Linkuri accesibilitate

Surse | Șeful AEP va fi „concediat” de Coaliție. Cum se apără de acuzele de plagiat


Mitulețu-Buică ocupă funcția de președinte AEP din 2019 și este acuzat de abuz în serviciu și plagiat
Mitulețu-Buică ocupă funcția de președinte AEP din 2019 și este acuzat de abuz în serviciu și plagiat

Liderii Coaliției de guvernare au decis schimbarea din funcție a lui Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente. Discuția a avut loc marți în biroul lui Ludovic Orban.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că este doar o chestiune de timp până la înlocuirea președintelui AEP.

„Decizia este luată la nivelul președinților PNL, USR-PLUS și UDMR, trebuie stabilită procedura”, au precizat sursele citate. Florin Mitulețu-Buică a devenit șeful Autorității în 2019, fiind susținut de majoritatea din jurul PSD. Mandatul său este de opt ani.

Liderii Coaliției de guvernare le-au cerut colegilor juriști să facă o analiză până luni. În urma ei, majoritatea parlamentară trebuie să știe dacă președintele AEP poate să fie schimbat pe actuala lege sau este nevoie de o modificare legislativă.

Decizia luată de Coaliție vine după ce Florin Mitulețu-Buică este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar lucrarea sa de doctorat a fost declarată plagiat. Până acum, nu a existat nici o luare de poziție oficială a liderilor Coaliției față de scandalurile în care este implicat șeful Autorității, cea care se ocupă de alegeri și finanțele partidelor.

Președintele AEP a precizat că a fost chemat în calitate de suspect, iar dosarul său a apărut după ce doi foști angajați ai instituției au depus plângeri penale în urma sancțiunilor primite.

Florin Mitulețu-Buică susține că nu a plagiat, deși Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) i-a retras titlul de doctor din cauza plagiatului. El a subliniat că va ataca decizia CNATDCU.

„E o decizie politică a celor din Coaliție, au fost doi ani electorali de succes, alegerile au fost foarte bine organizate. Cu privire la plagiat, procedura nu este finalizată la acest moment. În 2016, am obținut titlul științific de doctor cu respectarea tuturor dispozițiilor legale, cu raport de similitudine, care prezenta că nu am plagiat. A fost admisă propunerea CNATDCU de a mi se acorda titlul științific de doctor. În 2021, vine tot CNATDCU și propune anularea titlului științific de doctor. Voi vedea care este temeiul juridic pe care se întemeiază ordinul prin care va fi anulat titlul științific de doctor și voi contesta în instanță actele administrative emise de Ministerul Educației, ulterior obținerii titlului științific de doctor”, a declarat președintele AEP pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, nu se susține nici acuzația legată de abuzul în serviciu.

Sunt două avertismente date unor foști colegi care au demisionat. Ei au demisionat din funcțiile de funcționar public parlamentar. Ulterior, le-am admis pe cale amiabilă demisiile”, a afirmat Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că nu sunt motive pentru care mandatul să i se termine după doar doi ani, deși legea prevede opt ani de mandat. Parlamentul nu are prevăzută procedura revocării șefului Autorității. Dacă forul legislativ votează o Hotărâre privind demiterea șefului AEP, aceasta poate să fie contestată la Curtea Constituțională.

Dacă se schimbă legea, ea va produce efecte doar la mandatul viitorului președinte, nu al mandatului în funcție. Mandatul meu se termină în 2027, instituția are o performanță ridicată, nu este temei pentru a fi schimbat din funcția de președinte. Nu am motive să îmi dau demisia. Plagiatul e o problemă personală, pe care o voi rezolva la nivel personal, nu afectează managementul instituțional, a fost poziția președintelui AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis în Parlament raportul de activitate, care urmează să fie discutat în perioada următoare. Spre deosebire de situația de la TVR și SRR, respingerea raportului de activitate nu înseamnă automat și revocarea din funcție a șefului instituției.

Șefii TVR și SRR, ultima săptămâna până la revocare

Comisiile reunite de cultură din Camera Deputaților și Senat vor vota mâine împotriva rapoartelor de activitate depuse de conducerile SRR și TVR.

Votul în plen va fi dat săptămâna viitoare, ceea ce echivalează cu plecarea din funcție a Doinei Gradea (TVR) și a lui Georgică Severin (SRR).

Simultan, în Parlament va intra în procedură parlamentară proiectul de lege care prevede separarea funcției de director general de cea de președinte al Consiliului de Administrație. Până la numirea unor noi șefi la TVR și SRR, se vor numi conduceri interimare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG