Linkuri accesibilitate

G. Firea scapă de fantoma „azilelor groazei” în plină campanie. Premierul Ciolacu i-a anunțat nevinovăția la TV, înaintea procurorilor


Premierul Marcel Ciolacu și candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, nu au fost întotdeauna în cele mai bune relații.
Premierul Marcel Ciolacu și candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, nu au fost întotdeauna în cele mai bune relații.

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, răsuflă ușurat – a scăpat de scandalul „azilelor groazei”, care a dus, în 2023, la demisia sa din Guvern. Săptămâna aceasta, procurorii au trimis dosarul în instanță, la câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu spunea, la un post TV, că Gabriela Firea este „nevinovată”.

Scurtă cronologie a faptelor:

  • 14 iulie 2023 – Gabriela Firea demisionează din Guvern ca urmare a scandalului „azilelor groazei”. Erau suspiciuni atunci că apropiați de ai săi ar fi fost implicați într-un grup infracțional care profita de vârstnici;
  • 20 aprilie 2024 – premierul României declară că „Gabriela Firea nu a avut nicio treabă cu „azilele groazei”;
  • 28 aprilie 2024 – Gabriela Firea își depune candidatura pentru funcția de primar general al Bucureștiului;
  • 14 mai 2024 – premierul României declară că s-a dovedit faptul că Gabriela Firea nu este implicată în dosarul „azilelor groazei” de la Voluntari;
  • 21 mai 2024- DIICOT anunță că dosarul de crimă organizată a ajuns în instanță. Gabriela Firea nu e în lista acuzaților.

„S-a dovedit că nu a avut nicio implicare directă. Acele imagini nu erau din Voluntari, erau din altă comună. Nu a fost dânsa implicată [....] Nu știi ce face fiecare colaborator, fiecare angajat. A plătit. Și-a dat demisia din Guvern”.

Declarația lui Marcel Ciolacu a venit după ce, în timpul unei dezbateri electorale, președintele PSD și actualul premier a fost întrebat ce se va întâmpla dacă scandalul azilelor va deveni temă de campanie.

Și nu era prima oară – spusese același lucru pe 20 aprilie, în fața social democraților din Argeș, potrivit news.ro.

Exact la o lună după, pe 21 mai, procurorii au confirmat spusele lui Marcel Ciolacu. Au trimis în judecată dosarul azilelor din Voluntari.

Dosarul vizează modul în care un grup infracțional organizat ar fi profitat de zeci de vârstnici, pe care îi caza în condiții inumane.

Ancheta a fost deschisă în 2023, iar printre persoanele acuzate se numără și foști colaboratori de-ai Gabrielei Firea, care era ministrul Familiei atunci când a izbucnit scandalul.

O trimitere în judecată convenientă în campania electorală

Dosarul a ajuns în instanță în plină campanie electorală.

Faptul că Gabriela Firea și nici soțul ei, Florentin Pandele, nu fac parte din lista inculpaților e de mare ajutor în cursa spre fotoliile de primar în care sunt angrenați amândoi.

De aceea, în campania electorală, dosarele cu conexiuni politice ar trebui să ia o pauză, crede Laura Ștefan, expert anticorpuție.

„Afacerile astea judiciare care nu sunt extrem de urgente ar trebui să ia o mică pauză în perioada de alegeri. Pentru că, iată!, o trimiți în judecată – înseamnă că ai jucat cu contracandidații, nu o trimiți în judecată – poți fi acuzat că joci cu ea. Deci, oricum ar fi, afacerea judiciară devine subiect de dispută politică”, spune Laura Ștefan.

Laura Ștefan are și o explicație, de ce Ciolacu a anunțat înaintea procurorilor excluderea Gabrielei Firea din anchetă.

Pentru că fusese informat chiar de Gabriela Firea.

„Orice om, înainte de a fi trimis în judecată, este pus sub acuzare, capătă calitatea de inculpat, are posibilitatea să-și facă toate apărările în fața organului de urmărire penală. Treaba asta nu se întâmplă într-o zi. Firea și-a anunțat șeful de partid”, e de părere Laura Ștefan.

Pentru politologul Cristian Pîrvulescu, declarația lui Marcel Ciolacu pune sub semnul întrebării separația puterilor în stat.

Dosarul nu era închis în momentul în care premierul a anunțat nevinovăția Gabrielei Firea și oricum nu tratează și implicarea politică.

„Răspunderea juridică directă a doamnei Firea și a soțului său nu a fost motivul scandalului, ci protecția politică. Se pare că parchetul nu vrea să investigheze această latură, ceea ce poate trezi suspiciuni, dar poate fi justificată procedural. Dar simplul fapt că prim-ministru a avut informații din dosar pune sub semnul întrebării separația puterilor în stat”, conclude el.

Ovidiu Vanghele, jurnalist: „trăim într-o țară condusă de niște oameni care ne zugrăvesc o realitate paralelă”

Ororile din azilele groazei din Voluntari și Afumați au ajuns publice în urma unei investigații jurnalistice publicate, în ianuarie și februarie 2023, de Centrul de Investigații Media și de Buletin de București.

Jurnaliștii Ovidiu Vanghele și Bianca Albu au scos la iveală ce se întâmpla în azilele deținute de un fost colaborator al Gabrielei Firea, pe atunci ministră a Familiei și Egalității de Șanse, și de o prietenă a acesteia.

A fost o investigație care a durat câteva luni și care s-a concretizat în trei articole documentate ca un dosar de anchetă.

Inclusiv cu fotografii.

