Linkuri accesibilitate

Ministrul Sănătății: „În 2022 au fost 1.700 de urgențe cauzate de consumul de droguri. Unii nu se prezintă și ajung târziu la spital!”


În imagine, droguri capturate de polițiști în Târgu-Neamț. Imagine cu caracter ilustrativ

În 2022 în spitalele din România au fost aproximativ 1.700 de urgențe cauzate de consumul de droguri, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sunt cel mai probabil doar o parte din totalul cazurilor, deoarece unele persoane sunt reticente în a se prezenta la spital, a adăugat el.

Conform datelor pe 2022, aproximativ 10% din populația adultă a României a experimentat consumul de droguri, iar tinerii între 13-18 ani sunt într-o proporție mai mare curioși să vadă ce se întâmplă, a spus ministrul Sănătății Alexandru Rafila marți seară la TVR Info.

Problema consumului de droguri a revenit în actualitate în ultimele zile, după tragedia din stațiunea 2 Mai, unde un șofer de 19 ani aflat sub influența drogurilor, a accidentat mortal doi tineri de 20 și 21 de ani și a rănit alte trei persoane.

Ministrul a spusă că pentru prevenția consumul de droguri este esențială colaborarea între instituții, iar Ministerul Sănătății și Ministerul pregătesc introducerea în școală a Educației pentru sănătate, careva conține module adaptate vârstei elevilor.

„Ca să poți să lupți împotriva acestui flagel, există mai multe elemente și cred că educația din școală este foarte importantă, să fie explicate riscurile consumului de droguri”, a declarat ministrul.

El a oferit și un număr al urgențelor înregistrate în spitalele din țară în 2022, dar cifrele ar reprezenta doar o parte a fenomenului, a opinat el.

„Anul trecut au fost vreo 1.700 de urgențe. Opinia mea este că ele sunt doar o parte dintre cele care sunt cu adevărat, pentru că unii nu se prezintă, ascund. Faptul că deținerea și consumul de droguri sunt incriminate poate duce la reticență și te prezinți foarte târziu, când lucrurile sunt destul de avansate. Cred că mai avem lucruri de făcut, pentru că dezincriminarea este importantă, nu trebuie încurajat în niciun fel consumul de droguri”, a spus Alexandru Rafila.

Cifrele prezentată de ministru este similară cu cea înregistrată în 2021, conform raportului publicat anul trecut de Agenția Națională Antidrog (ANA).

Astfel, în cele peste 180 de spitale unde funcționează secții de urgențe au fost înregistrate în 2021 au fost înregistrate puțin sub 2.500 de urgențe asociate consumului de substanțe psihoactive, în statistică fiind incluse însă și cazurile de consum exclusiv de alcool - aproximativ o treime din total (742).

Numărul urgențelor cauzate de consumul de sunstanțe psihoactive, altele decât alcoolul, a fost puțin peste 1.700: 1.182 de cazuri de consum exclusiv de droguri ilicite, 480 de cazuri de consum de droguri multiple și alte 42 de cazuri de consum de substanțe necunoscute. Alte aproape 40 de urgențe au fost cauzate de consumul exclusiv de medicamente.

Ministrul Sănătății a mai spus că mai mulți parlamentari au promovat o lege de utilizare a cannabisului, dar a fost rezervat în a transmite soluții.

„N-am nicio problemă să utilizezi din motive medicale serioase opioide, pacienții de cancer primesc astfel de substanțe pentru terapia durerii, dar de acolo și până la a da drumul, mai ales că cannabisul este consumat într-o cantitate mare, mai ales într-o situație cum e asta, nu știu dacă e lucrul cel mai bun”, a adăugat el.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG