Au fost puține motive de bucurie în Ucraina, în această toamnă.
Rusia a cucerit teritorii în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate, în timp ce aliatul său, Coreea de Nord, trimite mii de soldați noi pe front.
Între timp, Statele Unite – cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul său cu Rusia – tocmai l-au ales ca viitor lider pe Donald Trump, care a criticat ajutorul pe scară largă acordat Ucrainei.
Acest lucru a generat temeri că o viitoare lipsă de sprijin din partea SUA ar putea determina Kievul să fie forțat să cedeze teritorii în schimbul păcii.
Altă îngrijorare este cu privire la faptul că partenerii europeni ai Ucrainei par prea divizați pentru a umple potențialul gol pe care l-ar lăsa Statele Unite.
În timp ce perspectivele unei ierni brutale cresc odată cu lansarea unei noi contraofensive rusești, Ucraina pare să fi obținut una dintre cele mai mari cereri militare ale sale.
Potrivit mai multor știri din presa din Statele Unite, administrația președintelui american Joe Biden a dat în sfârșit Kievului undă verde pentru a lovi cu arme americane puternice, cu rază lungă de acțiune, în interiorul Rusiei.
„Acesta este un mesaj pentru Kremlin - că nu vom opri sprijinul în tăcere și nu îl vom aștepta pe Trump, că Statele Unite nu au renunțat”, a declarat pentru RFE/RL Ben Hodges, general-locotenent american în retragere, care a comandat forțele armatei americane în Europa între 2014 și 2017.
Prudență de teama escaladării
Această mutare mai deschide ușa pentru ca Regatul Unit și Franța să urmeze exemplul american, ceea ce ar putea permite Ucrainei să dea o lovitură Rusiei într-un moment critic al războiului. Ucraina încearcă să păstreze câștiguri teritoriale în regiunea rusă Kursk, care ar putea fi cruciale pentru orice negociere viitoare.
Kievul a implorat luni de zile Administrația Biden să-i acorde permisiunea de a lansa atacuri în adâncime pentru a distruge aerodromurile care găzduiesc bombardierele și avioanele de luptă rusești care terorizează Ucraina.
La începutul acestui an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia lansează lunar până la 3.000 de bombe planor împotriva Ucrainei. Aceste bombe au decimat forțele ucrainene, i-au distrus infrastructura și au deschis ușa preluării teritoriului de către Moscova.
Administrația Biden, care a fost prudentă în ceea ce privește livrarea de sisteme de armament puternice către Ucraina de la începutul războiului, a respins anterior cererea Kievului pe fondul îngrijorării că ar putea declanșa o escaladare majoră.
De asemenea, Administrația blocase acordarea permisiunii pentru lovituri cu rază lungă de acțiune de către Marea Britanie, deoarece rachetele sale de croazieră Storm Shadow folosesc și componente americane.
De asemenea, unii experți au sugerat că administrația Biden a fost îngrijorată inclusiv de faptul că, în campania electorală prezidențială, echipa lui Trump ar putea folosi acest subiect pentru a alimenta temerile legate de un război mai amplu.
Donald Trump a candidat cu promisiunea de a pune capăt războiului la scurt timp după preluarea mandatului.
Decizia Casei Albe de a permite atacuri în adâncime ar veni la o zi după ce Rusia a lansat 210 rachete și drone în Ucraina - a fost unul dintre cele mai mari atacuri aeriene ale sale de la începutul invaziei la scară largă din februarie 2022.
De asemenea, Rusia ar fi desfășurat 50.000 de oameni pentru a recuceri Kursk, printre care se numără mii de soldați nord-coreeni. Analiștii militari au sugerat că Putin dorește să recâștige controlul deplin asupra regiunii înainte ca Trump să preia puterea pe 20 ianuarie 2025, pentru a-și consolida poziția de negociere.
Impactul potențial
Impactul pe câmpul de luptă al permisiunii de atac în adâncime va depinde de numărul de ATACMS (rachete cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri) și de alte rachete cu rază lungă de acțiune pe care Ucraina le primește de la aliați și, deopotrivă, de restricțiile impuse utilizării lor.
New York Times și Washington Post au raportat că Ucraina este limitată la atacuri împotriva regiunii Kursk.
Franța, care a furnizat rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, a semnalat luni că este pe masă decizia de a permite Kievului să lovească ținte militare din interiorul Rusiei.
În cazul în care și Marea Britanie ar lua o astfel de decizie, va crește presiunea asupra Germaniei, care a refuzat până acum să livreze Ucrainei rachetele sale Taurus.
Colby Badhwar, un analist în domeniul apărării din Canada care a scris pe larg despre ATACMS, a declarat că Statele Unite aveau aproximativ 2.400 de rachete cu rază lungă de acțiune în stoc la nivelul lunii decembrie 2023, dintre care aproximativ jumătate erau expirate.
El a spus că peste 500 de ATACMS au fost adăugate la stoc în ultimul an dar, cu toate acestea, Pentagonul a ezitat să le furnizeze în număr mare.
Problema personalului
Ben Hodges a completat că Ucraina ar putea submina contraofensiva Rusiei în curs de desfășurare în Kursk cu o rezervă sănătoasă de rachete.
„Poți să învingi dacă ai suficiente arme de precizie care pot distruge cartierul general, logistica și artileria”, a spus el.
La începutul acestui an, pe măsură ce se întețeau zvonurile că Statele Unite ar putea autoriza utilizarea ATACMS în interiorul Rusiei, Kremlinul a început să își mute unele mijloace militare în afara razei lor de acțiune.
Analistul Colby Badhwar a afirmat, de asemenea, că în continuare sunt multe ținte militare rusești în raza de acțiune.
Cu toate acestea, chiar și loviturile ATACMS reușite nu vor rezolva principala problemă a Ucrainei pe câmpul de luptă, o problemă cu care Statele Unite și aliații lor din NATO nu prea pot ajuta: forța de muncă.
Ucraina a acționat târziu pentru a intensifica recrutarea și acum se luptă să atragă și să antreneze destui oameni pentru a respinge atacurile constante ale trupelor ruse.
Deși Rusia pierde până la 1.500 de oameni pe zi - mai mulți decât Ucraina - Kremlinul este încă capabil să își refacă forțele.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.