După ce o coaliție internațională, incluzând Statele Unite și țări latino-americane îl recunoscuse pe Juan Guaido ca președinte al Venezuelei, în dauna celui care se declarase câștigător în alegeri, președintele în exercițiu, Nicolas Maduro, se anticipa că armata venezueleană va întoarce armele politice, după sprijinul inițial pentru Maduro. Dar nu a făcut-o.
Peste 1.500 de militari s-au dezis de Maduro și s-au refugiat în țări vecine, dar conducerea armatei rămâne în tabăra liderului de stânga. Or, într-o țară considerată o dictatură, doar armata și serviciile de securitate au capacitatea de a înlocui conducerea, dacă nu se intervine din exterior. Această situație are însă un context mai larg.
China și Rusia bat la ușă, dar, odată intrate în casă, știm care sunt capcanele ascunse în împrumuturi. Vor utiliza aceste împrumuturi, vor nesocoti regulile și vor crea dezordine și tulburări în țările respectiveMike Pompeo, secretarul de stat al SUA
Pe ansamblu, în America Latină, Statele Unite întâmpină dificultăți, China avansează, în timp ce Rusia este prezentă, dar într-o manieră considerată pe termen mai lung relativ nesemnificativă. Statele Unite antagonizează în regiune prin accentul pus pe stoparea imigrației ilegale și sancțiuni economice, de natură să corecteze deficite comerciale.
Washingtonul a pedepsit cu sistarea ajutorului către țări din America Centrală care sunt surse de imigrație ilegală. A impus sancțiuni – tarife la exporturile braziliene. Sancțiuni au fost impuse și Cubei, și Nicaraguei, pentru sprijinul acordat lui Maduro. Trump a amenințat Mexicul că poate trimite trupe la frontieră dacă nu stopează fluxul de imigranți.
În acest timp, China plusează. Ea s-a angajat să investească 250 de miliarde de dolari și să ridice nivelul schimburilor comerciale până la o jumătate de miliard de dolari. Atât China, cât și Rusia investesc în Venezuela, dar unii experți pun la îndoială influența celei de-a doua în regiune. Într-un recent turneu diplomatic, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că Statele Unite reamintesc țărilor latino-americane cât de mult au în comun cu America. “China și Rusia – a spus Pompeo – bat la ușă, dar odată intrate în casă, știm care sunt capcanele ascunse în împrumuturi. Vor utiliza aceste împrumuturi, vor nesocoti regulile și vor crea dezordine și tulburări în țările respective”.
Dar, în ciuda validității dovedite în multe locuri din lume a acestor afirmatii, China investește masiv în infrastructura civilă și militară în regiune. China a livrat avioane de luptă, arme și echipamente militare în Venezuela, Peru și Ecuador. A intensificat exercițiile militare și ajutoarele umanitare. Rusia a încercat să țină pasul, dar cu succes limitat, din ce în ce mai mult, cu regimuri autoritare care privesc cu mai mare speranță către resursele financiare ale Beijinului. În alocuțiunea sa, Pompeo a amintit că Rusia și China sprijină regimuri autoritare și răspândesc corupție în regiune. Dar observatorii politici privesc către Venezuela ca un indiciu al eficacității și influenței americane. Acolo însă, atitudinea armatei este arbitrul.