Linkuri accesibilitate

„Nu vota certificatul verde. Îți dăm foc” | Ce spun cei care au trimis mesaje de amenințare parlamentarilor


Parlamentari din PSD, PNL, UDMR sau USR au primit mesaje de amenințare ca să nu voteze legea privind certificatul verde.
Parlamentari din PSD, PNL, UDMR sau USR au primit mesaje de amenințare ca să nu voteze legea privind certificatul verde.

Zeci de parlamentari români au primit amenințări pe numerele de telefon, adresele de email sau prin mesageria whatsapp prin care li se cerea să nu voteze legea privind certificatul verde. Europa Liberă a identificat o parte din expeditori.

  • „Ai grijă cum votezi legat de certificatul verde. Îți dăm foc ție și familiei tale. Orice acțiune este justificată. Suntem în legitimă apărare.”
  • „Meritați chinuiți cu zile și împușcați în fața poporului.”
  • „Vă semnați singuri sfârșitul.(...) Nu votați! Poporul comandă! Este clar?”

Așa arată unele dintre mesajele primite de zeci de parlamentari români de la persoane care nu doresc introducerea certificatului verde pentru cei care lucrează în instituții publice.

Cei mai căutați parlamentari au fost cei din comisiile de sănătate din cele două camere care, spre deosebire de colegii lor care au primit mesaje, sunt amenințați mult mai des.

Florin Buicu este vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. A mai primit mesaje de când a fost introdusă vaccinarea în România, dar ele au devenit mai dese în ultima lună, de când se discută problema impunerii certificatului verde pentru angajații din sistemul sanitar. Au fost zeci.

Mesaj primit de mulți dintre parlamentarii români în ziua în care era programat votul pentru certificatul verde la Camera Deputaților
Mesaj primit de mulți dintre parlamentarii români în ziua în care era programat votul pentru certificatul verde la Camera Deputaților

„Am primit două mesaje, de la un domn și o doamnă care îmi trimiteau lista de cumpărături”, explică Florin Buicu pentru Europa Liberă. Lista de cumpărături cuprindea obiecte precum chiloți, tampoane sau prezervative.

„Am sunat înapoi că eram curios cine sunt personajele”, adaugă deputatul. Cele două mesaje păreau inofensive, iar, în ciuda limbajului colorat, deputatul nu s-a simțit amenințat.

Nu la fel a fost cu altele, unde amenințările erau directe. A primit mesaje de pe numere din Spania, Italia sau Germania, dar și de pe multe numere românești. Unele semnate, altele nu. Unii susțineau că sunt angajați în sistemul public sau chiar medici.

„Sunt polițist și reprezint mai multe persoane. Am încredere că veți vota împotriva certificatului verde”, e unul dintre mesaje.

„Kein Nazi Pass. Wir sind frei!” se încheie un altul, semnat de o anume Iuliana Clara Grigoriță.

Europa Liberă a sunat la acel număr de telefon. Ne-a răspuns un bărbat. După ce s-a bâlbâit despre mesajele trimise, acesta a spus că este soțul doamnei Grigoriță, iar ea nu este de găsit în acel moment.

De pe un alt număr a fost trimisă o listă cu numerele de telefon ale președintelui și vicepreședinților comisiei de Sănătate și mesajul clar pe care primitorii trebuiau să-l trimită.

La numărul respectiv, răspunde o doamnă, Oana Dumitru. Ne-a spus că e bine să facem ce scrie în mesaj, dacă l-am primit, apoi retrage tot ce a spus.

Unul dintre mesajele de amenințare primite de parlamentarii români.
Unul dintre mesajele de amenințare primite de parlamentarii români.

„Numele meu este Oana Dumitru. Nu am numărul dumneavoastră în telefon. Nu v-am dat niciun mesaj.”

De pe un alt număr au fost trimise mesaje către majoritatea deputaților, nu doar către cei care au legătură directă cu legea.

Acestea au fost expediate chiar în ziua în care legea ar fi trebuit votată. Numărul acela este, în acest moment, dezactivat.

Care este rolul lui George Simion și al AUR

În momentul în care AUR își prezenta poziția de vot împotriva certificatului verde, liderul acestuia, George Simion, cerea urmăritorilor partidului, într-un mesaj pe pagina de Facebook, să ceară parlamentarilor din localitățile lor să nu voteze legea. Informația a fost preluată și pe canalul de Telegram și pe grupurile de whatsapp ale partidului.

George Simion, AUR, le-a mulțumit celor care au trimis mesaje parlamentarilor pentru blocarea legii privind certificatul verde
George Simion, AUR, le-a mulțumit celor care au trimis mesaje parlamentarilor pentru blocarea legii privind certificatul verde

Într-o postare din 23 noiembrie, liderul AUR, George Simion, anunța că „certificatul de muncă 'verde' nu va intra în vigoare anul acesta” și că „e o mare victorie, în primul rând, a voastră, cei care ați trimis e-mailuri, SMS-uri, ați protestat și ați pus presiune pe parlamentari.”

Plângerea penală a fost înaintată Parchetului General. George Simion a refuzat să răspundă întrebărilor Europei Libere.

Plângerea penală

Patru parlamentari USR au depus ieri o plângere penală împotriva celui sau celor care au trimis SMS-ul de amenințare cu moartea.

„Trebuie să tragem o linie roșie la acest nivel de amenințări scelerate.Dacă nu am fi făcut astăzi (n.r. ieri) această plângere am fi fost complici la potențiale infracțiuni. Poate că astfel de indivizi ar fi apelat la violență fizică nu împotriva noastră, ci a unor victime mai vulnerabile”, arată unul dintre semnatari, deputatul Cătălin Teniță

Infracțiunile pe care le invocă cei patru parlamentari sunt amenințarea, prevăzută de articolul 206 din codul penal și articolul 397, alineat 2 - acțiuni împotriva ordinii constituționale.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG