Linkuri accesibilitate

Rafila: România, în valul doi. Să nu repetăm experiența Italiei, Spaniei, Franței


România - Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății
România - Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății

România este în aceeași situație cu țările aflate în al doilea val al pandemiei de coronavirus, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Toate țările din UE se află pe un trend crescător. Multe dintre statele membre, în perioada verii, au înregistrat puține îmbolnăviri și, practic, acolo discutăm foarte clar de un al doilea val. Noi suntem, practic, în aceeași situație, cu diferența că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în multe țări din UE, noi am avut un număr destul de mare de cazuri permanent și atunci am avut o creștere liniară, începând cu data de 1 iunie și cu momente de stabilizare, de o săptămâna două, după care numărul de cazuri creștea în continure.”

Medicul s-a arătat „preocupat” de cifrele pe care le-a văzut la raportarea testelor de duminică, atunci când când, „pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică cu 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus ca, în această săptămână, să înregistrăm acea cifră la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri", spune Alexandru Rafila într-un interviu acordat Digi 24 înainte ca Grupul de Comunicare Strategică să dea publicității cifrele de miercuri în care România a depășit pragul de 2000 de infectări pe zi.

55% din capacitatea de la terapie intensivă este acum ocupată cu pacienți Covid-19, spune medicul Rafila, care atrage atenția că în cazul în care acest procent va continua să crească „pot apărea probleme foarte serioase”.

El a făcut un apel către „precauție”, pentru ca România să nu ajungă în situația prin care au trecut Italia, Spania și Franța. Rafila nu a spus-o explicit, dar aceste țări, cu sisteme de sănătate incomparabil mai bine puse la punct decât România, au pus medicii în situația de a alege ce pacienți salveze și pe care nu din cauza numărului foarte mare de cazuri și a depășirii capacității de tratare a lor la terapie intensivă.

DSU, care coordonează la nivel național repartiția persoanelor bolnave care au nevoie de ATI, va găși o soluție, pentru un timp, dacă numărul acestor cazuri rămâne limitat. Lucrul acesta o să devină tot mai dificil pe măsură ce capacitatea se apropie de un nivel maxim. Acum noi avem ocupat cam 55% din capacitatea paturilor de la ATI pentru pacienții COVID. Dacă acest procent va continua să crească într-un ritm accelerat, pot apărea probleme foarte serioase. Lucrurile se complică și din cauza asta sper să fim suficienți de precauți să nu repetăm o experiență prin care au trecut Franța, Spania sau Italia".

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat,a avertizat vineri seară că România ar putea recurge la măsuri restrictive mai drastice dacă evoluția epidemiologică în România va deveni una dramatică, confirmând astfel predicțiile din raportul ECDC dat publicității în urmă cu o zi.

Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never, niciodată să nu spui niciodată. Nu ştim cum va evolua şi este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice. Dar intenţia este să se ia măsuri pe localităţi, pe zone”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3, preluat de News.ro, întrebat dacă s-ar putea ajunge din nou la restricții severe în condițiile creșterii, în continuare, a numărului de cazuri noi de îmbolnăviri de Covid-19.

El a făcut un apel la autoritățile locale, pentru o mai bună colaborare în combaterea pandemiei și nu pentru contestarea în instanță a deciziilor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aşa cum s-a mai întâmplat.

„Ne aşteptăm la o colaborare cu autorităţile locale mult mai apropiată şi mult mai corectă şi cu toţi care reprezintă autorităţile locale, astfel încât să limităm răspândirea, ca să nu ajungem să restricţionăm mai târziu zone mult mai mari”, a spus Raed Arafat, care este și șef al DSU.

Arafat a spus că aproape jumătate din capacitatea secțiilor de terapie intenstivă este în acest moment ocupată cu bolnavii de SARS-CoV-2, ceea ce afectează tratamentul alocat altor patologii, iar în unele localități locurile de la ATI sunt deja insuficiente, dovadă transferul unui bolnav făcut chiar vineri, cu elicopterul, de la Alexandra la Medgidia.

Arafat a spus că va apela în continuare la angajaţii din alte ministere, inclusiv MApN, pentru gestionarea crizei sanitare.

Şapte state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, înregistrează o evoluție a epidemiei de Covid-19 care provoacă îngrijorare prin numărul crescut de cazuri noi și de spitalizări, cu riscul creșterii ratei mortalității, pe fondul epuizării personalului medical, a anunțat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC).

Cele șapte țări sunt: Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, arată raportul de evaluare a riscurilor întocmit de ECDC, agenţie însărcinată cu monitorizarea epidemiilor.

Ce spune și ce propune raportul și vizează direct România:

  • sistemul medical este sub presiune, în epuizare, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor la ATI;
  • îmbunătățirile făcute în gestionarea cazurilor de Covid-19 s-au dovedit insuficiente și ineficiente pentru a evita moartea pacienților vulnerabili;
  • implementarea unor reguli mai stricte, care să diminueze impactul ridicat al bolii până la moderat;
  • chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație în general și foarte mare pentru indivizii vulnerabili.

„În aceste țări se observă deja rate crescute sau ridicate ale deceselor (începând cu 13 septembrie, în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Malta, România și Spania) sau vor fi vizibile în curând.

În unele regiuni ale acestor țări sistemul medical este deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și de la ATI, cu un nivel de oboseală ridicat în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

Îmbunătățirile care au fost făcute în gestionarea cazurilor, tratamentul de susținere și îngrijirea (bolnavilor de Covid-19 - n.r.) nu sunt încă suficiente pentru a evita boala severă și moartea într-o proporție mare a pacienților vulnerabili.

Implementarea unor reguli mai stricte, care s-au dovedit eficiente în controlul epidemiei în toate statele UE/SEE și în Marea Britanie, în primăvara anului 2020, pare a fi singura strategie care să asigure un impact moderat (spre deosebire de cel ridicat) al bolii asupra indivizilor și asupra asigurării asistenței medicale.

Prin urmare, în aceste țări, chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație și foarte mare pentru indivizii vulnerabili, se spune la pagina 10 a raportului de 27 de pagini.

La raportul anterior al ECDC, România a fost nominalizată ca având cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori.

Următoarele două clasate, Bulgaria și Spania se aflau la o distanță apreciabilă, cu 1,6 decese la 100.000 de locuitori, adică la jumătate față de numărul deceselor din România, iar Spania la o treime, cu 1.0 decese la suta de mii de locuitori.

XS
SM
MD
LG