Dolarul, bursele și Bitcoin – în creștere după victoria lui Trump. Euro, în declin
După ce a devenit clar că Donald Trump va câștiga alegerile, piețele financiare americane au înregistrat mișcări semnificative. Investitorii au împins în sus cotațiile acțiunilor, dolarului și randamentele obligațiunilor de stat.
Indicele S&P 500 (care conține cele mai importante companii listate la bursă, majoritatea americane) a crescut cu peste 2%, în timp ce Bitcoin a crescut cu 7%.
Analiștii sugerează că aceste creșteri indică o încredere a investitorilor în politicile economice propuse de Trump.
Pe de altă parte, unele dintre cele mai afectate active au fost monedele economiilor care ar putea fi ținta tarifelor propuse de Trump în campanie.
Euro a scăzut cu 2% față de dolar, marcând cel mai sever declin zilnic din ultimii patru ani.
Peso-ul mexican a înregistrat o depreciere și mai accentuată, de peste 2,6%.
Cum văd locuitorii din Afganistan întoarcerea lui Trump la Casa Albă?
Kamala Harris se pregătește să se adreseze susținătorilor de la Universitatea Howard din Washington
Vicepreședinta Kamala Harris urmează să se adreseze susținătorilor săi și națiunii de la Universitatea Howard din Washington miercuri, la prânz (seara în România), conform unor surse citate de NBC News.
Universitatea Howard este locul unde Harris a absolvit în 1986 studiile în științe politice și economie și are o semnificație deosebită pentru cariera sa politică.
Harris a folosit campusul universitar și pentru pregătirea dezbaterii din august cu Donald Trump, subliniind importanța acestui loc în parcursul său politic.
Discursul vine după ce Harris a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Donald Trump.
Susținătorii lui Harris, adunați marți seară la universitate, au fost informați că vicepreședintele nu va vorbi în acea noapte, ci va face o declarație în ziua următoare. Ei au plecat dezamăgiți de acolo.
Este de așteptat ca Harris să vorbească despre rezultatele alegerilor și să traseze direcția viitoare pentru susținătorii săi și pentru Partidul Democrat.
Analiză Europa Liberă: Taiwan urmărește cu atenție dacă sprijinul SUA pentru Ucraina se va schimba sub Trump
După revenirea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă, una dintre întrebările cheie de politică externă pentru viitoarea sa administrație este cum va influența aceasta sprijinul SUA pentru Kiev în războiul său cu Rusia.
Modul în care se vor desfășura lucrurile pentru Ucraina este, de asemenea, urmărit îndeaproape în Taiwan, o insulă autonomă cu 23 de milioane de locuitori pe care China o consideră teritoriul său și pe care a jurat să o unifice cu continentul prin pace sau prin forță.
Trump a criticat nivelul sprijinului SUA pentru efortul de război al Ucrainei și a promis să pună capăt conflictului, chiar înainte de inaugurarea sa în ianuarie.
După realegerea lui Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitate pe președintele ales, însă incertitudinea privind sprijinul SUA planează asupra Kievului.
Acest lucru nu a trecut neobservat de oficialii de rang înalt din Taiwan, deoarece ar putea fi un fel de semnal pentru Taipei, în condițiile în care se așteaptă ca Beijingul să își intensifice presiunea.
„Indiferent cine este ales, trebuie să îl facem să înțeleagă determinarea Taiwanului de a se apăra și importanța securității economice și a poziției geopolitice strategice a Taiwanului”, a declarat ministrul taiwanez al apărării, Wellington Koo, înainte ca Trump să fie declarat câștigător.
De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022, Taiwanul a încercat să lege soarta Kievului de cea a Taipei-ului. Oficiali de rang înalt din Taiwan au pledat, de asemenea, public pentru continuarea sprijinului militar american pentru Ucraina, în timp ce unii comentatori americani și republicani din Congres au cerut reducerea acestuia, argumentând că înarmarea Taiwanului este o sarcină mai urgentă.
„De aceea le cerem tuturor să sprijine Ucraina. Este cel mai bun mod de a descuraja China”, a declarat Roy Chun Lee, fostul ministru adjunct de externe al Taiwanului și actualul ambasador pe lângă UE, într-un interviu acordat RFE/RL în 2023.
Vorbind înaintea alegerilor din 5 noiembrie din SUA, oficialii taiwanezi au declarat că se pregătesc pentru oricare dintre rezultate. Ministrul economiei din Taiwan, J.W. Kuo, a recunoscut în fața reporterilor că Trump ar putea introduce măsuri care s-ar putea dovedi dăunătoare pentru industria de semiconductori din Taiwan, care în prezent produce mai mult de 90% din microprocesoarele de înaltă performanță din lume.
În ultimele luni, Trump a sugerat că crede că Taiwanul nu oferă Statelor Unite suficient în schimbul sprijinului american pentru apărare și că a luat afaceri de producție de semiconductori din SUA.
Dar nu este clar cum ar arăta o înțelegere mai bună pentru Trump. Într-un interviu acordat The Washington Post în septembrie, el a spus că Beijingul nu va ataca Taiwanul „cât timp sunt eu președinte... dar în cele din urmă o vor face”.
Într-o discuție similară cu consiliul editorial al The Wall Street Journal din octombrie, Trump a spus că va impune tarife Chinei dacă aceasta va încerca să blocheze Taiwanul.
El a adăugat că vrea ca liderii Taiwanului să își intensifice investițiile în apărare, care în prezent se situează la aproximativ 2,6% din produsul intern brut al insulei.
„Ar trebui să cheltuiască 10 [la sută]”, a spus Trump.