Purtătorul de cuvânt al PSD, un apropiat al lui Marcel Ciolacu, apare într-o filmare realizată cu câteva secunde înainte de conferința de presă a partidului în care înjură. Nemulțumirea senatorului Lucian Romașcanu a plecat de la faptul că reporterii acreditați la PSD au refuzat să intre în sala unde se desfășura conferința de presă, preferând să aștepte declarații de la președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, sau de la secretarul general interimar. Motivul oficial invocat de purtătorul de cuvânt a fost legat de plecările din partid.
Lucian Romașcanu apareînjurând în înregistrarea TVR, singura televiziune căreia PSD i-a acordat dreptul să filmeze în perioada epidemiei în spațiul unde se desfășoară conferința de presă a partidului.
În momentul anunțării conferinței de presă, la finalul Comitetului Executiv, reporterii acreditați au anunțat că preferă să nu intre în sala de conferințe, ci să rămână afară, pentru a lua declarații de la liderii interimari ai partidului.
Romașcanu a ieșit să discute cu reporterii, moment în care i-a amenințat că nu va mai ține conferința dacă nu intră în sală. După ce unii reporteri au anunțat că vor intra în sală, iar alții vor rămâne afară, el a mers în sala de conferințe, iar înainte să ia cuvântul s-au auzit înjurăturile acestuia chiar pe filmarea furnizată de TVR. Europa Liberă a încercat să ia legătura cu purtătorul de cuvânt, dar acesta a spus că se află într-o ședință.
Ulterior, Lucian Romașcanu a revenit cu o postare pe Facebook în care își cere scuze pentru vocabularul folosit.
„Azi, înaintea conferinței de presă, pe un fond încărcat, se pare că am avut o scăpare de limbaj pe care o regret. În contextul plecărilor din partid am avut o reacție exagerată, care, totuși, fiind în spațiu privat și într-o conversație privată, n-ar fi trebuit să fie făcută publică. A fost făcută publică și, în consecință, îmi prezint scuzele de rigoare. Repet, dacă a existat o ieșire nepotrivită, aceasta a fost exclusiv generată de traseiștii acestei perioade. Respect presa, am peste 20 de ani de muncă în această industrie, îi asigur și pe această cale pe jurnaliști de tot respectul meu”, a fost justificarea oferită de purtătorul de cuvânt al PSD.
Arsene l-a amenințat pe Ciolacu
Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, i-a spus lui Marcel Ciolacu că se gândește dacă delegații din județul său vor participa la Congresul extraordinar al partidului, programat mâine.
„A cerut ca, în cazul în care participă, să fie lăsat să ia cuvântul. Arsene a spus că nu știe dacă acest Congres este unul legal, după demersurile făcute de Eugen Teodorovici, care a cerut la Tribunal să admită că el este președintele executiv al PSD. Ciolacu i-a spus că totul se desfășoară legal și să participe”, au declarat surse din Comitetul Executiv al PSD pentru Europa Liberă.
Ionel Arsene a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea, liderul din Neamț petrecându-și vacanțele împreună cu fostul președinte PSD. Arsene se află în tabăra care se opune lui Marcel Ciolacu. La o întâlnire din primăvara acestui an, Arsene i-a cerut lui Ciolacu să se retragă din fruntea partidului, spunând că PSD nu poate câștiga alegerile cu el.
Congresul extraordinar online care se va desfășura mâine va avea de ales între moțiunea lui Marcel Ciolacu, pe care se află nume importante din partid, și candidatura individuală a senatorului Eugen Teodorovici. Acesta a contestat la Tribunal desfășurarea Congresului și ia în calcul să nu mai participe la evenimentul de mâine.
Calcule pentru moțiune
În cadrul Comitetului Executiv al PSD, Marcel Ciolacu le-a cerut tuturor șefilor de organizații dacă mai există probleme cu dezertările. Până în prezent au apărut trei parlamentari care nu vor mai susține moțiunea, iar liderul social-democraților încearcă să se asigure că breșa nu se va mări în zilele următoare.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, i-a avertizat pe aleșii Pro România că trebuie să voteze moțiunea de cenzură, așa cum au anunțat public. Senatorul PSD a fost nemulțumit după ce un membru al conducerii Pro România, Adrian Țuțuianu, a afirmat că depunerea unei moțiuni de cenzură în sesiunea extraordinară poate avea elemente de neconstituționalitate. Dacă Pro România nu votează moțiunea de cenzură, aceasta nu are șanse de reușită, PSD având cu puțin peste 200 de voturi, în timp ce pentru căderea Guvernului Orban sunt necesare 233 de voturi.
Victor Ponta a dat însă asigurări că ProRomânia va vota moțiunea de cenzură depusă de PSD și că se teme de un blat între PSD și PNL pentru ca moțiunea să nu treacă de votul Parlamentului.
PNL a depus o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la depunerea moțiunii de cenzură de către PSD în timpul sesiunii extraordinare.
„Am văzut contestația depusă la curte de PNL, am văzut declarațiile incendiare ale lui Dancă, care arată panica, frica, în perspectiva pierderii puterii”, a spus Lucian Romașcanu.
În sondajele interne ale PSD, guvernul Orban apare că a gestionat bine epidemia de coronavirus, chiar dacă procentele au scăzut în ultima lună. Vasile Dîncu le-a transmis că s-ar putea să apară o problemă la vot, mai ales în ceea ce privește pensionarii, electoratul tradițional al social-democraților, din cauza epidemiei. Social-democrații susțin că se apropie de 30% în sondajele de opinie, iar ProRomânia începe să scadă sub pragul electoral. Reprezentanții partidului condus de Victor Ponta spun că nu se pune problema ca partidul să nu atingă pragul electoral.
Decizia finală privind data la care moțiunea de cenzură o să fie votată va fi luată marți în cadrul unui nou Comitet Executiv al PSD.
Modificări la Statut în Congres
Congresul extraordinar al PSD va aduce și anumite modificări la structura de conducere a partidului. Urmează să apară două funcții de prim-vicepreședinte care vor reveni Gabrielei Firea și lui Sorin Grindeanu, dar și funcții de vicepreședinți cu atribuții pe un domeniu. De asemenea, conducerea PSD urmează să fie aleasă pe baza unei moțiuni și nu individual. Decizia l-a enervat pe senatorul Eugen Teodorovici, care a sesizat Tribunalul în legătură cu Congresul PSD.
Președintele Consiliului Național, dar și ce al Institutului Social Democrat, numele favorite fiind Vasile Dîncu, respectiv Ionuț Vulpescu.
De asemenea, structura și numele Comitetului Executiv al PSD urmează să fie schimbate. În noua formulă, se vor regăsi și aleșii locali, nu doar șefii de organizații.
Facebook Forum