Linkuri accesibilitate

Ana Birchall convoacă în premieră Comisia care trebuie să aplice recomandările MCV. Au fost invitate și asociațiile profesionale


Ana Birchall deschide discuția despre aplicarea recomandărilor din MCV în ziua în care ar putea fi ultima din mandatul său de ministru
Ana Birchall deschide discuția despre aplicarea recomandărilor din MCV în ziua în care ar putea fi ultima din mandatul său de ministru

Șefii parchetelor discută, luni, la Ministerul Justiției despre raportul MCV, fiind pentru prima dată când Comisia este convocată. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus că va propune ca fiecare instituție să vină cu un set de măsuri și cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din justiție.

Inițiativa Anei Birchall coincide cu ziua în care are loc votul pentru învestirea unui nou guvern, din care Birchall nu va face parte.

De asemenea, dezbaterea intervine într-un moment în care ministrul se află într-o dispută fără precedent cu șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organism de reglementare al breslei magistraților, scindat între o serie de magistrați care susțin reformele în justiție și, totodată critici la adresa șefei CSM, Lia Savonea. De amintit, raportul MCV, care a considerat că România a făcut pași înapoi pe calea reformelor, critică activitatea CSM.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, luni, că a invitat la MJ toate instituțiile care fac parte din Comisia MCV, precum și asociațiile profesionale.

„De când ai ieșit raportul MCV v-am anunțat că, în conformitate cu prevederile HG 216, Ministerul Justiției trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis și sper să fie de bun augur, ca pe lângă instituțiile care sunt prevăzute în acest HG, să invit și toate asociație profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reușit să aducem la aceeași masă atât instituțiile, cât și asociațiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a spus Ana Birchall.

Ministrul Justiției a afirmat că va propune, la prima ședință, o ritmicitate în ceea ce privește întrunirea Comisiei MCV.

„O să propun de exemplu ca această comisie MCV să se întâlnească cu ritmicitate. O să propun o dată pe trimestru, spre exemplu, dar sigur că o să întreb și colegii și colegele și o să decidem împreună”, a mai spus spus Ana Birchall.

Ministrul Justiției a afirmat, în continuare, că și-ar dori ca pe lângă analiza proprie, fiecare instituție prezentă în Comisie, că vină cu un set de măsuri și un calendar pentru rezolvarea problemelor din Justiție și ridicarea MCV.

„Aș dori ca fiecare instituție, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri și cu un calendar și cine este responsabil, pentru că până la urmă cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să ne facem nu numai analiza, dar să venim și cu măsuri concrete, astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un lucru extrem de important, alături de alte decizii pe care pe care le vom lua astăzi, de exemplu, eu o să mai propun să avem un calendar de măsuri pentru că până la urmă ridicarea MCV e un obiectiv de țară”, a mai spus Birchall.

Ana Birchall a anunţat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG