Linkuri accesibilitate

Talibanii, de trei ani la putere în Afganistan. Șefii luptă cu birocrația, dar crește riscul ca războinicii grupării să se alăture inamicilor


Talibanii au ocupat Kabul în august 2021. De atunci, luptele pentru putere din țară au scăzut în intensitate.
Talibanii au ocupat Kabul în august 2021. De atunci, luptele pentru putere din țară au scăzut în intensitate.

Talibanii își doresc să fie recunoscuți de comunitatea internațională ca singurul grup capabil să conducă și să stabilească securitatea în Afganistan.

Gruparea militantă nu a reușit să obțină acest statut în cei trei ani de când e la putere. Mai mult, grupuri extremiste rivale precum Stat Islamic-Khorasan (IS-K) au început să îi critice pe talibani din acest motiv.

IS-K i-a acuzat pe talibani că au abandonat jihadul sau războiul sfânt și că se înclină în fața statelor străine împotriva cărora a luptat cândva, pentru a putea primi ajutor și investiții străine.

Acesta este mesajul promovat de filiala din Afganistan a grupării extremiste Stat Islamic (IS), care caută să recruteze luptători talibani care să se alăture cauzei sale.

Pentru a atrage luptătorii talibani, IS-K a condus atacuri în interiorul și în afara Afganistanului, ceea ce subminează dominația talibanilor. IS-K a folosit, de asemenea, o rețea de propagandă sofisticată și multilingvă, pentru a se prezenta ca singura opțiune pentru luptătorii talibani care doresc să continue războiul împotriva străinilor și a adversarilor sectari.

„Aceasta este o strategie foarte puternică și probabil că funcționează deja”, spune Lucas Webber, co-fondator al Militant Wire și cercetător la Centrul Soufan. „Sunt informații despre dezertări”.

„Mulți dintre acești luptători și-au dedicat toată viața luptând cu Statele Unite și coaliția internațională și provin din mișcarea jihadistă globală - moștenirea istorică a luptei împotriva sovieticilor și a luptei cu americanii și aliații lor occidentali”, a spus Webber.

„Acum, mulți dintre ei sunt blocați, plictisiți, fac treburi administrative”.

Unii luptători talibani s-ar putea să se plictisească de viața departe de câmpul de luptă.
Unii luptători talibani s-ar putea să se plictisească de viața departe de câmpul de luptă.

Talibanii și-au consolidat puterea de la preluarea Kabulului, în august 2021, și au încercat să-și valorifice câștigurile pentru a-și spori imaginea de forță stabilizatoare în interiorul Afganistanului și în regiune.

„Consolidarea puterii a îmbunătățit pacea și stabilitatea pe plan intern și a avut ca rezultat alte beneficii pozitive, cum ar fi reducerea corupției, scăderea culturii de opiu și creșterea generării de venituri”, a raportat la începutul lui iulie echipa de monitorizare a ONU din Afganistan.

Dar încălcările pe scară largă ale drepturilor omului ale grupului islamist de linie dură și eșecul de a stabili un guvern care să includă femei și diferitele grupuri religioase și etnice ale țării au lăsat neîndeplinit cel mai mare obiectiv al său – recunoașterea internațională.

Este o situație care, combinată cu multiple crize umanitare, de mediu și economice, a împiedicat ajutorul și investițiile internaționale și a subminat guvernul de facto al talibanilor.

La fel sunt și acțiunile IS-K, un grup fondat în 2015, din care fac parte membri nemulțumiți ai talibanilor afgani și ai talibanilor Tehrik-e din Pakistan și care a înglobat Mișcarea islamică din Uzbekistan, potrivit lui Webber.

Când militanții IS au revendicat responsabilitatea pentru cel mai mortal atac terorist din Rusia din ultimele două decenii, în martie, suspiciunile s-au îndreptat imediat asupra IS-K.

Talibanii, care au încercat să neutralizeze IS-K și să atenueze îngrijorările că Afganistanul este un refugiu pentru grupurile extremiste, au negat în mod repetat că organizația operează pe teritoriul afgan.

