Micile speranțe ale lui Aurel Chelba din Ploiești de a recupera aproape 20.000 de lei de la o societate intrată în faliment au devenit și mai mici vineri, 26 ianuarie.
În loc de judecată, s-a trezit cu o nouă amânare într-un dosar ce durează deja de 14 ani: cel al falimentului Costrade Impex. Din cauza grevei grefierilor, completul de judecată nu a făcut decât să dea un nou termen, pentru 10 aprilie 2024.
„Ce să mai zic, în măsura în care am nevoie de banii ăia de atâta timp. Oricum, nu cred că se mai poate lua ceva, niște șmecheri, au profitat și au băgat firma în insolvență”, spune Chelba pentru Europa Liberă.
Bărbatul este administratorul firmei Chedra Tax și are o stație pentru inspecția tehnică periodică (ITP) auto. Acestea sunt și serviciile neachitate de Costrade Impex.
Alături de el stau, la aceeași masă credală, nume grele precum Lafarge Ciment SA, Adeplast, Apa Nova sau Rompetrol Downstream.
„Există în totalitate un prejudiciu adus actului de justiție. În lunile suplimentare care trec, bunurile în litigiu se devalorizează ori dobânzile curg. S-au dat termene și de șase luni”, explică pentru Europa Liberă avocata Emanuela Maria Antonescu, președinta Baroului Prahova.
Una dintre persoanele căreia i s-a amânat procesul cu jumătate de an din cauza grevei din instanță este Rodica Tudoroiu, fost laborant în Secția de Galvanizare a Uzinei Mecanice Plopeni.
Femeia de 70 de ani a ajuns în instanță după ce Casa Județeană de Pensii i-a recalculat în decembrie 2022 veniturile și a considerat că a primit nejustificat 230 de lei.
Avea puțin peste 3.000 de lei înainte de recalculare, acum primește aproximativ 2.800. În februarie, anul trecut, a făcut contestație. La termenul din ianuarie, a avut parte de o amânare cu jumătate de an, din cauza protestelor grefierilor.
„Amânările astea înseamnă pentru noi 230 de lei mai puțin, în fiecare lună”, explică pentru Europa Liberă Adrian Tudoroiu, soțul Rodicăi Tudoroiu.
Revolta grefierilor
Din aprilie 2023, cei aproximativ 8.000 de grefieri de ședință din întreaga țară erau îndreptățiți să-și primească veniturile reîntregite, la nivelul celor acordate încă din 2017. Așa a decis instanța de judecată.
În toate instanțele, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție, reîntregirea de 23% s-a acordat anul trecut doar pentru câteva luni. Și a fost dată diferit, în funcție de cei 36 de angajatori din Justiție: cele 15 Curți de Apel sau Parchete de pe lângă Curțile de Apel, DNA, DIICOT sau parchete militare.
„În medie, au primit cam pentru jumătate din cele nouă luni ale anului trecut în care era prevăzută plata veniturilor reîntregite”, a declarat pentru Europa Liberă George Pârvu, secretar general al Sindicatului Național al Grefei Judiciare „Dicasterial”.
Acesta estimează că, înainte de reîntregire, venitul mediu net lunar al unui grefier de ședință era de 4.400 lei, iar cel ulterior trebuia să se ridice la aproximativ 5.900 lei.
Nemulțumiți că nu și-au primit integral drepturile, mii de grefieri au oprit lucrul pe 9 decembrie 2023. După aproape două luni, săptămâna trecută, Sindicatul Dicasterial anunța că încă mai sunt 2.500 grefieri care refuză să intre la lucru.
„Este vorba de aproximativ jumătate din parchete și o treime din instanțele de judecată din întreaga țară. Nu există județ în care să nu fie parchet sau instanță afectate”, spunea Pârvu.
„Nu cerem salarii mărite, ci doar să ni se acorde integral drepturile legale, recunoscute inclusiv în instanțele de judecată”, a declarat pentru Europa Liberă Cristina Badău, grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 București.
Împreună cu cei 18 colegi de birou, ea este printre cei mai vechi protestatari, manifestând din prima zi.
Ar trebui să primească 7.200 lei net lunar. În schimb, două luni din 2023 a primit doar 4.900, cât avea înainte de reîntregirea salarială.
„Noi nu avem dreptul să ne luăm o a doua slujbă, cum ar fi la un birou de avocatură sau notarial. Nu avem nici dreptul de a avea o afacere. Și nu cerem măriri, ci doar să ni se dea integral ceea ce ni se cuvine”, mai spune Cristina Badău.
De ce nu-și primesc grefierii banii cuveniți
„Nu ne-au fost aprobate fondurile. Am solicitat în fiecare lună, dar deschiderile de credit au fost făcute la nivelul lunii martie (înainte de întregirea salarială, n.r.). În prezent am înțeles că situația s-a remediat, dar pentru drepturi restante nu am informații”, spune pentru Europa Liberă Maria Violeta Chiriac, vicepreședinte al Curții de Apel Bacău.
Aici au fost achitate integral drepturile grefierilor pentru lunile aprilie – mai și noiembrie - decembrie, rămânând restantă ajustarea de 23% aferentă lunilor iunie – octombrie 2023
„Nu au fost alocate fonduri suficiente pentru plata drepturilor salariale, deși ele au fost solicitate lunar”, a spus și Alina Pavel Anton, purtător de cuvânt al Curții de Apel Prahova.
Aici, grefierii au de primit cel mai mult din țară, respectiv sumele în completare pentru cinci luni și jumătate.
Reacția mai-marilor Justiției
„Bugetul instanțelor nu este la Ministerul Justiției, s-a mutat de doi ani la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus pentru Europa Liberă Alina Gorghiu, ministra Justiției.
Am întrebat reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție care este motivul pentru care nu s-au alocat anul trecut fonduri suficiente pentru plata drepturilor salariale în cazul Curților de Apel și care au fost criteriile după care s-a decis ca în anumite luni ele să fie integral achitate, iar în altele parțial, la nivelul lunii martie 2023. Nu am primit niciun răspuns.
Aceeași reacție - tăcere - a avut și Ministerul de Finanțe.
Conform ultimului raport privind starea Justiției, publicat de Consiliul Suprem al Magistraturii, în 2022 durata medie de soluționare a unui dosar în instanță a fost de 2,9 ani în materie penală şi 4,9 ani în materiile non-penale.
Defalcat pe grade de jurisdicție, este vorba în materiile penale de 3,3 ani la judecătorii, 1,9 ani la tribunal și 2,8 ani la curțile de apel.
În cauzele non-penale, termenele de soluționare sunt de 4 ani la judecătorii, 7,9 ani la tribunale și 5,9 ani la curțile de apel.
În anul 2022 a fost înregistrat un număr total de 2.046.114 de dosare închise.
De ce au de recuperat bani grefierii
În 2017, în urma unei interpretări greșite a legii, grefierii de ședință sau cei de la parchete nu au primit o majorare de care beneficiau alți colegi, cum ar fi grefierii arhivari.
După ce au obținut hotărâri judecătorești care să dovedească nedreptatea, în aprilie 2023, grefierii de ședință și cei de la parchete au primit o reîntregire a salariului la nivelul pe care ar fi trebuit să îl primească încă din 2017.
Doar pe hârtie, după cum aveau să constate în lunile care au urmat, motiv pentru care protestează în continuare acum.