Plini de căpușe, flămânzi sau chiar morți - așa sunt găsiți mulți dintre câinii părăsiți de stăpâni din județul Ilfov; majoritatea sunt pui și nu au prea multe șanse de supraviețuire.
Deși abandonarea unui animal constituie un rău tratament și se pedepsește cu o amendă de până la 12.000 de lei, conform legii privind protecția animalelor, stăpânii nu par să înțeleagă acest lucru.
Domnești, Ștefănești, Snagov, Periș și Găneasa sunt câteva dintre localitățile de lângă București în care au fost raportate cele mai multe animale părăsite. Spre exemplu, într-o singură săptămână, în Măgurele, oraș de lângă Sectorul 5, au fost abandonați 12 câini.
„Abandonul este constant și este masiv”, spune Anita Socol, consilier la Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov (CJI).
După sute de mesaje primite din partea locuitorilor și pentru a avea la dispoziție o imagine cât mai clară a locurilor unde sunt abandonate majoritatea viețuitoarelor, structura din cadrul CJI a elaborat „harta abandonului”.
Prin acest demers, oamenii pot face sesizări în momentul în care întâlnesc un animal părăsit de stăpân. Pe listă nu sunt incluse numai câinii și pisicile, adaugă Anita Socol.
„Ne spuneau unii oameni, din Otopeni spre exemplu, că pe un câmp se abandonaseră inclusiv hamsteri. Vorbim despre animale, la modul general.”
În acest moment, documentul nu este complet, având în vedere că sesizările sunt primite în mod constant. A durat aproximativ două-trei săptămâni ca locurile să fie puse cap la cap și la asta au contribuit zeci de oameni, locuitori din zonă.
„Ilfov este un județ destul de mare, există foarte multe păduri, sunt mult mai multe locuri în care se abandonează, dar despre care nu știm încă”.
Au fost identificate 48 de locații din 26 de sate și comune; pe baza datelor colectate a putut fi alcătuit și un tipar: majoritatea persoanelor abandonează animalele în zone părăsite, retrase sau întunecoase, cum ar fi pădurile sau gările.
„Culmea, în aceste locuri, acele animale nu au nici o șansă. Le condamnă din start la moarte, la foamete, la tot felul de atacuri din partea altor animale”.
Există și anumite perioade ale anului când numărul de animale fără stăpân găsite este mai mare: din martie până în iunie, când are loc perioada de împerechere, și în toamnă. Iar condițiile în care sunt găsite majoritatea denotă că proprietarii nu sunt preocupați de bunăstarea lor.
„Găsim puiuți care sunt piele și os, găsim puiuți plini de căpușe, găsim puiuți morți, pentru că nu mai supraviețuiesc până în momentul în care noi sesizăm poliția”.
Făptașii sunt greu de identificat și prins, luând în calcul lipsa camerelor de supraveghere și că locațiile în care animalele sunt părăsite, vizibilitatea este redusă, spune Anita Socol.
„Nu avem o supraveghere care să acopere toate zonele, mai ales că în unele nu există nici curent electric, deci noi nu am avea cum să montăm niște camere de supraveghere. Ne este foarte greu din acest punct de vedere”.
Până în martie, localitățile Domnești și Tunari au fost dotate cu camere speciale, la cererea primarilor, din cauza ratei mare de abandon a animalelor. O persoană din Domnești a fost identificată cu ajutorul acestora, după ce a abandonat un pui de pisică.
Cu toate acestea, localnicii și-au dat seama că ar putea fi monitorizați în timp ce-și părăsesc animalele. „Oamenii care abandonează nu duc lipsă de imaginație și de inventivitate, pentru că au aflat de aceste camere și acum au schimbat locul în care le abandonează”.
Săptămâna viitoare, la cererea altui primar, cel din Găneasa, Protecția Animalelor din Ilfov va desfășura o campanie de informare, a căror viziune nu se bazează pe amenzi, ci pe prevenire și educație. Una dintre componentele pe care se pune cel mai tare accent este sterilizarea.
„Tocmai ca să preîntâmpinăm abandonul și ca să nu ne mai lovim de acest fenomen, care nu este plăcut nici pentru noi, nici pentru animale, vrem să informăm prima dată persoanele că sunt obligate prin lege să sterilizeze animalele”.
După informare, câinii din localitate vor putea beneficia de sterilizări gratuite - o procedură despre care există o serie de dezinformări, explică Anita Socol.
„Oamenii nu sunt informați. Nu, nu este o operație deloc dificilă, este o operație din care un animal își revine destul de repede, în câteva ore, și atunci acesta este motivul pentru care noi venim cu informare și după aceea cu campanie de sterilizări”.
În trecut, Protecția Animalelor Ilfov a mai organizat sterilizări și în alte localități, în colaborare cu ONG-uri. Într-o singură lună au fost sterilizați aproximativ 1.000 de câini. Procedura, mai spune Anita, este benefică atât pentru oameni, cât și pentru animale.
„Pe de-o parte, pentru noi, ca oameni, pentru că nu ne vom mai confrunta cu animale abandonate, cu animale care neavând hrană și apă devin agresive; de cealaltă parte, cu faptul că un animal sterilizat este mai sănătos, nu mai dezvoltă anumite afecțiuni la aparatul reproducător sau la aparatul urinar - aceasta este o realitate despre care mulți oameni nu știu”.