Dar există o mulțime de dovezi care arată că talibanii recunosc amenințarea pe care IS-K o reprezintă atât din punct de vedere militar, cât și ideologic pentru conducerea sa.

Chiar înainte de bombardamentul de la Moscova din martie, presa afgană a publicat un document intern atribuit Direcției Generale de Informații (GDI), renumita agenție de informații a talibanilor, care a recunoscut eforturile de recrutare ale SI în provincia centrală Wardak.

Documentul amintea despre posibilitatea ca membrii talibanilor care au părăsit grupul în timpul unui efort recent de a epura luptătorii indezirabili să se fi înrolat pentru a lupta pentru IS.

Echipa de monitorizare a ONU a avertizat la începutul lunii iulie că numărul militanților IS-K a crescut și că organizația a reușit să se infiltreze în GDI al talibanilor, precum și în ministerele sale de Apărare și Interne.

La sfârșitul lunii iulie, presa afgană a raportat arestarea a 20 de membri GDI acuzați că lucrau pentru IS-K în vestul provinciei Herat, ceea ce a dus la demiterea șefului regional al organismului de securitate.

Mulți luptători talibani sunt angajați în sarcini administrative banale în aceste zile.
Mulți luptători talibani sunt angajați în sarcini administrative banale în aceste zile.

Pentru fiecare pas pe care talibanii îl fac pentru a-și șlefui imaginea în țară și în străinătate, IS-K face alții, ca să o submineze. IS-K încearcă să înființeze un califat - sau un stat islamic - în Khorasan, o regiune istorică care include părți din Afganistanul modern, Pakistan, Iran și Asia Centrală.

„Narațiunea grupului își propune să reducă credibilitatea talibanilor în rândul populației afgane și să declanșeze linii sectare, promovând ideea că talibanii s-au abătut de la principiile islamice, înfățișându-se în același timp ca fiind «Khorasanul mai mare»”, a raportat un comitet al Consiliului de Securitate al ONU, la sfarsitul lunii iulie.

Pe plan extern, asta înseamnă atacuri în Tadjikistan, Iran și Pakistan, precum și în Rusia. În Afganistan, atacurile IS-K subminează argumentul talibanilor conform căruia aceștia au stabilit tipul de securitate cerut de potențialii investitori străini din China și alte state care doresc să colaboreze cu guvernul de facto.

În martie, IS-K a ucis 21 de persoane, majoritatea angajați talibani, la o bancă din orașul Kandahar, din sud. Două luni mai târziu, IS-K a ucis șase turiști străini și locali în orașul central Bamiyan.

Ansamblul budist de la Bamiyan a fost distrus de primul regim al talibanilor, chiar înainte de a fi înlăturat de forțele conduse de SUA, în 2001.

După ce au preluat puterea, talibanii au luat rămășițele lui Buddha sub protecția lor, încercând să atragă turiştii străini, în special din China, să viziteze situl UNESCO.

IS-K a folosit astfel de atacuri pentru a-i convinge pe unii luptători talibani să i se alăture, lăudându-se într-o declarație în urma crimelor din Bamiyan că a vizat turiștii străini și „șiiții” care trăiau în zonă.

IS-K, care este un grup extremist sunit, îi consideră apostați pe musulmanii șiiți.

Riccardo Valle, director de cercetare pentru The Khorasan Diary, declară că, în urma atacului, IS-K a subliniat diferențele dintre primul regim taliban, care a distrus ansamblul Bamiyan, și cel actual.

„Ei spun că, în trecut, talibanii afgani aplicau corect religia, așa că distrugeau acești idoli”, a spus Valle.

Dar astăzi, IS-K i-a acuzat pe talibani că îi protejează pe budiști „pentru ca chinezii să poată acorda în schimb asistență financiară, asistență economică Afganistanului”.

Violența, spune Valle, face parte din efortul IS-K de a perturba economia talibanilor și de a slăbi relațiile acestuia cu statele străine.

„De asemenea, vorbesc direct cu soldații talibani, încercând să le arate că Statul Islamic este singurul actor care desfășoară jihad”, a adăugat Valle.

„Știu că unii talibani afgani ar putea fi dispuși să asculte”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG