Linkuri accesibilitate

Medic și asistent amendați după ce au vaccinat un pacient cu Moderna în loc de Pfizer


Inspectorii Direcției de Sănătate Publică au considerat că atât medicul, cât și asistentul, trebuie amendați

Centrul de vaccinare anti-Covid de la Romexpo, medicul și asistentul care au făcut vaccinul pacientului imunizat la rapel cu Moderna în loc de Pfizer au fost amendați joi de inspectorii Direcției de Sănătate Publică a municipiului București cu amenzi cuprinse între 2.000 la 20.000 de lei.

Aceștia au descins joi la Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din București, care aparține Complexului Multifuncțional Caraiman, după ce o persoană a sesizat că i-a fost administrat vaccinul Moderna în loc de vaccinul Pfizer pentru cea de-a doua doză.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii DSP București au constatat că în centrul de vaccinare nu sunt întocmite proceduri și protocoale de lucru, iar personalul medical și auxiliar nu este instruit privind modul de lucru pentru fiecare etapă: triaj epidemiologic, întregistrarea pacientului cu scanarea cărții de identitate, îndrumare către cabinet, vaccinare, supraveghere postvaccinare și eliberarea adeverinței.

Inspectorii au amendat centrul de vaccinare cu 20.000 de lei pentru neîntocmirea procedurilor/protocoalelor și neinstruirea personalului în ceea ce privește modul de lucru și administrarea vaccinurilor Pfizer și Moderna, medicul coordonator cu 2.000 de lei și pe asistentul medical cu aceeași sumă.

Alin Ionescu, un bărbat cu diabet de tip I a fost vaccinat miercuri, la rapel, cu serul Moderna în loc Pfizer, care-i fusese administrat pe 24 februarie la prima doză de vaccin anti-Covid.

Pentru că a fost vaccinat cu seruri diferite, el nu poate beneficia nici de adeverință de vaccinare.

Alin Ionescu a spus că a aflat de eroare după ce o asistentă a încercat să valideze vaccinarea în sistem și nu a reușit.

Tânărul a relatat la Digi 24 că asistentele s-au panicat, dar că apoi a fost chemat un medic care l-a liniștit și i-a spus să nu-și facă griji pentru că nu este prima persoană care a trecut prin această situație. El a spus că medicii au lăsat să se înțeleagă că vaccinarea sa e compromisă și că nu va putea repeta vaccinarea.

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, l-a sunat apoi și i-a spus că, cel mai probabil, cele două vaccinuri funcționează împreună și i-a recomandat să facă un test de anticorpi.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG