Linkuri accesibilitate

Decizie | Ana Maria Pătru poate primi 200.000 de euro de la AEP, deși a demisionat în 2016


Fosta președintă AEP a fost arestată preventiv în noiembrie 2016, dar a fost achitată de Curtea de Apel București în 2020.
Fosta președintă AEP a fost arestată preventiv în noiembrie 2016, dar a fost achitată de Curtea de Apel București în 2020.

Judecătorii au decis că Ana Maria Pătru, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), are dreptul la veniturile pe care nu le-a încasat în ultimii trei ani și jumătate în calitate de președintă a instituției.

Ana Maria Pătru a demisionat în noiembrie 2016, după arestarea sa preventivă. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Curtea de Apel București a achitat-o definitiv anul trecut pe fosta președintă AEP, Ana Maria Pătru, care fusese trimisă în judecată de DNA Ploiești pentru trafic de influență și spălarea banilor.

După decizia de achitare, Ana Maria Pătru, s-a îndreptat într-un proces la Tribunalul București, secția contencios administrativ și fiscal, împotriva Autorității Electorale Permanente, în care a solicitat drepturile bănești în calitate de președinte AEP pentru intervalul noiembrie 2016 – mai 2020, dar și pe cele în calitate de consilier parlamentar pentru intervalul mai 2020 – octombrie 2020.

Ana Maria Pătru a chemat în judecată AEP în ianuarie 2021, după ce nu a rezolvat problema pe cale amiabilă cu instituția. Aceasta susține, potrivit documentului consultat de Europa Liberă, că, după reținerea sa de DNA, în noiembrie 2016, nu a mai avut altă sursă de venit, iar ea și copilul său s-au aflat „în întregime în întreținerea mamei și bunicii”.

Ce a solicitat Ana Maria Pătru în instanță

În cererea de chemare în judecată, din ianuarie 2021, Ana Maria Pătru a avut următoarele solicitări pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020, când ar fi putut să fie președinte AEP.

  • drepturile bănești în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală aferentă de la scadență și până la plata integrală
  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor
  • Indemnizațiile în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță

Pentru perioada 14.05.2020 – 07.10.2020, ea a solicitat drepturile bănești în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud Vest Oltenia

  • Drepturile salariale cu spor de 15% din salariul de bază conform legii 284/2010 până la 01.07.2017 și după această dată a indemnizației pentru titlul de doctor
  • Indemnizațiile care mi se cuveneau în calitate de membru al Biroului Electoral Central pentru fiecare scrutin electoral în parte
  • Indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă
  • Contravaloarea tichetelor de vacanță

Traseul Anei Maria Pătru. Cum a ajuns șefa AEP și apoi în arest preventiv

Ana Maria Pătru și-a început cariera legată de Autoritatea Electorală Permanentă în septembrie 2005, când, prin ordin al președintelui AEP, a devenit consilier în cadrul Filialei Sud-Vest Râmnicu Vâlcea. Ea avea delegare pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției de director pe perioada absenței titularului acestui post

Prin două ordine ale președintelui AEP din 2006, Ana Maria Pătru avansează și este numită temporar în funcția de director al Filialei Sud Vest Râmnicu Vâlcea. După o scurtă perioadă în calitate de consilier parlamentar la Filiala Sud Vest Oltenia, este numită prin decretul președintelui România în calitate de vicepreședinte AEP în perioada 2007 – 2012.

În martie 2012, Parlamentul decide numirea Anei Maria Pătru în calitate de președinte AEP pentru un mandat de opt ani, între 13 mai 2012 – 13 mai 2020.

Ea nu își duce la îndeplinire întreg mandatul, deoarece DNA Ploiești o acuză, în 2016, de trafic de influență și spălare de bani, fiind reținută pe 15 noiembrie, chiar înaintea campaniei pentru parlamentare.

Tribunalul Prahova a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile pe 16 noiembrie. În acel moment, apare demisia Anei Maria Pătru din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.

La cinci ani după acest moment, fosta șefă AEP susține în Tribunal că demisia este lovită de nulitate, „lipsind în totalitate consimțământul meu în această privință, actul fiindu-mi impus prin abuz de putere de către procurorul șef al DNA Ploiești, Onea Lucian Gabriel”.

Fosta șefă AEP consideră, în actele înaintate către instanță, că dacă a fost numită de Parlament, încetarea mandatului său nu putea fi dispusă sau constatată decât tot de Parlament, nu de AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a constatat, prin ordinul 425 din 16.11.2016, încetarea mandatului de președinte al AEP de către Ana Maria Pătru și suspendarea din funcția publică de consilier parlamentar deținută în cadrul Filialei Sud-Vest Oltenia.

Văzând cererea prin care doamna Ana Maria Pătru și-a dat demisia din funcția de președinte al AEP înregistrată la Parlamentul României sub nr 5624 din 16 noiembrie 2016 se emite ordinul: din 16.11.2016 se constată încetarea mandatului de președinte cu rang de ministru al AEP, al doamnei Ana Maria Pătru”, este ordinul semnat în numele președintelui AEP.

Ana Maria Pătru consideră că demisia sa este nulă, iar încetarea raporturilor de serviciu s-a produs în momentul arestării preventive.

Autoritatea Electorală Permanentă nu a fost de acord cu pretențiile financiare ale Anei Maria Pătru și nici cu faptul că aceasta nu a demisionat din funcția deținută.

Decizia Tribunalului București în procesul AEP - Ana Maria Pătru

Judecătorii de la Tribunalul București au admis, miercuri, în 28 aprilie, 2021, „excepția de nelegalitate a Ordinului nr 425/16.11.2016 al președintelui AEP, dar respinge ca inadmisibil capătul doi din cererea completatoare având ca obiect excepția de nulitate absolută a demisiei”.

În schimb, obligă AEP la plata către reclamantă a drepturilor salariale cuvenite astfel:

  • Pentru perioada 16.11.2016 – 13.05.2020, drepturile salariale cuvenite în calitate de președinte al AEP, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală de la scadență și până la plata integrală.
  • Salariul de bază și sporurile aferente funcției, indemnizațiile pentru concediul legal de odihnă și contravaloarea tichetelor de vacanță
  • Pentru perioada 14.05.2020 – 07.10.2020 drepturile salariale cuvenite în calitate de consilier parlamentar în cadrul Filialei Sud-Vest Oltenia, actualizate cu rata inflației și cu dobânda legală de la scadență și până la plata integrală.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 15 zile, procedură care va fi utilizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Conform calculelor, suma brută care ar putea fi încasată de Ana Maria Pătru s-ar ridica la peste 200.000 de euro.

Acuzațiile DNA din 2016

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatei Ana Maria Pătru, președinte al Autorității Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții - funcție cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea a

  • 3 infracțiuni de trafic de influență
  • 2 infracțiuni de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut:

În perioada aprilie - iunie 2008, inculpata Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București. În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
În cursul anului 2009, inculpata Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, inculpata a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, inculpata Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.
Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență
descrise anterior inculpata Pătru Ana Maria a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, aceasta a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpatei Pătru Ana Maria, până la concurența sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia în lei”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG