Linkuri accesibilitate

Dreapta Unită contestă la Înalta Curte decizia Biroului Electoral Central de a exclude alianța de la alegerile din 9 iunie


Cei trei lideri ai alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă (s), Ludovic Orban (c) și Eugen Tomac (d).
Cei trei lideri ai alianței Dreapta Unită, Cătălin Drulă (s), Ludovic Orban (c) și Eugen Tomac (d).

Alianța Dreapta Unită a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge protocolul Alianței. Conform prevederilor legale, ICCJ trebuie să se pronunțe în termen de 24 ore. 

„Suntem într-o situație critică, iar astăzi, pe umerii judecătorilor de la Înalta Curtea de Casație și Justiție stă viitorul democrației. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic și vizează excluderea Opoziției de pe buletinul de vot”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit unui comunicat USR.

Liderii celor trei partide, Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcării Populare (PMP) și Forța Dreptei, au depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Central, protocolul alianței Dreapta Unită pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.

BEC a respins însă protocolul alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei

Liderul USR, Cătălin Drulă, a acuzat BEC că a luat această decizie la solicitarea PSD.

„Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere”, scrie Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Și tot în postarea sa comentează și motivul invocat de BEC - legitimitatea conducerii PMP.

„În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, susține Cătălin Drulă.

El a mai adăugat că „decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile şi regulile dintr-un stat democratic”.

Liderul USR susține că hotărârea BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită va fi contestată la ÎCCJ .

„Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită şi încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianţă, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită această ţară”, mai spune Cătălin Drulă.

Aceleași acuzații la adresa PSD le-au făcut și liderii partidului Forța Dreptei într-un comunicat, preluat de news.ro.

„Este un demers bazat eminamente pe umorile politice ale PSD, menit să împiedice cele trei partide să participe la alegerile din 9 iunie ca o alianţă puternică de dreapta, o alternativă reală la actuala putere. Majoritatea politică din Biroul Electoral Central a ignorat cu desăvârşire toate argumentele legale invocate, orbită de obsesia de a bloca ilegitim, prin orice mijloace, partidele politice de Opoziţie în procesul electoral”, mai arată sursa citată.

Decizia BEC va fi contestată de USR, PMP şi Forţa Dreptei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având ca suport jurisprudenţa consolidată a ÎCCJ în materie electorală şi, în mod special, precedente referitoare la înregistrarea alianţelor electorale pentru alegerile europarlamentare, se menționează în comunicatul Forței Dreptei.

Problemele de la conducerea PMP au început în februarie 2022, după ce Eugen Tomac a revenit la conducerea partidului. El demisionase din partid, în 2020 după ce formațiunea politică a ratat intrarea în Parlament. În locul său fusese numit Cristian Diaconescu. Reîntoarcerea lui Tomac, în fruntea PMP a fost contestată de Cristian Diaconescu, în instanţă, care a susținut că nu a fost conformă statutului formaţiunii.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, sâmbătă, că a fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, fiinde definitivată componenţa BEC cu reprezentanţii partidelor.

Reprezentanților propuși de Forţa Dreptei și de PMP le-a fost refuzată calitatea de membri ai BEC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG