Linkuri accesibilitate

Alianța USR PLUS cere Primăriei Capitalei să explice de ce folosește companii municipale în sprijinul PSD


Alianța USR PLUS a sesizat Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă pentru folosirea de către Primăria București a companiilor municipale în acțiuni de amplasare a bannerelor și materialelor de propagandă ale PSD.

„Noi am primit mai multe sesizări de la simpatizanții și de la membrii noștri în acest sens și am făcut sesizări pentru a vedea cât costă acest lucru”, a precizat, pentru Europa Liberă, Liviu Iolu, membru în Consiliul Național al PLUS.

Reprezentanții Alianței USR PLUS precizează că societățile care au ca acționar majoritari statul ori unități administrativ teritoriale, așa cum este și Compania Municipală de Iluminat Public București, nu au voie, conform legii, să folosească resursele financiare, umane și tehnice pentru sprijinirea activității partidelor politice.

În mod normal, a explicat Liviu Iolu, pentru amplasarea unui banner este necesar acordul celor care dețin stâlpii respectivi, dar și acordul companiei de iluminat. Amplasarea ar trebui făcută cu ajutorul unor companii private, nu publice.

În aceste condiții, Alianța USR PLUS a depus solicitări către Primăria București și compania de iluminat public să clarifice „în ce bază contractuală și cu ce reusrse sprijină PSD să-și urce pe stâlpi materialele de propagandă electorală. Sesizările sunt însoțite de fotografii care probează activitățile menționate”.

Vlad Voiculescu, coordonatorul campaniei din partea PLUS, a postat pe pagina de Facebook, imagini despre care spune că sunt din Piața Rosetti din București, în care mașini ale companiei de iluminat sunt folosite pentru montarea unor bannere electorale ale PSD.

„Aceste acțiuni sunt inacceptabile și somăm Primăria să explice de urgență cu ce bani și în baza căror contracte sprijină partidele de la putere”, mai spun reprezentanții Alianței.

USR-Plus a mai reacționat, în ajunul campaniei, în mai multe rânduri, reclamând mai multe nereguli care favorizează principalul partid aflat la guvernare

  • pliante antiUSR-PLUS, cuprinzând fake news, în care se spune un neadevăr, că alianța ar promova obligativitatea avorturilor
  • distrugerea bannerelor alianței afișate în centrul Capitalei
  • Poșta Română, instituție de stat, distribuie pliante ale PSD, în care este lăudată guvernarea și sunt denigrate partidele de opoziție, în schimb aceeași înstituție îi refuză USR un contract similar
XS
SM
MD
LG