Linkuri accesibilitate

Moartea Anei Oros, femeia sfâșiată de câini. Apelurile la 112 și o adresă indicată greșit


Ana Oros a murit pe 21 ianuarie 2023, după ce a fost atacată de câini în timp ce alerga pe malul Lacului Morii din București.
Ana Oros a murit pe 21 ianuarie 2023, după ce a fost atacată de câini în timp ce alerga pe malul Lacului Morii din București.

O adresă indicată greșit a condus la o întârziere de 16 de minute a ambulanței care a ajuns la locul în care Ana Oros a fost sfâșiată, pe 23 ianuarie, de câinii maidanezi din apropierea Lacului Morii din București.

Din analiza datelor furnizate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Serviciul de Ambulanța București Ilfov (SABIF) rezultă că ambulanța a ajuns la fața locului după 27 de minute de la recepționarea apelului.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel care gestionează serviciul numărului unic de urgență 112, a transmis pentru Europa Liberă că în dimineața zilei de 21 ianuarie au fost primite trei apeluri, de pe trei numere diferite, privind tragedia de la Lacul Morii.

„În urma căutărilor în baza de date a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, au fost identificate 3 apeluri la numărul de urgență 112 în legătură cu evenimentul descris, la orele 09:33:45, 09:44:56 și 09:45:48, efectuate de pe numere de telefon diferite. Toate cele trei apeluri au fost preluate de către operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 fiind alertate agențiile specializate de intervenție”, arată STS.

IGSU precizează că a primit tot trei apeluri, la 9:35, 9:46 și 9:46. „Gestionarea medicală a cazului a fost realizată de SABIF în consecință, ora la care a ajuns la caz echipajul medical vă poate fi comunicată de instituția în cauză”, ne-a transmis instituția.

IGSU mai precizează că este agenție cu rol de sprijin pe lângă cei de la SABIF.

Echipajul medical a ajuns la locul solicitării la ora 09:50 și a constatat că adresa a fost transmisă greșit.
SABIF

O adresă greșită

Detaliile suplimentare furnizate de Serviciul de ambulanță București Ilfov la solicitarea Europei Libere arată că SABIF a înregistrat o solicitare la ora 9:39:35, la 6 minute după primul apel la 112 înregistrat de STS, având ca motiv „Mușcătură animal”, în Aleea Lacul Morii, Sector 6, București.

„La această solicitare s-a deplasat un echipaj medical de urgență tip B2, format din asistent și ambulanțier, cu autosanitara B-62-PJT. Echipajul medical a ajuns la locul solicitării la ora 09:50 și a constatat că adresa a fost transmisă greșit. Prin urmare, a fost sunat apelantul pentru a transmite adresa corectă, aceasta fiind str. Drumul la Roșu, Sector 6, București. Astfel că echipajul medical a ajuns la adresă la ora 10:06”.

Inițial, ambulanța a ajuns la o distanță de 1,57 kilometri, în linie dreapta, de locul în care s-a întâmplat tragedia
Inițial, ambulanța a ajuns la o distanță de 1,57 kilometri, în linie dreapta, de locul în care s-a întâmplat tragedia

Distanța în linie dreaptă, peste lac, între străzile Drumul la Roșu și Aleea Lacul Morii este de 1,57 kilometri. Ambulanța a trebuit să înconjoare lacul, așa încât a ajuns la locul tragediei după alte 16 minute.

Al doilea echipaj

SABIF mai precizează că, între timp, la ora 10:02:50, se înregistrează o nouă solicitare din partea Poliției, pentru o deplasare în strada Drumul la Roșu, Sector 6, având ca motiv „Inconștientă/Mușcături de animale" (existând suspiciunea că pacienta să fie decedată)”.

De data asta, la locul incidentului s-a deplasat o ambulanță cu medic, nu doar cu asistent. Echipajul medical a ajuns la locul solicitării la ora 10:11.

Europa Liberă a arătat că Ana Oros (43 de ani) atacată de câini în apropiere de Lacul Morii din București în timp ce făcea jogging, a murit în câteva minute deoarece i-a fost secționată artera femurală.

Medicul Salem Abdo, specialist la institutul de medicină legală „Mina Minovici” a arătat că în acest caz moartea intervine în 15 minute. „Artera femurală este unul dintre cele mai mari vase ale corpului. Nu are potențial de hemostază (care să oprească sângerarea - n. red.). Continuu, va pompa sângele afară dacă este secționată. În astfel de cazuri, moartea intervine în 15 minute”.

Omorâtă de câini

Pe 21 ianuarie, un martor aflat la o distanță considerabilă a văzut atacul asupra femeii și a fugit să alunge haita de maidanezi. Tot el a sunat la 112.

Autopsia a relevat că victima, Ana Oros, care alerga în zonă, avea multiple mușcături, secționarea arterei femurale fiind principala cauză a decesului.

În aprilie 2022, aceeași victimă, Ana Oros, era adusă la spital între viață și moarte după ce a fost atacată de câini în zona Lacul Morii. A scăpat atunci după mai multe operații.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG