Lech Walesa (născut în1943), fostul preşedinte polonez în perioada 1990-1995 şi laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, l-a propus pe disidentul rus încarcerat Aleksei Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii, relatează, joi, gazeta poloneză Gazeta Wyborcza.
Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază în cazul lui Navalnîi "curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic și opoziția faţă de regimul rus tot mai autoritar".
"Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democrație, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă", a mai scris Walesa, conform presei internaționale.
Propunerea lui Walesa are valoare de nominalizare oficială
Laureaţii premiului Nobel pentru pace sunt deciși anual de Comitetul norvegian, cel care face și selecția propunerilor pentru această categorie.
Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace și actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel.
Comitetul Nobel le recomandă celor care fac propunerile să nu dezvăluie nominalizările şi păstrează secretul asupra lor timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulți dintre cei care fac nominalizări își fac publică propunerea.
Fostul președinte polonez și lider al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace în 1983. Această distincție a obținut-o pentru că în calitate de lider sindical a apărat drepturile și libertățile a peste zece milioane de polonezi, asta în timp ce țara era sub un regim comunist dur.
Comitetul Nobel este format din cinci membri numiți de Parlamentul norvegian, iar premiul este acordat la Oslo. Nominalizările se primesc până în data de 1 februarie a fiecărui an, iar în perioada februarie – martie este analizată munca fiecăruia dintre cei propuși, astfel încât ulterior să rămână doar o listă scurtă cu nominalizaţi.
Câştigătorul este decis şi anunţat în octombrie, iar premiul este înmânat în luna decembrie.
Cazul Navalnîi, pe scurt
Reamintim că o instanță din Rusia a decis marți condamnarea la închisoare a opozantului Alexei Navalnîi pentru trei ani și jumătate în speța care a provocat proteste la nivel național și propuneri de noi sancțiuni occidentale contra Moscovei. Cele 10 luni în care Navalnîi a fost deja arestat la domiciliu, ca parte a primului proces, vor fi luate în considerare pentru acel moment, ceea ce înseamnă că va fi închis încă doi ani și opt luni.
Judecătorul a stabilit că Navalnîi a încălcat termenii controlului judiciar ce îl obligau să se prezinte, în persoană, în fața unui ofițer de probațiune de două ori pe lună - după ce el a fost externat din spitalul Charite din Berlin.