Linkuri accesibilitate

Cum au ocupat simpatizanții AUR curtea Parlamentului sub privirile jandarmilor


Liderii AUR au organizat, marți, un protest în fața Parlamentului României, în timpul căruia mai mulți protestatari au reușit să intre în curte, sub privirile jandarmilor. Ministru de interne promite o investigație.

Impunerea certificatului verde a fost pretextul folosit de către simpatizanții AUR pentru a protesta marți în fața Parlamentului României.

Deși pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nu s-a aflat acest proiect, reprezentanții AUR au motivat că au ales să protesteze pe 21 decembrie, zi simbol a Revoluției Române, pentru că a preveni asumarea de către Guvern a certificatului verde.

Protestul a început în jurul orei 9.00, când în fața Parlamentului se aflau câteva sute de persoane care fluturau steaguri și scandau împotriva impunerii certificatului Covid.

Manifestația a îngreunat traficul rutier din zonă și a fost transmisă live pe conturile de Facebook ale președintelui AUR, George Simion, și ale altor lideri ai partidului.

„Suntem foarte mulți în fața Parlamentului (...) Acum e momentul să blocăm această prostie de certificat şi restricţii inumane”, i-a îndemnat Simion pe fanii săi de pe Facebook.

Protestatarii s-au adunat în fața Palatului Parlamentului de dimineață.
Protestatarii s-au adunat în fața Palatului Parlamentului de dimineață.

La un moment dat, mai mulți protestatari au pus la pământ poarta dinspre Senat și au reușit să intre în Curtea Parlamentului. Acolo, informațiile inițiale au fost că ar fi vandalizate mai multe mașini aparținând unor oficiali. Televiziunile au transmis de la fața locului că printre mașinile vandalizate s-ar fi aflat cele ale ambasadelor SUA și Japoniei în România.

Ambasada SUA în România a confirmat într-un comunicat de presă că una dintre mașinile sale ar fi fost avariată, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Într-un răspuns oferit Europei Libere, Ambasada Japoniei în României a confirmat că ambasadorul Japoniei și alți doi diplomați japonezi se aflau în Parlament în timpul protestelor. Reprezentanții instituției ne-au transmis că mașina ambasadei nu a fost devalizată și că diplomații au putut ieși din instituție.

Atmosfera dintre protestatari și jandarmi a fost una tensionată de la bun început. Forțele de ordine nu au intervenit nici după ce protestatarii au dărâmat ușa de la intrarea în curtea Senatului.
Atmosfera dintre protestatari și jandarmi a fost una tensionată de la bun început. Forțele de ordine nu au intervenit nici după ce protestatarii au dărâmat ușa de la intrarea în curtea Senatului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode a precizat că MAI a deschis o investigație pentru a afla cum au reușit protestatarii să intre în curtea Palatului Parlamentului. El a spus că niciun demnitar nu a fost în pericol în timpul protestului.

„Categoric nu s-a pus niciun moment problema să intre în incinta Palatului Parlamentului. Am avut forțe dimensionate în funcție de dinamica activităților Jandarmeriei. Am avut în jur de 300 de jandarmi în dispozitiv în legatura cu acest protest, despre care Jandarmeria știa”, a spus ministrul de interne.

Ce spune Jandarmeria

După ce au plecat de la Palatul Parlamentului, protestatarii s-au mutat la Guvern, în Piața Victoriei. Acolo, înspre orele după-amiezei au început să plece spre case.

Reprezentanții Jandarmeriei au catalogat protestul de la Palatul Parlamentului ca fiind o „adunarea paşnică” şi spune că „situaţia a fost sub control” chiar și când un grup de persoane au rupt poarta de intrare în curtea Senatului.

Protestul a avut ca obiect certificatul verde. Unii analiști sunt de părere însă că acesta a fost doar un pretext, folosit de AUR pentru a capitaliza imagine.
Protestul a avut ca obiect certificatul verde. Unii analiști sunt de părere însă că acesta a fost doar un pretext, folosit de AUR pentru a capitaliza imagine.

Cătălin Stegariu, șeful Jandarmeriei București a explicat lipsa de intervenție a colegilor săi:

„Colegii mei au apreciat că dacă vor menţine dispozitivul, manifestanţii, persoanele care participă la protest puteau să fie rănite destul de grav de jandarmi şi de poartă. Din acest motiv, pentru detensionare, s-a retras un pic dispozitivul, fiind permanent sub control. Am avut un grup de 200-300 de persoane care au intrat în curtea Senatului, au fost permanent sub supravegherea noastră, nu au fost alte incidente. Ulterior, au părăsit curtea Senatului la îndrumarea forţelor de ordine”, a arătat Cătălin Stegăroiu, șeful Jandarmeriei București, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că jandarmii încearcă acum să îi identifice pe cei care au forțat poarta și să îi sancționeze.

La protestul din fața Palatului Parlamentului au participat și persoane care au venit din alte județe ale țării.
La protestul din fața Palatului Parlamentului au participat și persoane care au venit din alte județe ale țării.

„Cu tot ce s-a întâmplat în jurul Palatului Parlamentului şi în curtea Senatului, împreună cu colegii de la Poliţia Capitalei, la acest moment, desfăşurăm activităţi de identificare a persoanelor, respectiv de sancţionare a acestora conform cadrului legal în vigoare. (...) Parte dintre acestea au fost identificate. Acum, la această oră, se fac identificări, se strâng probe cu privire la acţiunea acestora şi vă garantez că vor fi sancţionaţi, aşa cum am procedat de fiecare dată”, a afirmat şeful Jandarmeriei Bucureşti.

Cătălin Stegariu spune că unele persoane care au protestat în curtea Camerei Deputaţilor fost introduse în acea zonă cu maşinile unor parlamentari sau a unor angajați ai AUR.

„O parte dintre aceştia au fost introduşi în maşinile acestor parlamentari, având dreptul să introducă invitaţi în curtea Camerei Deputaţilor", a mai declarat Cătălin Stegăroiu.

Care este semnificația protestului

Politologul Andrei Țăranu e de părere că protestul de marți a fost doar „strict formal” despre certificatul verde și că acesta are mai degrabă o semnificație simbolică.

„Simbolic a fost mult mai important, pentru că s-a petrecut în ziua de 21 decembrie, o zi cu o încărcătură simbolică și emoțională extrem de puternică, fiind ziua Revoluției, ziua în care cu adevărat oameni au murit pentru libertate în 1989. Din nefericire, cei de la AUR probabil că au știut și au instrumentat un asemenea demers tocmai pentru a-și însuși conceptul de libertate”, a spus Țăranu, pentru Europa Liberă.

Multe dintre persoanele care au participat la protest au folosit simboluri religioase precum icoane sau cruci pentru a-și transmite punctul de vedere.
Multe dintre persoanele care au participat la protest au folosit simboluri religioase precum icoane sau cruci pentru a-și transmite punctul de vedere.

Profesorul mai crede că manifestația a fost una prin care AUR a punctat la capitolul imagine, exagerând numărul protestatarilor.

„Numărul celor care a fost la Parlament a fost mic, mai mult s-a punctat la imagine decat la numărul de persoane care au demonstrat în fața Parlamentului. Impactul a fost mare, a reverberat puternic în linia partidelor mainstream, am văzut diverși ziariști care făceau comparația cu Capitoliul ceea ce e ridicol. În rest a fost un foc de paie dar care a fost ținut mediatic”, spune Andrei Țăranu.

Reacții politice

Mai mulți lideri politici au reacționat după evenimentele de marți de la București. Premierul Nicolae Ciucă, aflat la București, a discutat cu ministrul Lucian Bode, căruia i-a cerut să „protejeze integritatea instituțiilor statului” și să aplice legea, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Parlamentari de la toate formațiunile politice au comentat de asemenea incidentele din preajma Parlamentului.

Președintele Senatului și al PNL, Florin Cîțu, a catalogat evenomentul ca un „atentat la sănătatea românilor”.

„Violențele și vandalismele oamenilor care se află la Parlament îi pun în pericol pe românii care nu se pot proteja de Covid-19! Asta denotă egoism pur”, a spus Florin Cîțu.

La rândul său, Dacian Cioloș, președintele USR, a lansat acuzații cu privire la modul în care au intervenit jandarmii. „Ceea ce au făcut simpatizanţii AUR astăzi este o nouă pată pe obrazul statului român, cel care, prin instituţiile sale, ar fi trebuit să se asigure că un miting se poate desfăşura în condiţii civilizate şi că nu degenerează în mod iresponsabil”, a spus acesta.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG