Linkuri accesibilitate

Alexandru Rafila: Când cazurile se vor înmulți, oamenii vor afla de ele direct, nu din presă


Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Doctorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este de părere că mesajele apăsate ale medicilor nu vor influența prea mult curentul ”negationist” care a luat amploare în România, mult mai convingătoare vor fi cazurile de care oamenii vor afla în mod direct despre ele și nu din presă. Rafila spune pentru Europa liberă că ar trebui schimbată și strategia de comunicare, fiind mai eficientă realitatea din spitale decât informațiile.

Expertul OMS susține că ar trebui găsită o strategie de abordare preventivă a scenariilor care se pot dezvolta, nu reactivă. ”Să nu așteptăm să se întâmple lucrurile, ci să acționăm înainte”, spune el, explicând și ce ar trebui făcut în condițiile în care cazurile noi de Covid sunt de o lună de zile pe o curbă ascendentă.

”În primul rând, județele care nu au cazuri sau au cazuri puține trebuie păstrate așa și, în al doilea rând, județele cu număr mare de cazuri- Argeș, Prahova, București, Brașov- trebuie ajutate, sistemul de sănătate local ar putea să nu facă față. Trebuie trimise pe teren multe echipe care să facă anchete epidemiologice în toate focarele, așa încât să fie identificați rapid toți contacții nu numai cei de familie, ca să putem închide focarele. Trebuie un efort pe partea de sănătate publică, dar și pe partea de comunicare.”

În privința comunicării, Alexandru Rafila nu este foarte optimist în ce privește mesajele și apelurile medicilor din prima linie, îngrijorați de evoluția epidemiei și de curentul negationist și conspiraționist care duce la nerespectarea regulilor împotriva Covid 19.

”Cred că reacția medicilor vine dintr-o foarte mare îngrijorare față de modul în care evoluează lucrurile, acesta e principalul motiv și mesaj. Dar cred că mesajele medicilor vor putea să schimbe acest trend negaționist doar parțial. Ceea ce îi va convinge oameni este poziția României în raport cu celelalte state din Uniunea Europeană, îngreunarea deplăsărilor și înmulțirea numărului de cazuri din proximitate, conștientizarea faptului că pot să se îmbolnăvească și să facă chiar forme grave cu noul coronavirus. Pe măsură de se înmultesc cazurile, tot mai multă lume va fi informată de existența lor în mod direct nu prin intermediul presei”.

Alexandru Rafila este de părere că ar trebui schimbată și comunicarea, care ar trebui să se axeze mai puțin pe informație și mai mult pe realitatea din spitale.

Eu cred că ar trebui schimbată puțin chestiunea cu informarea și aș merge cu ciné-vérité, spitale, pacienți, cazuri. Dacă ne uităm la decese noi am ajuns la un număr similar cu cel din perioada stării de urgență, azi am avut 30 de decese, care sunt de pe secțiile de terapie intensivă. Trebuie menționat că la secțiile de terapie intensivă apar în fiecare zi câte 30-40-50 de cazuri noi. Dacă ai o creștere de 5-6 săptămâni de felul acesta, poți să ajungi să ai probleme serioase. O campanie ar trebui să arate realitatea din spitalele care tratează acești pacienți. E prea multă verbalizare și prea puțină imagine și realitate”, spune medicul Alexandru Rafila.

XS
SM
MD
LG