Linkuri accesibilitate

Protestatarii reținuți la protestul AUR, cercetați sub control judiciar. Încă 51 de amenzi


Pătrunderea în curtea Senatului s-a făcut ilegal. Jandarmii i-au identificat pe cei amendați pe baza fotografiilor și imaginilor de la protest.
Pătrunderea în curtea Senatului s-a făcut ilegal. Jandarmii i-au identificat pe cei amendați pe baza fotografiilor și imaginilor de la protest.

Până joi, urmările protestului AUR în care a fost forțată intrarea în curtea Senatului includ 168 de amenzi și două dosare penale. Protestatarii sancționați au fost identificați pe baza imaginilor filmate chiar de unii participanți.

Jandarmeria a anunțat, joi, încă 51 amenzi, care se adaugă celor 117 emise în cursul zilei de miercuri. Suma totală care ar trebui să ajungă în bugetul de stat se ridică la 252.800 de lei. Printre cei amendați, se află și liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion.

Două mașini aparținând ambasadelor Japoniei și SUA au fost devastate și două persoane au fost reținute pentru acest motiv, dar au fost eliberate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 și sunt cercetate sub control judiciar.

Ministrul Lucian Bode a anunțat că lipsa de reacție a jandarmeriei la proteste va fi analizată de corpul de control al ministrului de Interne.
Ministrul Lucian Bode a anunțat că lipsa de reacție a jandarmeriei la proteste va fi analizată de corpul de control al ministrului de Interne.

Cei doi bărbați, de 23 și 52 de ani, sunt acuzați de: tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase. Unul dintre ei avea asupra sa un cuţit, o staţie de emisie - recepţie și o mască de gaze.

Imaginile de la miting au surprins și un tânăr care a desenat o svastică pe un steag al Uniunii Europene.

Lucian Bode a trimis corpul de control după ce inițial nu știa de nicio distrugere

„Am întrebat dacă mașinile corpului diplomatic au fost vandalizate. Am înțeles că nu. În acest moment noi facem verificări cu privire la această infracțiune de distrugere și cu siguranță vom face verificări și cu privire la modul în care jandarmii s-au achitat de sarcinile ce le reveneau în momentul în care protestatarii au forțat", declara ministrul de Interne imediat după incident.

Ulterior, după ce Ambasada SUA confirma distrugerea unei mașini care îi aparținea, ministrul de Interne și-a schimbat discursul.

„Este regretabil ca la 32 de ani de la Revoluția română, când eroii Revoluției au murit pentru libertatea noastră, pentru libertatea de exprimare, să vedem astfel de manifestări care nu au nicio legătură cu libera exprimare și cu jocul democratic”, a declarat Lucian Bode, adăugând că situația a fost sub control și că au existat doar două momente în care protestatarii „s-au dedat la distrugeri”.

Presa internațională - protest al extremei drepte

Despre evenimentul de la București au relatat inclusiv Reuters, Al-Jazeera sau Euronews. Majoritatea știrilor din presa internațională au menționat desenarea svasticii pe steagul Uniunii Europene.

„În cea mai mare parte, demonstranții de extremă dreapta nu poartă mască, merg în apropierea Parlamentului, fluturând steaguri naționale, blocând traficul și scandând 'libertate'”, a scris Al-Jazeera.

„Guvernul de coaliție negociază un nou proiect de lege care ar cere ca majoritatea lucrătorilor să demonstreze că fie sunt vaccinați, s-au recuperat de la virus sau au un test negativ recent, dar încă nu au decis cine plătește pentru testare și pentru cât timp”, explică Reuters motivul demonstrațiilor.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG