Linkuri accesibilitate

Alexandru Rafila: Nu văd posibilă tehnic testarea tuturor bucureștenilor


Doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
Doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Testarea tuturor locuitorilor din București este greu de realizat și nu ar fi utilă, arată președintele Societății de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila.

„Din punct de vedere tehnic nu văd posibilă o astfel de testare şi nici utilitatea nu este foarte clară pentru că la mulţi oameni testarea este negativă, să spunem, iar peste 2-3 zile se îmbolnăvesc”, a declarat Alexandru Rafila pentru TVR.

Declarația vine după ce Victor Costache, ministrul demisionar de la Sănătate, anunța miercuri o campanie de testare în masă a bucureștenilor.

„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door, după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, declara Victor Costache.

Testarea în masă ar fi, însă, doar o radiografie de moment care oricum e greu de realizat pe termen scurt.

„Deci cel mult putem avea o radiografie în momentul testării, dar nu o imagine de ansamblu… Eu nu cunosc acest proiect, am aflat din presă. Din punct de vedere logistic, mi se pare greu de crezut că poate fi făcut în scurt timp”, afirmă Alexandru Rafila despre campania anunțată de Costache.

Victor Costache avea să demisioneze, joi dimineață, iar în locul său premierul Ludovic Orban l-a nominalizat pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

XS
SM
MD
LG