Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea SUA la Minsk: „Vom solicita noi alegeri în Belarus”


Ambasadoarea Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, recunoaște că protestele de anul trecut au fost „un moment decisiv”.
Ambasadoarea Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, recunoaște că protestele de anul trecut au fost „un moment decisiv”.

Ambasadoarea Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, spune protestele masive de după alegerile prezidențiale de anul trecut au fost „un eveniment incredibil de important”, motivat de dorința belarașilor „de a avea o voce în definirea viitorului lor”.

Ambasadoarea, care nu a putut să-și ocupe postul din cauza evoluțiilor din această țară, a subliniat într-un interviu în exclusivitate pentru serviciul Belarus al RFE/RL că Statele Unite vor continua să solicite „un dialog incluziv care să ducă la nouă alegere sub auspicii le OSCE”.

Evenimentele din 9 august 2020 sunt istorice, reprezintă un adevărat punct de cotitură în Belarus în ceea ce privește oamenii care doresc să li se audă vocea și recunoaștem acest lucru aici, la Washington. Recunoaștem că ceea ce a avut loc vara trecută a fost un moment decisiv.

Legat de alegerile din vara trecută, rămâne faptul că nu știm care a fost numărul de voturi. Deci, cu siguranță, nu suntem în poziția din Statele Unite ale Americii de a declara cine a fost câștigătorul alegerilor. Ce am solicitat și ceea ce vom solicita în continuare este un dialog incluziv care să ducă la noi alegere sub auspiciile OSCE și a observatorilor internaționali, care urmează să aibă loc după eliberarea necondiționată a tuturor deținuților politici. Asta va aduce un nou lider legitim al Belarusului și așteptăm cu nerăbdare acest lucru”, a spus ambasadorarea Julie Fisher

Fisher a depus jurământul ca primul ambasador al SUA în Belarus din 2008 și până acum, în decembrie 2020, dar, din cauza evenimentelor din Belarus, nu și-a preluat postul la Minsk.

Autoritățile din Belarus au expulzat sau băgat în închisoare lideri ai opoziției, au arestat zeci de mii de oameni, au hărțuit zeci de ONG-uri și au refuzat acreditarea jurnaliștilor în ampla represiune declanșată împotriva masivelor proteste de stradă după ce Aleksandr Lukașenko a câștigat al șaselea mandat de președinte în alegerile considerate a fi fost fraudate.

Întrebată ce va face Occidentul în continuare în fața politicii de represiune a regimului de la Minsk, ambasadorarea SUA a declarat că vor fi căutate în continuare „instrumente suplimentare de presiune care să aibă un efect asupra deciziilor pe care le ia Belarusului”

Ceea ce am constatat este că este limbajul presiunii, limbajul instrumentelor dure precum sancțiunile se pare că este cel mai eficient în transmiterea punctelor de vedere ale Occidentului și respingerea acestei represiuni transnaționale, respingerea intimidării , amenințările, eșecul Belarusului de a-și îndeplini obligațiile internaționale. Prin urmare, vom continua, întrucât regimul trăiește în afara obligațiilor sale, vom continua să căutăm instrumente suplimentare de presiune care să aibă un efect asupra deciziilor pe care le ia Belarusul”, a declarant serviciului belarus al postului nostru de radio ambasadoarea Statelor Unite, Julie Fisher.

Liderul opoziției Svetlana Țihanovskaia, considerată câștigătoarea alegerilor prezidențiale, s-a întâlnit luna trecută, pe 28 iulie, cu președintele SUA Joe Biden și cu alți oficiali înalți într-o vizită la Washington pe care Fisher a numit-o „absolut istorică”.

A avut loc o vizită absolut istorică și o întâlnire cu adevărat istorică. Vizita doamnei Țihanovskaia la Washington a fost cu adevărat cea mai semnificativă vizită a unui lider al Belarusului din 1993. Aceste discuții au fost o ocazie pentru noi de a auzi de la o voce autentică din Belarus, atât de profund afectată de evenimentele din vara trecută, care s-a angajat să promoveze democrația și domnia legii cu costuri personale mari și care a acceptat dezinteresat această obligație de a fi lider în timp ce alții sunt închiși în Belarus.”

Am vorbit despre modalități prin care Statele Unite ... și partenerii noștri din Europa pot sprijini cel mai bine pe cei care caută statul de drept și o Belarus mai democratică".

Fisher a adăugat, însă, că opoziția din Belarus se află între „poporul din Belarus și un dictator”.

Este vorba despre dorința lor de a-și auzi vocile de către conducerea lor”, a spus ea.

XS
SM
MD
LG