Linkuri accesibilitate

Ambasada SUA din Irak, atacată de manifestanți. Trump acuză Iranul


Ambasada americană de la Bagdad a fost înconjurată de susținători ai unei grupări militare cu legături în Iran.
Ambasada americană de la Bagdad a fost înconjurată de susținători ai unei grupări militare cu legături în Iran.

Ambasadorul american la Bagdad și ceilalți diplomați ai ambasadei din Irak au fost evacuați, după ce câteva sute de protestatari au luat cu asalt clădirea, protestând față de un atac aerian asupra grupării Kataeb Hezbollah.

UPDATE: Președintele Donald Trump a acuzat Iranul că a „orchestrat” atacul protestatarilor asupra ambasadei SUA din Irak.

„Iranul a ucis un contractor american, i-a rănit pe mulți. Am reacționat ferm și mereu o vom face. Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi trași la răspundere. În plus, ne așteptăm ca Irakul să-și folosească forțele pentru a proteja ambasada, au fost astfel notificați”, a scris președintele SUA într-un mesaj postat pe Twitter.

Oficialii americani au fost evacuați, din motive de securitate, iar în ambasadă au rămas doar agenți de protecție, conform Reuters.

Sute de protestatari au încercat să pătrundă cu forța în ambasada SUA din Bagdad, după atacuri aeriene americane care au vizat gruparea paramilitară Kataeb Hezbollah, susținută de Iran. Atacul a survenit ca urmare a morții unui contractor american, în timpul unui atac cu rachete executat de gruparea respectivă împotriva unei baze militare irakiene.

Marți, mulțimea a luat cu asalt ambasada, strigând „Jos SUA”, „Moarte Americii” și „Moarte Israelului”, conform AP. Protestatarii, printre care se aflau și luptători ai Kataeb Hezbollah, inclusiv comandantul acesteia, au agățat de zidurile ambasadei steaguri galbene ale grupării.

Atacul aerian american a provocat 25 de morți și peste 50 de răniți, conform Reuters.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG