Linkuri accesibilitate

Ana Oros, omorâtă de câini în capitala României. Ce au văzut martorii, cum are loc ancheta


Problema câinilor comunitari a reapărut de câțiva ani în București, în ciuda bugetelor considerate generoase ale Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).
Problema câinilor comunitari a reapărut de câțiva ani în București, în ciuda bugetelor considerate generoase ale Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Femeia de 43 de ani atacată de câini în apropiere de Lacul Morii din București în timp ce făcea jogging, a murit în câteva minute deoarece i-a fost secționată artera femurală. În urma altui atac, Ana Oros era parte vătămată și în alt dosar care de opt luni bate pasul pe loc, fără niciun suspect.

Potrivit informațiilor din dosarul morții Anei Oros, un martor aflat la o distanță considerabilă a văzut atacul și a fugit să alunge haita de maidanezi.

Autopsia a relevat că victima, Ana Oros, care alerga în zonă, avea multiple mușcături, secționarea arterei femurale fiind principala cauză a decesului.

„Martorul care a sunat la 112 era departe, la un kilometru și jumătate de locul atacului, undeva de pe malul celălalt al lacului. Se plimba cu soția, a alergat spre locul cu pricina, dar nu a mai putut să facă nimic. Până a sosit echipajul SMURD a decedat”, ne-a declarat o sursă apropiată anchetei.

Ana Oros a fost sfâșiată de câinii comunitari lăsați liberi la granița Sectorului 6 cu comuna Chiajna.
Ana Oros a fost sfâșiată de câinii comunitari lăsați liberi la granița Sectorului 6 cu comuna Chiajna.

„Artera femurală este unul dintre cele mai mari vase ale corpului. Nu are potențial de hemostază (care să oprească sângerarea - n. red.) Continuu, va pompa sângele afară dacă este secționată. În astfel de cazuri, moartea intervine în cel mult 15 minute”, ne-a declarat Salem Abdo, medic specialist la institutul de medicină legală „Mina Minovici”.

Atacul nu a fost filmat

În acest caz, autopsia a fost efectuată în regim de urgență, iar anchetatorii au refăcut traseul victimei. Camerele de vederi nu au surprins atacul, locul fiind destul de departe de locuințele din zonă.

„Acolo sunt foarte mulți câini, unii abandonați chiar de proprietari în locul respectiv. Au fost capturați cinci sau șase căței, urmează să fie comparate mulajele amprentelor dentare cu urmele lăsate pe corpul victimei. Unul dintre câini, de culoare albă, a fost depistat mai ușor, fiind pătat de sânge. Ei vor fi ținuți în adăpost, nu vor fi eliberați, până terminăm ancheta”, ne-a mai declarat sursa amintită.

Procedural, dacă se dovedește că acești câini au atacat-o pe Ana Oros, ei vor fi eutanasiați.

Dosar in rem

Ancheta se dovedește a fi destul de dificilă, deoarece câinii erau abandonați și este greu să se stabilească o vinovăție.

Această ipoteză este întărită de o altă anchetă deschisă în urmă cu opt luni. În aprilie 2022, aceeași victimă, Ana Oros, era adusă la spital între viață și moarte după ce a fost atacată de câini în zona Lacul Morii. A scăpat atunci după mai multe operații. Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a ridicat atunci opt câini din zonă.

Dosarul este la Parchetul Judecătoriei Sector 6. „Cazul este în lucru, cercetările fiind in rem (cu privire la faptă, fără a fi identificați suspecți n. red.). S-au făcut anumite acte în dosar. Nu ar trebui să mai dureze mult, dar nu pot avansa un termen de finalizare a cazului”, ne-a declarat Radu Togan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 6.

Date nepublice despre intervenția medicală

În ceea ce privește ora apelului la numărul de urgență 112 și ora sosirii echipajului medical la fața locului, autoritățile păstrează tăcerea sub umbrela caracterului nepublic al urmăririi penale.

Poliția București s-a rezumat la un comunicat vag. „Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană care alerga în zona unui lac, din Sectorul 6, ar fi fost mușcată de câini. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul. Trupul neînsuflețit urmează a fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”.

Ana Oros era activist de mediu și inginer la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării. Pasionată de sporturi montane, ea era membru al Alpin Club Pro-Mont București și ambasador Roșia Montana Marathon 2014.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG