Linkuri accesibilitate

Amânare: Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2023


Romania - Timișoara Capitală Culturală
Romania - Timișoara Capitală Culturală

Comisia CULT din cadrul Parlamentului European a acceptat, prin vot, amânarea cu doi ani a momentului în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Decizia a avut loc pe fondul pandemiei care punea în pericol organizarea evenimentelor, dar și pentru că orașul nu era pregătit pentru a organiza în 2021.

„Din discuțiile avute în primăvară cu reprezentanți din mediul culturii timișorene și cu Dominic Fritz, ne-am dat seama că Timișoara nu este nici pe departe pregătită pentru a face față cu cinste acestui titlu, iar motivele sunt multe. Am discutat în mai multe rânduri cu colegii din comisia CULT a Parlamentului European, dar și cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pe probleme de cultură și am cerut găsirea unor soluții pentru capitalele culturale care nu pot să-și ducă la îndeplinire proiectul", arată europarlamentarul Vlad Botoș, raportor din partea Renew Europe pe proiectul de amânare.

Astfel, Timișiara va fi Capitală Culturală Europeană în 2023 alături de Veszprém – Ungaria și Elefsina – Grecia.

„Mai sunt doi ani de zile în care Timișoara poate să pregătească un adevărat regal al culturii, în care noua administrație a orașului de pe Bega poate dovedi că are atât viziune, cât și capacitatea de a pune în aplicare planurile. Totul depinde, cu siguranță și de modul în care autoritățile române, la nivel național și local vor gestiona această pandemie pentru ca lucrările de pregătire pentru acest titlu câștigat de Timișoara să poată continua", arată europarlamentarul Botoș.

XS
SM
MD
LG