Linkuri accesibilitate

Cine este Igor Prokopchuk, noul ambasador al Ucrainei în România


Numele lui Igor Prokopchuk a fost confirmat pentru funcția de ambasador al Ucrainei la București încă din luna mai a acestui an.
Numele lui Igor Prokopchuk a fost confirmat pentru funcția de ambasador al Ucrainei la București încă din luna mai a acestui an.

Igor Prokopchuk a prezentat, marți, copiile scrisorilor de acreditare Ministerului de Externe de la București. Ambasadorul agreat al Ucrainei la București este un diplomat cu experiență, timp de mulți ani șef al misiunii Ucrainei la OSCE.

În timpul mandatului la OSCE, Prokopchuk a încercat să explice controversata lege ucraineană din 2017, care elimina predarea în limba minorităților. În 2018, ministrul ucrainean de Externe de la acea vreme lăuda calitățile lui Prokopchuk în condițiile în care fratele său era șeful Interpol Rusia.

La întâlnirea de marți cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, cei doi au discutat despre sprijinul acordat celor 1,45 de milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România și despre măsurile de facilitare a exportului de cereale al Ucrainei.

Absolvent al universității naționale Taras Șevcenko din Kiev, Igor Prokopchuk este un diplomat cu experiență în politica externă a Ucrainei. Potrivit unui CV online, citat de Ziare.com, Prokopchuk și-a început cariera ca atașat la Departamentul de Informații al Ministerului de Afaceri Externe al Ucrainei.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (dreapta), l-a primit marți, 5 iulie 2022, pe ambasadorul agreat al Ucrainei, Igor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu (dreapta), l-a primit marți, 5 iulie 2022, pe ambasadorul agreat al Ucrainei, Igor Prokopchuk, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare.

Între 1994 și 1997, acesta a lucrat la Ambasada Ucrainei din Marea Britanie, iar în perioada 1997-1998 a făcut parte din biroul președintelui Adunării Generale a ONU de la New York.

El a fost pentru prima oară ambasador în Lituania, între 2008 și 2010.

Între 2010 și 2019 a fost șeful al Misiunii Permanente a Ucrainei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

În timpul misiunii sale diplomatice de la OSCE, la Viena, Igor Prokopchuk a apărat controversata lege din 2017 prin care școlile din Ucraina aveau dreptul să predea doar în limba oficială a statului, ucraineana.

Printre țările care au criticat inițiativa legislativă s-a numărat și România, alături de Rusia și Ungaria, care a etichetat măsura ca fiind una discriminatorie la adresa minorității de români din Ucraina.

Prokopchuk a încercat să explice că legislația nu ar fi redus drepturile minorităților, ci ar fi stimulat integrarea în societatea ucraineană.

Pe 20 noiembrie 2018, Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că fratele lui Igor Prokopchuk este Oleksandr Prokopchuk, pe atunci șeful Interpol din Rusia – organizație ce facilitează cooperarea forțelor de poliție la nivel internațional.

La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a transmis că relația dintre cei doi frați nu afectează munca reprezentantului permanent al Ucrainei la OSCE.

„Războiul [la acea vreme, în 2018, conflictul din estul țării dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele ucrainene] a dezbinat prieteni și rude de ambele părți ale frontului de luptă. Pentru mulți, a devenit o tragedie personală. Dar fiecare e liber să facă propriile alegeri și să suporte consecințele acestora”, a continuat Ministerul Afacerilor Externe.

Igor și Oleksandr s-au născut în regiunea Jîtomîr, din Ucraina și au absolvit împreună aceeași facultate din Kiev. Însă în anii ’80, fratele lui Igor Prokopchuk s-a mutat la Moscova pentru a urma o carieră în interiorul instituțiilor sovietice de la acea vreme.

Imediat după aflarea informației că cei doi sunt rude, politicienii ucraineni au reacționat diferit în ceea ce privea o posibilă demisie a lui Igor Prokopchuk din funcția de reprezentant permanent al Ucrainei la OSCE. Însă, mai multe voci puternice din politica ucraineană, printre care și ministrul adjunct de Externe al țării de atunci, Serghei Kisliția, au susținut menținerea lui Prokophuk în funcție.

„De peste 25 de ani de muncă în Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, m-am întâlnit doar cu o duzină de ambasadori care ar fi la fel de dedicați protejării intereselor Ucrainei ca bunul meu coleg și amic ambasador, Igor Prokopchuk. Tot ce a făcut și va face în continuare ca ambasador, ca profesionist, are nevoie de Ucraina pe arena internațională”, de arăta în mesajul postat de Kisliția pe Facebook.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG