Linkuri accesibilitate

Partidul de guvernământ din Serbia anunță că va relua alegerile din Belgrad. Scrutinul a fost afectat de acuzații de fraudă


Suporterii opoziției sârbe au protestat timp de săptămâni față de ceea ce ei au numit fraudarea alegerilor de la Belgrad și au cerut reluarea scrutinului.
Suporterii opoziției sârbe au protestat timp de săptămâni față de ceea ce ei au numit fraudarea alegerilor de la Belgrad și au cerut reluarea scrutinului.

Alegerile din capitala Serbiei, Belgrad, aflate în centrul unui scandal de fraudă, vor fi reluate, a anunțat primarul interimar al orașului. Rezultatul scrutinului din decembrie a declanșat săptămâni de proteste de stradă și procese în justiție.

„Am decis să avem noi alegeri la Belgrad”, a declarat primarul interimar Aleksandar Sapic după o întâlnire de sâmbătă a conducerii partidului de guvernământ, SNS (Partidul Progresist Sârb).

Primarul capitalei Serbiei a declarat că decizia de a repeta votul nu are nimic de-a face cu acuzațiile de fraudă sau cu eșecul partidului de guvernământ de a câștiga majoritatea locurilor în consiliul municipal din Belgrad.

Duminică, 3 martie, era termenul limită pentru formarea adunării (consiliului local - n.red.) orașului Belgrad. Adunarea care și-a încheiat mandatul va rămâne în funcție până la noile alegeri.

Principala alianță de opoziție, Serbia Împotriva Violenței (SPN), a salutat decizia.

„Este o victorie pentru cetățeni care au filmat și fotografiat fraude, pentru societatea civilă și pentru întreaga opoziție”, a declarat Dobrica Veselinovic, de la Frontul Verde-Stânga, care face parte din SPN.

El a declarat pentru AFP că opoziția va lupta acum pentru a îmbunătăți modul în care se desfășoară alegerile.

„Astăzi au recunoscut că au pierdut (alegerile) în ciuda jafului de proporții enorme”, a declarat și Vladimir Obradovic, candidat al opoziției la funcția de primar al Belgradului.

„Cetățenii Belgradului au arătat că nu-i doresc (pe populiști n.red)”, a spus politicianul de opoziție.

După decizia anunțată de primarul interimar al Belgradului, parlamentului sârb are la dispoziție 30 de zile pentru a stabili data noilor alegeri de la Belgrad.

Partidul Progresist Sârb (SNS) de dreapta a fost declarat câștigător al alegerilor din 17 decembrie. Dar principala alianță de opoziție, Serbia Împotriva Violenței, a declarat că alegerile de la Belgrad au fost fraudate și că votul parlamentar care a avut loc în același timp a fost, de asemenea, afectat de nereguli larg răspândite. Acuzațiile au dus la ample proteste de stradă.

Președintele Aleksandar Vucic și partidul său, SNS, au negat că votul a fost falsificat și au declarat că acuzațiile de fraudă sunt invenții menite să destabilizeze Serbia.

Cu toate acestea, observatorii electorali internaționali au declarat la începutul acestei săptămâni că alegerile din decembrie au avut loc în „condiții nedrepte”, create de implicarea președintelui Vucic în campania electorală și de avantajele partidului de guvernământ, care controlează administrația și a organizat scrutinul.

Raportul realizat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a transmis că scrutinul a fost „afectat de retorică dură, părtinire în mass-media, presiuni asupra angajaților din sectorul public și utilizarea abuzivă a resurselor publice”.

Știre redactată pe baza relatărilor AFP și Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG