„Distrugerea a zeci de morminte evreieşti este nu doar un atac împotriva comunităţii evreieşti, ci şi un atac împotriva diversităţii întregii societăţi româneşti. Suntem alături de familiile de evrei în cazul cărora mormintele celor dragi au fost profanate. Solicităm aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de acest atac”, se precizează în comunicatul Ambasadei SUA.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a cerut autorităților competente „să acționeze cu fermitate în vederea soluționării acestor cazuri de încălcare a legislației în domeniu, prin identificarea și sancționarea celor care se fac vinovați de acțiuni și manifestări antisemite”.
De asemenea, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că „în ultima perioadă, la nivel național, au fost semnalate o serie de acțiuni și manifestări provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securității cetățenilor români și patrimoniului cultural, precum și valorilor și principiilor asumate de statul român”.
În cimitirul evreiesc de la Huși, 73 de monumente funerare au fost distruse.
Potrivit unui comunicat al Federației Comunităților Evreiești din România, „nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, stat democrat, pluralist, în care drepturile şi obligaţiile evreilor şi ale celorlalte minorităţi naţionale sunt egale cu ale majorității, să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (…) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică, şi afectează grav democraţia din România.”
Totodată, sursa citată mai precizează că „în prezent, comunitatea evreilor din Huşi, altădată o comunitate înfloritoare, cu un număr important de evrei, nu mai are decât câteva zeci de membri, în cea mai mare parte oameni în vârstă, inclusiv supravieţuitori ai Holocaustului”.
În urmă cu un an, casa memorială a scriitorului american de origine română Elie Wiesel din Sighetu Marmației a fost vandalizată, pe ziduri fiind scrise mesaje antisemite.