Linkuri accesibilitate

Top cinci cele mai mari dezvăluiri de corupție la Kremlin


Activistul rus Aleksei Navalnîi a publicat dezvăluiri importante despre corupția de la Kremlin.
Activistul rus Aleksei Navalnîi a publicat dezvăluiri importante despre corupția de la Kremlin.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Putin, își închide Fundația Anticorupție (FBK), prin care a dezvăluit corupția de la Kremlin.

Măsura anunțată de activistul rus vine după ce fundația sa, FBK, a pierdut un proces de defăimare și trebuie să plătească despăgubiri de peste un milion de euro către un apropiat al Kremlinului, poreclit „bucătarul lui Putin”, pe care l-a acuzat că a provocat un val de toxiinfecții alimentare în școlile din Moscova, prin firma sa de catering, care deservește unitățile de învățământ.

Nu e glumă. Nu e un truc de marketing. Fundația Anticorupție, pe care am înființat-o acum nouă ani, va fi preluată în curând de bucătarul lui Putin și de prietenii lui”, a anunțat Aleksei Navalnîi, într-un mesaj pe Twitter.

Pentru a evita ca banii celor peste 7.600 de donatori care susțin fundația să ajungă în conturile lui Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”, Navalnîi a decis să renunțe la fundație și să creeze o nouă organizație.

FBK a publicat de-a lungul anilor mai multe investigații video despre oligarhi, oficiali guvernamentali, șefi ai companiilor de stat, prieteni și rude ale acestora – toți implicați în corupție. În timp ce presa instituțională din Rusia este puternic controlată sau influențată de Kremlin, anchetele de presă au rămas în mare parte în seama unor platforme independente, precum FBK a lui Aleksei Navalnîi.

Iată cinci dintre cele mai populare investigații produse de FBK.

Vilele lui Medvedev

În ancheta intitulată „Nu-i spuneți Dima”, a fost dezvăluită fața necunoscută a averii premierului rus Dmitri Medvedev, care a pozat mereu într-un politician liberal și susținător al anticorupției.

Publicată în martie 2017, acesta este cea mai de succes producție a FBK, cu peste 35 de milioane de afișări pe YouTube.

Ancheta a pornit de la informațiile publicate de un hacker care i-a spart telefonul lui Medvedev în 2014 și a dezvăluit mesaje, dar și achiziții de diverse aparate și gadget-uri, făcute online de premierul rus. Folosindu-se de aceste informații, fundația lui Navalnîi a descoperit un adevărat imperiu de afaceri controlat în secret de Medvedev, prin ONG-uri. Inclusiv vile, iahturi sau podgorii.

Medvedev „e înnebunit după bani și proprietăți imobiliare, nu după gadget-uri, așa cum credeam”, spune Navalnîi în ancheta video, care arată că de fapt Medvedev este „unul dintre cei mai bogați oameni și cei mai corupți oficiali din țara noastră”.

Medvedev a respins acuzațiile, dar a refuzat să le comenteze, spunând că nu vrea să îi dea credibilitate activistului.

Procurorul și fiii lui

A doua cea mai populară anchetă video a fundației lui Navalnîi, cu peste 12 milioane de afișări pe YouTube, a fost publicată în decembrie 2015. În ea, cei doi fii ai procurorului general al Rusiei de la vremea respectivă, Iuri Ceaika, sunt acuzați că s-au îmbogățit ilegal, folosindu-se de subordonații tatălui lor.

Ancheta susține că familia lui Ceaika și oficiali din biroul procurorului general aveau legături de afaceri cu o bandă de infractori din sudul Rusiei. Liderii acestui clan au fost condamnați pentru uciderea a 12 persoane, inclusiv patru copii, în 2010.

Filmul mai arată că Artyom, unul dintre fiii lui Ceaika, care trăiește în Elveția, a beneficiat de privatizări ilegale în Rusia, care i-au permis să își cumpere un hotel în Grecia și o vilă în Elveția. Celălalt fiu, Igor Ceaika, deținea mai multe afaceri în Rusia, care ar fi primit ilegal contracte cu statul pentru construcții și proiecte de dezvoltare.

Procurorul general Ceaika s-a apărat, spunând că ancheta lui Navalnîi ar fi fost o lovitură comandată de un investitor britanic, William Bowder, care fusese expulzat din Rusia în 2005. Bowder a avut o contribuție importantă în convingerea SUA și a unor țări europene de a adopta legislație prin care guvernele să poată sancționa cetățeni ruși, pentru corupție sau încălcarea drepturilor omului.

Oligarhul și profesoara de sex

În investigația intitulată „Iahturi, oligarhi, fete: un vânător de oameni dezvăluie un șpăgar”, fundația lui Navalnîi a urmărit postările pe social media ale Nastiei Rybka, o tânără din Belarus care se intitulează antrenoare de sex. De aici, au fost descoperite legături între oligarhul Oleg Deripaska și un înalt oficial din diplomația rusă.

Din postările Anastasiei Vașukevici, alias Nastia Rybka, reieșea că vicepremierul rus Serghei Prihodko beneficia de tratament de lux pe iahturile lui Deripaska, în 2016, unde discutau și despre politica americană.

Publicat în 2018, materialul FBK susține că beneficiile vicepremierului pe iahtul lui Deripaska echivalau cu o mită. Materialul dezvăluie și averea imobiliară imensă a fostului oficial, la Moscova.

După publicarea acestui material, „profesoara de sex” Vașukevici a fost arestată în Thailanda, sub acuzația de încălcare a legilor muncii, și a fost deportată în Rusia, unde a fost arestată în ianuarie 2019. În cele din urmă, a fost eliberată și trimisă în țara de origine, în Belarus.

Ascunzătoarea lui Putin

Materialul din 2017 arată că președintele Rusiei folosește o veche vilă de pe o insulă rusească de la granița cu Finlanda, pentru a-și petrece vacanța.

Proprietatea de 50 de hectare, de pe insula Lodohny, nu departe de orașul Vyborg, se află într-un golf de lângă Finlanda. În acte, ea aparține lui Oleg Rudnov, un om de încredere al lui Putin, din Sankt Petersburg, care deține compania Baltic Media Group.

Rudnov a mai condus și o altă firmă deținută de un alt apropiat de-al lui Vladimir Putin, muzicianul Serghei Roldugin, care ar fi canalizat prin offshore-uri o parte din averea secretă a președintelui rus, după cum reiese din dezvăluirile Panama Papers.

Banii lui Mișutin

Una dintre cele mai recente investigații FBK, din ianuarie 2020, dezvăluie averea noului premier al Rusiei, Mihail Mișutin, numit de Putin în locul lui Medvedev.

Familia acestuia deține proprietăți în zona Moscovei, în valoare de 40 de milioane de dolari, deși Mișutin a lucrat toată viața la stat. Înainte de a fi numi premier, Mișutin a condus Fiscul rusesc.

Mișutin a declarat că și-ar fi câștigat averea de-a lungul a doi ani în care a lucrat pentru o firmă de investiții din Moscova, între 2008 și 2010, apoi ar fi investit banii în depozite bancare cu dobândă mare.

XS
SM
MD
LG