Linkuri accesibilitate

Jurnalista Europa Liberă, Alsu Kurmașeva, rămâne în arest preventiv


Alsu Kurmașeva este în arest de 8 luni.
Alsu Kurmașeva este în arest de 8 luni.

Curtea Supremă a Tatarstanului (SC RT) a prelungit arestarea lui Alsu Kurmașeva, jurnalistă a serviciului tătar-bașkir al Europei Libere.

Apărătorul jurnalistei a declarat că Alsu Kurmașeva ceruse ca măsura preventivă să fie schimbată în arest la domiciliu. Şedinţa Curții Supreme a avut loc cu uşile închise.

Judecătorul Curții Supreme a Republicii Tadjikistan, Rizvan Yusupov, a recunoscut drept legală decizia Tribunalului Districtual Sovetski din Kazan, care a prelungit pe 31 mai perioada de detenție a lui Alsu până pe 5 august.

La ultima ședință de judecată, jurnalista a declarat că se simte din ce în ce mai rău. Kurmașeva a spus că starea ei de sănătate nu poate fi îmbunătățită: „Poți păstra doar ceea ce ai”. Ea a subliniat că are nevoie de o intervenție chirurgicală.

Jurnalista a mai menționat că ultima dată când a auzit vocile copiilor ei a fost în octombrie 2023, pentru că nu are voie să dea telefoane.

Anchetatorii susțin că Alsu Kurmașeva ar fi trebuit să furnizeze în mod independent documente care să fie incluse în registrul „agenților străini” din Rusia. Jurnalista mai este acuzată și de diseminarea de informații false privind armata rusă.

Alsu Kurmasheva nu își recunoaște vinovăția.

Alsu Kurmasheva locuiește permanent la Praga din 1998. În luna mai 2023, a mers în orașul natal, Kazan, pentru a-și vizita mama bolnavă. „Trăim acum - și nu vom avea «alt» timp”, a scris jurnalista într-o scrisoare de la centrul de arestare preventivă pe 18 ianuarie a acestui an.

Pe 2 iunie 2023, înainte de a pleca înapoi la Praga, jurnalista a fost reținută la aeroport de forțele de securitate. Pașapoartele ei - american și rus - au fost confiscate (Alsu are atât cetățenia rusă, cât și cea americană) și ulterior a fost deschis un dosar penal pentru neinformarea cu privire la a doua ei cetățenie. Alsou a semnat un angajament scris și i s-a interzis să părăsească capitala Tatarstanului. Ancheta în acest caz a durat câteva luni. Abia în octombrie 2023, instanța de judecată din Kazan a găsit-o vinovată și a amendat-o cu 10.000 de ruble.

La o săptămână după ce a fost anunțat verdictul — 18 octombrie 2023 —, jurnalista a fost reținută din nou. Ea a fost acuzată în temeiul părții 3 a articolului 330.1 din Codul penal al Federației Ruse, iar câteva zile mai târziu, instanța a ales o măsură preventivă pentru Kurmașeva, sub formă de detenție. O lună și jumătate mai târziu - pe 11 decembrie 2023 - anchetatorii au deschis un dosar penal pentru diseminarea de „falsuri” despre armată.

La sfârșitul lunii aprilie, președintele american Joe Biden i-a cerut lui Vladimir Putin să îi elibereze pe Alsu Kurmașeva, precum și pe jurnalistul Wall Street Journal Evan Gherșcovici . „Jurnalismul nu este o crimă”, a subliniat Biden.

Pe 30 noiembrie 2023, proiectul „Memorial de sprijin pentru prizonierii politici” a recunoscut-o pe Alsu drept prizonier politic.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG