Linkuri accesibilitate

Rasism. Ambasadorul României în Kenya a fost rechemat de la post


Ministerul de Externe dă asigurări că diplomația românească se bazează pe „promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”.
Ministerul de Externe dă asigurări că diplomația românească se bazează pe „promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”.

Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, a fost rechemat de Ministerul de Externe (MAE) de la post în urma unor comentarii rasiste, a confirmat MAE, sâmbătă, 10 iunie, la solicitarea Europei Libere.

Dragoș Viorel Țigău a asociat termenul „maimuțe” unui grup de diplomați africani, au acuzat aceștia, citați de kenyanforeignpolicy.com.

„Ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior scuzele sale, inclusiv în scris”, precizează MAE, confirmând astfel incidentul.

Dragoș Viorel Țigău a fost rechemat în țară „de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023”, iar procedura de rechemare de la post a fost deja declanșată.

Potrivit kenyanforeignpolicy.com, într-o întâlnire diplomatică desfășurată la birourile ONU din Nairobi pe 26 aprilie, ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut un comentariu care a declanșat un val de controverse în cadrul comunității diplomatice.

Incidentul a avut loc în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est. „După ce a observat o maimuță neagră în apropiere, ambasadorul ar fi spus «Ni s-a alăturat grupul african», în ceea ce a părut a fi o asociere între prezența unei maimuțe și grupul de ambasadori africani”, notează kenyanforeignpolicy.com.

Diplomații africani au cerut clarificări de la diplomatul român și de la Ministerul de Externe al Kenyei.

„MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023”, arată MAE în precizările transmise sâmbătă.

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.

„Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare”, adaugă Ministerul de Externe, care speră că incidentul nu va afecta relația cu țările continentului african.

„Toate aceste elemente au fost comunicate grupului ambasadorilor africani la București la nivel de secretar de stat pentru strategii diplomatice și afaceri globale, în cadrul unei reuniuni ce avut loc ieri [vineri, 9 iunie] la sediul MAE”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG