Linkuri accesibilitate

Rusia declară persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova


O mașină diplomatică părăsește clădirea Ambasadei României la Moscova. Fotografie de arhivă.
O mașină diplomatică părăsește clădirea Ambasadei României la Moscova. Fotografie de arhivă.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că un diplomat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat „persona non grata” și trebuie să părăsească Federația Rusă. MAE precizează că decizia părții ruse e un răspuns la o măsură similară adoptată de autoritățile române pe 24 mai 2024.

MAE transmite într-un comunicat pentru Europa Liberă că, pe 3 iulie, Federația Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova.

„Această decizie a părții ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autoritățile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București”, anunță MAE într-un comunicat.

Pe 24 mai, MAE a declarat persona non grata pe teritoriul României un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București.

MAE a precizat la acel moment că diplomatul rus expulzat a avut „activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.”

Convenția de la Viena prevede, între altele, că personalul diplomatic nu are dreptul să se angajeze în activități de spionaj.

Expulzarea diplomatului român de la Moscova e ultimul eveniment dintr-o serie de măsuri reciproce ale Moscovei și Bucureștiului.

În aprilie 2022, România expulza 10 diplomați ruși pentru că „activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”.

O lună mai târziu, MAE informa că, în replică, Federaţia Rusă a declarat persona non grata zece persoane care activează în cadrul Ambasadei României la Moscova.

Expulzarea reciprocă de diplomați între România și Rusia are loc pe fondul unor măsuri similare luate după invadarea Ucrainei de către armata rusă.

Printre țările care au expulzat zeci de diplomați ruși după februarie 2022 sunt SUA, Germania, Polonia, Franța, Belgia, dar și Slovacia, Slovenia sau Spania.

E o cutumă diplomatică. Atunci când o țară expulzează un anumit număr de diplomați, țara vizată va răspunde prin expulzarea aceluiași număr de persoane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG