Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi, cel mai ferm opozant al lui Putin, găsit mort în închisoare. Purtătorul de cuvânt confirmă decesul


Politicianul Alexei Navalnîi în timpul unei audieri din închisoare.
Politicianul Alexei Navalnîi în timpul unei audieri din închisoare.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, în penitenciarul din regiunea arctică, aflat la aproape 2.000 de kilometri de Moscova, unde a fost transferat anul trecut, conform unui anunț al Serviciului Federal Penitenciar al Federației Ruse.

Actualizare sâmbătă, 17 februarie, ora 12.50 Purtătoarea de cuvânt al lui Alexei Navalnîi confirmă că opozantul rus a murit. Decesul s-a produs vineri, pe 16 februarie, la ora locală 14:17 - după cum este scris într-un document înmânat mamei lui Navalnîi, Liudmila. Kira Iarmîş a scris pe X că familia solicită trupul lui Navalnîi.

Trupul lui Alexei Navalnîi este supus investigațiilor. „Solicităm ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie dat imediat familiei sale”, a spus Kira Iarmîş într-o postare pe X, fostul Twitter.

Vineri, serviciul penitenciarului în care a declarat opozantul rus a dat un comunicat în care a spus că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și, ulterior, și-a pierdut cunoștința. O ambulanță a sosit pentru a încerca să-l resusciteze, dar a murit.

Articolul inițial

Alexei Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară din regiunea autonomă Iamalia-Neneția din nordul Federației Ruse, anunță Serviciul Federal Penitenciar rus (FSIN).

Lider al opoziției, avocat corporatist și activist anticorupție, Navalnîi avea 47 de ani și ispășea o pedeapsă combinată de aproape 30 de ani de închisoare.

Potrivit serviciului penitenciar, Navalnîi s-a simțit rău după ce-a fost la plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința. Medicii de la ambulanță au încercat să-l resusciteze, dar fără succes, se arată în comunicatul autorităților ruse.

„În data de 16 februarie 2024, în colonia penală numărul 3, condamnatul Alexei Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat a sosit personalul medical al instituției și a fost chemată o echipă a ambulanței”, transmite serviciul penitenciar rus.


„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de la ambulanță au declarat decesul condamnatului. Cauzele morții sunt în curs de stabilire”.

Comunicatul emis pe 16 februarie de Serviciului Federal Penitenciar nu a putut fi verificat în mod independent.

Condamnările opozantului rus Alexei Navalnîi

  • August 2020 - otrăvit cu Noviciok
  • 17 ianuarie 2021 - reținut pe aeroportul din Moscova pe motiv că a încălcat condițiile eliberării condiționate cât s-a aflat în comă, în Germania, unde a fost transferat din Siberia unde a fost otrăvit cu neurotoxina Noviciok, folosită de KGB în perioada Războiului Rece și interzisă în prezent. Condamnat la trei ani ani și jumătate de închisoare.
  • Decembrie 2021 - mutat într-o colonie penitenciară din Siberia.
  • Februarie 2022 - judecat pentru o presupusă fraudă de 4,7 milioane de dolari din donații acordate organizațiilor sale politice. A fost condamnat la 9 ani de închisoare într-o „colonie penală cu regim strict”.
  • În august 2023, acest termen de închisoare a fost prelungit la 19 ani după ce a fost găsit vinovat de înființarea și finanțarea unei organizații extremiste, adică Fundația Anticorupție care a dezvăluit abuzurile făcute de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi și averea strânsă de aceștia.

De asemenea, echipa sa nu a confirmat decesul. „De îndată ce vom avea informații, vi le vom transmite”, a transmis echipa politicianului.

De altfel, soția sa, care a vorbit la Conferința de securitate de la Munchen, a spus că nu crede nicio informație pe care o dau publicității autoritățile din Rusia. „Noi nu putem să credem ce spune Putin”, a spus Iulia Navalnaia.

Iulia Navalnaia a spus că Putin trebuie tras la răspundere.

Serviciul Federal Penitenciar rus a anunțat că a trimis o comisie la colonie, care a început o anchetă privind cauza morții lui Navalnîi.

Canalul TV pro-Kremlin RT a transmis că Navalnîi ar fi avut un cheag de sânge.

Avocatul politicianului, Leonid Soloviov, a refuzat să facă orice comentariu. El a spus că un avocatul l-a însoțit miercuri pe Navalnîi și că nu părea să aibă nicio problemă.

Comisia Publică de Monitorizare a transmis, de asemenea, că nu a existat nicio plângere privind starea de sănătate a lui Navalnîi.

Canalul Telegram SOTAvision a publicat un videoclip care-l arată joi pe Navalnîi, într-o audiere video la ședința de judecată a tribunalului Kovrovski.