De la apariția articolelor până când autoritățile au făcut ceva a durat, însă, cinci luni.

Toată investigația de presă a fost confirmată, apoi, de referatul de arestare preventivă, spune Ovidiu Vanghele.

Discuția dintre Europa Liberă și jurnalist a avut loc înainte de trimiterea în judecată a dosarului.

Caminul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz din Voluntari.
Caminul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz din Voluntari.

„Să spui că nu sunt imagini de la Voluntari la un an și ceva, în condițiile în care nimeni nici măcar Firea nu și-ar fi dat demisia într-o poziție de ministru în Guvern dacă imaginile nu erau din Voluntari, ce înseamnă? Că spune că sunt o făcătură”, interpretează jurnalistul declarația premierului.

„Vii tu premier să spui că nu e adevărat, e strigător la cer”.

„Mi se pare că am ajuns să trăim într-o țară condusă de niște oameni care ne zugrăvesc o realitate paralelă, care e paralelă cu bunul simț și logica”, adaugă el.

Iar faptul că Marcel Ciolacu ar fi putut avea informații din dosar înainte ca ele să devină publice i se pare de o gravitate maximă.

„Ori premierul a avut informații din anchetă, ceea ce este foarte grav, ori a mințit”.

La două zile după declarațiile lui Marcel Ciolacu la Digi24, Europa Liberă a solicitat DIICOT să comunice dacă ancheta în dosarul azilelor din Voluntari este finalizată și ce date din dosar au fost comunicate și cui.

DIICOT a răspuns că are nevoie de 30 de zile pentru a formula un răspuns.

La două zile după acest răspuns, dosarul a ajuns în instanță.

Dosarul Azilelor groazei

Investigația jurnalistică a scos la iveală, la începutul anului 2023, cum zeci de bătrâni erau abuzați, înfometați și umiliți în cămine în care ar fi trebuit să-și petreacă liniștiți bătrânețea. Chiar pe banii statului.

Din asociația care administra căminele și care primea bani de la stat pentru a-i îngriji pe acei oameni, făcea parte, potrivit Centrului de Investigații Media, o prietenă a Gabrielei Firea – Ligia Gheorghe (fostă Enache), cea care nu a părăsit-o în ultimii aproape 30 de ani, indiferent prin ce funcție a trecut.

Iar asociația era condusă de un fost colaborator al Gabrielei Firea, Ștefan Godei, de care ea a încercat să se dezică permanent, în ciudat dovezilor scoase la iveală de presă.

Godei apare alături de Gabriela Firea în multe dintre acțiunile la care a participat în calitate de primar. El este considerat de anchetatori unul dintre capii rețelei.

Gabriela Firea lângă Ștefan Godei la o acțiune a TSD Voluntari.
Gabriela Firea lângă Ștefan Godei la o acțiune a TSD Voluntari.

La patru luni distanță de la publicarea investigației de presă, pe fir a intrat DIICOT, iar ororile din căminele de bătrâni au fost observate în sfârșit de toată presa, dar și de autorități și politicieni.

În urma scandalului, Gabriela Firea și-a dat demisia din funcția de ministru al Familiei și Egalității de Șanse.

Ea a negat permanent, în toate declarațiile sale, că ar avea vreo legătură cu gruparea Godei.

„Nu am de ce să mă rușinez, nu am nicio vină, nu aș fi acceptat să se întâmple ceva rău cu vreo persoană și să nu reacționez. Plec pentru ca premierul să poată lucra în liniște proiectele economice și sociale bune pentru români, la fel miniștrii PSD și PNL, să-și poată prezenta munca”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook, în ziua demisiei.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la Gabriela Firea despre faptul că premierul a anunțat într-o emisiune televizată, înaintea procurorilor, că este nevinovată. Nu am primit un răspuns.

Purtătorul de cuvânt al PSD, în schimb, partid condus de premierul Marcel Ciolacu, ne-a transmis că „doamna Firea nu a fost citată sau convocată la autoritățile statului pentru această speță”

„Concluzia este evidentă [nevinovăția juridică a Gabrielei Firea]. E o evidență, dacă ancheta merge fără convocarea doamnei Firea la 1 an de la evenimente. Asta este interpretarea PSD.”

Dosarul azilelor din Voluntari

  • Înregistrat la Tribunalul Ilfov
  • 28 de inculpați persoane fizice - Godei Ştefan Cristian, Godei Daniel, Nicolae Ramona, Tudorancea Cristina, Cărăulaşu Ioana Andreea, Costescu Claudia, Trifu Gheorghiţa, Anghel Cătălina zisă „Alina”, Cristea Alexandru zis „Sandu”, Ghinea Daniela, Bosîncianu Florentina, Pleşa Gheorghe, Petrache Toma Iulian, Ţicu Andrei Răzvan, Dumitra Cristina Maria, Dumitra Ovidiu, Dragomir Ioana, Bizon Luminiţa, Popa Mihaela Bianca, Tănase Marius, Petcu Matilda zisă „Doina”, Călin Cornelia, Niculae Daniel, Popa Ninela Niculina, Popa Nicoleta Cristina, Oancea Anişoara, Cosma Alexandru, Munteanu Florin Toni,
  • inculpați persoane juridice S.C. House Grandma Anastasia SRL și asociaţia „Sf. Gabriel cel Viteaz”.
  • Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 şi două persoane fizice s-au constituit părţi civile în dosar. S.C. Creativ Home Concept S.R.L. este parte responsabilă civilmente.
  • Patru părţi vătămate în dosar.
  • Acuzațiile sunt de trafic de persoane

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG