Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi în stare critică după o presupusă otrăvire. Familia vrea să-l transfere în Europa


Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi este în stare gravă, la terapie intensivă, după ce ar fi fost otrăvit
Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi este în stare gravă, la terapie intensivă, după ce ar fi fost otrăvit

Criticul fervent al Kremlinului, Alexei Navalîi, se află la în comă, la terapie intensivă într-un spital din Omsk, unde este tratat pentru suspiciunea de otrăvire.

Un reprezentant al spitalului unde este internat avocatul, cunoscut pentru lupta sa anticorupție și critic al regimului Putin, a declarat presei că starea lui este gravă și, la acest moment, stabilă. Diagnosticul ar urma să fie anunțat pe parcursul zilei. El a mai precizat că nu este cert dacă Navalnîi a fost otrăvit, sunt mai multe ipoteze pe care medicii le investighează, inclusiv otrăvirea.

Kremlinul i-a urat lui Navalnîi însănătoșire grabnică, adăugând că nu există încă dovezi că ar fi fost otrăvit.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a celui mai cunoscut opozant al lui Putin, a anunțay că că Navalnîi (44 de ani) respiră cu ajutorul unui ventilator și se află în comă, în stare gravă. A fost supus unor teste care la care încă nu au sosit rezultatele, a mai anunțat Yarmish.

Navalnîi s-a simțit rău în timp ce zbura spre Moscova, întorcându-se din orașul siberian Tomsk. Avionul a aterizat forțat la Omsk, tot în Siberia, fiind transportat cu o ambulanță la spitalul local, a mai anunțat purtătoarea sa de cuvânt. „Navalnîi nu este conștient”, a mai spus aceasta pe Twitter.

Aleksandr Murakhovski, medicul-șef al spitalului unde este internat opozantul lui Vladimir Putin, a declarat, pentru agenția de stat rusă, TASS, că „se află într-o stare gravă”.

TASS a citat o sursă din spitalul unde Navalnîi se zbate între viață și moarte care susține că, la momentul la care a fost internat, diagnosticul a fost „otrăvire acută cu psihodisleptice”.

„Credem că Navalnîi a fost otrăvit cu ceva care i-a fost pus în ceai. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineață. Doctorii au spus că toxina a fost absorbită mai rapid, prin intermediul unui lichid fierbinte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, și directorul fundației anticorupție FBK, Ivan Zhdanov, în fața Spitalului de Urgență din Omsk
Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, și directorul fundației anticorupție FBK, Ivan Zhdanov, în fața Spitalului de Urgență din Omsk

Medicul personal al lui Navalnîi, Iaroslav Așikhmin, a declarat că „are nevoie să fie transportat în Europa” pentru a fi tratat, adăugând că deja se află în discuții cu transferarea lui la o clinică din Hanovra sau Strasbourg. Ashikhmin a mai arătat că spitalele occidentale au mai multe șanse să afle substanța cu care ar fi fost otrăvit.

La clinica din Omsk a ajuns și Iulia Navalnaia, soția criticului regimului Putin, care inițial nu primise permisiunea de a intra în interiorul spitalului, cu explicația că nu ar fi existat un acord al pacientului.

Cafeneaua unde Navalnîi a luat ceaiul se află într-o zonă securizată, la care se ajunge după controalele și check-in. Potrivit aceleiași agenții oficiale de știri din Rusia, o sursă a spus că interogarea angajaților cafenelei a arătat că aceștia știau foarte puțin despre ce s-a întâmplat.

Pavel Lebedev, un pasager care se afla în avionul cu care zbura și Navalnîi, a postat pe o rețea de socializare că liderul opoziției ruse s-a dus la toaletă imediat după decolare și nu s-a mai întors. Omul a spus că lui Navalnîi îi era foarte rău și gemea, însă pasagerilor nu li s-a comunicat nimic.

Notorietatea lui Alexei Navalnîi este strâns legată de dezvăluirile de corupție din Rusia.

A fost închis de mai multe ori în ultimii ani, i s-a interzis să candideze la președinția țării și la funcția de primar al Moscovei.

În trecut, Navalnîi a fost victima mai multor atacuri.

A suferit arsuri la ochi în 2017, după ce a fost atacat cu vopsea antiseptică/

În iulie 2019, s-a aflat în arest pentru 30 de zile pentru că a făcut apel la participarea la un protest neautorizat. În timpul detenției a fost transferat la un spital cu semne severe de alergie, care s-au dovedit a fi efecte ale unei otrăviri.

Josep Borell, responsabilul de politică externă al UE, s-a declarat „îngrijorat la auzul veștii privind suspiciunea de otrăvire a lui Alexei Navalnîi”. „Dacă se confirmă, cei responsabili trebuie să răspundă”, a afirmat Borell pe twitter.

XS
SM
MD
LG