În filmare, prizonierul arată sănătos și glumește.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că este la curent cu ceea ce s-a întâmplat. „Există un anumit set de reguli după care se ghidează acum FSIN”, a spus Peskov.

El a spus că președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre moartea politicianului.

Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîș, a declarat pe X că „nu avem încă nicio confirmare în acest sens”, dar a anunțat că avocatul lui Navalnîi zboară în satul Kharp, spre colonia penitenciară de la Cercul Arctic unde politicianul a fost mutat la sfârșitul anului trecut.

La câteva ore de la această declarație, Kira a avertizat că autoritățile ruse „răspândesc informații că tatăl lui Alexei Navalnîi ar fi confirmat moartea acestuia. Nu este adevărat. Rudele nu au dat astfel de comentarii”.

Avocatul Leonid Soloviov a declarat pentru i-a spus lui Novaïa Gazeta că, la cererea familiei, nu va comenta informațiile despre moartea lui Navalnîi.

„Prin decizia familiei lui Alexei Navalnîi, nu comentez absolut nimic. Să ne dăm seama acum. Alexei a văzut un avocat miercuri (14 februarie). Totul era bine atunci”, a spus Soloviov.

Pe 14 februarie, s-a aflat că Navalnîi a fost trimis într-o celulă de pedeapsă, adică la carceră, pentru a 27-a oară de când a fost închis.

Activista pentru drepturile omului Eva Merkașeva a sugerat că menținerea politicianului atâta vreme la carceră, unde a petrecut mai mult de 300 de zile, ar fi putut duce la moartea sa.

Președintele leton Edgar Rinkevici a fost primul șef de stat străin care a comentat despre moartea lui Navalnîi.

„Orice ai crede despre Alexei Navalnîi ca politician, el a fost ucis cu brutalitate de Kremlin. Acesta este un fapt și spune multe despre natura reală a actualului regim din Rusia", a scris Rinkevici pe rețeaua de socializare X.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a vorbit despre o „tragedie uriașă”.

„Ca cel mai înflăcărat apărător al democrației ruse, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții”, a spus Sunak într-o postare pe rețeaua X.

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, toate faptele legate de moartea lui Navalnîi trebuie investigate și stabilite clar condițiile în care a murit, iar „Rusia trebuie să răspundă la întrebări serioase”, transmite RIA Novosti.

„Reacția imediată a liderilor țărilor NATO la moartea lui Navalnîi, sub forma unor acuzații directe împotriva Rusiei, este de sine stătătoare. Nu există încă nicio examinare criminalistică, dar concluziile Occidentului sunt deja gata", a replicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pentru NPR într-un interviu imediat după ce a apărut vestea că, dacă va fi confirmată, moartea lui Navalnîi reprezintă o „tragedie teribilă”.

„Istoria lungă și sordidă a guvernului rus de a face rău oponenților săi ridică aici semne reale de întrebare și evidente. Căutăm în mod activ confirmarea”, a adăugat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că Navalnîi „și-a plătit curajul cu viața”, în timp ce ministrul francez de externe Stephane Sejourne a spus într-o postare pe X că „moartea criticului de la Kremlin într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”.

În închisoare cu Navalnîi: O machetă arată condițiile din închisoarea rusă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00

În august 2020, Navalnîi a fost spitalizat în stare gravă după ce a fost otrăvit cu Noviciok, o neurotoxină extrem de puternic folosită de serviciile secrete sovietice în timpul Războiului Rece, interzisă în prezent.

El a fost arestat pe 17 ianuarie 2021, pe un aeroport din Moscova, la sosirea din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu neurotoxina Noviciok, atribuită serviciilor secrete rusești la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Kremlinul a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Apoi a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat condițiile eliberării condiționate cât s-a aflat în convalescență în Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în timp ce investiga un caz de corupție în Siberia.

Ulterior, a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare într-un dosar de fraudă, precum și pentru o serie de alte acuzații, inclusiv pentru crearea unei comunități extremiste, adică pentru înființarea Fundației Anticorupție pe care a condus-o.

Activiștii pentru drepturile omului și reprezentanții țărilor occidentale împărtășesc opinia exprimată de Navalnîi și de susținătorii săi care au spus că acuzațiile care i-au fost aduse au fost instrumentate politic și toate dosarele sale sunt persecuții politice ale puterii de la Kremlin.

Mai multe capitale au anunțat proteste: Riga, Varșovia, Tallinn, Amsterdam, Vilnius, Belgrad, Barcelona, Londra, Berlin. Unele proteste sunt așteptate să aibă loc și în Rusia.

Și președintele Iohannis a reacționat vineri.

„Sunt profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă și cuprinzătoare”, a scris Klaus Iohannis pe X.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG