Linkuri accesibilitate

Ambasada afgană din Londra, închisă după ce diplomații au fost demiși


Clădirea Ambasadei Afganistanului din Londra. Fotografie de arhivă.
Clădirea Ambasadei Afganistanului din Londra. Fotografie de arhivă.

Ambasada Afganistanului de la Londra a fost închisă după ce diplomații săi au fost concediați de conducerea talibană a țării, a anunțat ministerul de Externe al Marii Britanii. Marea Britanie nu recunoaște guvernul condus de talibani.

De cealaltă parte însă, ambasadorul afgan, Zalmai Rassoul, a spus că decizia a fost luată „pe baza cerințelor autorităților țării gazdă”.

Nici guvernul britanic, nici ambasadorul nu au precizat ce se va întâmpla cu personalul ambasadei, dar o sursă de la ambasada afgană care a vorbit cu RFE/RL a declarat că guvernul britanic a acordat personalului ambasadei 90 de zile pentru a părăsi țara sau a solicita azil politic.

Potrivit sursei, ministerul de Externe britanic ar fi precizat că clădirea ambasadei nu va fi predată talibanilor. Mai mult, guvernul britanic nu va permite înființarea unei reprezentanțe politice sau a unui consulat afgan până când Afganistanul nu va avea un guvern recunoscut internațional.

Închiderea ambasadei Afganistanului lasă cetățenii afgani din Marea Britanie fără servicii diplomatice și cu greutăți în a obține mai ales noi acte de identitate.

Diplomații care au lucrat ca funcționari ai fostului guvern, susținut de Occident, au fost rămas cu un statut incert când talibanii au ocupat Kabulul și au revenit la putere în august 2021. Cu toate acestea, multe ambasade din Europa și din lume au continuat să funcționeze.

Însă acum, pe lângă ambasada de la Londra. și reprezentanța diplomatică a Afganistanului din Norvegia a anunțat că își va înceta activitățile începând cu 12 septembrie.

Administrația talibană de la Kabul a anunțat în iulie că nu mai recunoaște misiunile diplomatice înființate de fostul guvern susținut de Occident și că documentele emise de ambasadele din Marea Britanie și din alte 13 țări europene nu sunt valide.

Mulți lideri talibani sunt sub sancțiuni și nicio țară nu îi recunoaște oficial ca conducători legitimi ai Afganistanului. Cu toate acestea, unele țări, mai ales din Asia și Orientul Apropiat, păstrează misiuni diplomatice active la Kabul: Pakistan, Turcia, Qatar și China.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG