„Ameninţările recente la adresa reporterilor de investigaţie din România nu îşi au locul într-o civilizaţie democratică, occidentală. Jurnaliştii de investigaţie profesionişti şi poveştile pe care ei le prezintă societăţii, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice şi a succesului economic pentru toate ţările membre NATO, inclusiv România”, arată ambasada SUA la București, în mesajul său de Ziua Mondială a Presei.
Cel mai recent caz de agresiune la adresa unui jurnalist român a avut ca protagonist un ofițer de poliție, urmărit penal acum, care i-a trimis un mesaj de amenințare jurnalistei de investigație Emilia Șercan și familiei sale, în care îi cerea să înceteze munca legată de dezvăluirea tezelor de doctorat plagiate la Academia de Poliție.
„Instituţiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existenţa unei prese libere, cetăţenii şi comunităţile sunt mai bine informaţi, mai activi şi mai implicaţi în procesul decizional politic şi îşi pot trage mai bine guvernul la răspundere”, mai arată Ambasada SUA în mesaj.
„De Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne reînnoim angajamentul faţă de promovarea şi protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili şi curajoşi, care rezistă la presiuni şi ameninţări în Bucureşti şi în diferite judeţe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr şi pentru vieţi mai prospere şi mai sigure”, își încheie Ambasada SUA mesajul către jurnaliștii români.