Linkuri accesibilitate

Cum a dispărut corupția din magistratură. Secția Specială 2: Niciun rechizitoriu în cinci luni


Corupția din magistratură pare să fi dispărut ca prin farmec începând cu 2018, când a fost creată o secție specială de anchetat magistrați.
Corupția din magistratură pare să fi dispărut ca prin farmec începând cu 2018, când a fost creată o secție specială de anchetat magistrați.

Noua structură de anchetă a magistraților confirmă tradiția controversatei Secții Speciale, care a avut rezultate considerate nesatisfăcătoare de experți și organizații civice. SIIJ 2 nu a avut niciun rechizitoriu în cinci luni de la înființare.

În primele cinci luni de funcționare, deși sesizări există, Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) 2 a început urmărirea penală față de 10 magistrați, restul sesizărilor fiind închise.

„Într-un număr de 10 dosare s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de persoane având calitatea de magistrat”, se arată într-un răspuns al Parchetului General pentru Europa Liberă. Asta nu înseamnă că zece judecători și procurori vor fi trimiși în judecată deoarece, oricând în timpul urmăririi penale, cazul poate fi clasat de procurori.

Până la data de 6 septembrie 2022, la Secţia de urmărire penală şi Criminalistică (SUPC), au fost înregistrate 2.747 dosare penale privind procurori sau judecători, cele mai multe dintre ele preluate de la fosta Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

„Dintre acestea, până la data de 15 septembrie 2022, 531 dosare au fost soluționate prin clasare, 28 de cauze au fost declinate către alte unități de parchet, iar 37 de dosare au fost reunite la alte cauze”, se mai arată în răspunsul Parchetului General.

Impunitatea ca scop

Un magistrat susține pentru Europe Liberă că prin crearea noii structuri de anchetare a magistraților s-ar fi urmărit, de fapt, asigurarea unei imunități complete pentru judecători și procurori.

„Magistrații își doresc un singur lucru: impunitate. Nu doresc să fie cercetați penal, doresc o superimunitate și SIIJ 2 are toate ingredientele unei astfel de instituții, care nu va trimite în judecată vreun magistrat prea curând. De altfel, propuneri similare au mai fost făcute în trecut. Vă reamintesc că s-a avansat ideea de către un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) să nu mai poată verifica averile magistraților. Susținea că verificarea averilor le-ar afecta independența”, a declarat un magistrat sub protecția anonimatului.

Schemă incompletă, decizie nemotivată

În mai 2022, 35 de procurori au fost desemnați de procurorul general Gabriela Scutea și propuși de plenul CSM să ancheteze magistrați. În cazul altor 21 de candidaţi CSM a amânat o decizie, fără nicio explicație.

O prevedere a legii de desemnare a procurorilor spune că CSM poate înlocui din funcție un procuror „pentru ineficiență profesională apreciată în funcţie de eficienţa şi calitatea activităţii”, adică poate fi verificat și înlocuit din funcție în cazul în care începe o anchetă care nu convine majorității din Consiliu.

Comparația cu rezultatele DNA

Ineficiența noii structuri este reliefată și de comparația cu rechizitoriile întocmite și de numărul de magistrații trimiși în judecată pe când dosarele erau instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

„În perioada în care a avut în competență fapte de corupție săvârșite de magistrați (2002 – 2018), DNA a trimis în judecată 161 de magistrați (76 de procurori și 85 de judecători), iar în aceeași perioadă au fost condamnați 100 de magistrați (47 de procurori, 52 de judecători și 1 magistrat asistent)”, arăta DNA într-un comunicat.

Din 2018 și până în prezent, în patru ani, fosta SIIJ a trimis în judecată cinci dosare cu magistrați. Niciunul nu a fost condamnat.

Un procuror acuzat că ar fi sustras probe biologice dintr-un dosar în care chiar el era acuzat că a consumat băuturi alcoolice și a produs un accident rutier a fost achitat definitiv.

Arestat și cu dosarul restituit la Parchet

Dosarul fostului procuror Mircea Negulescu în care acesta era acuzat că a fabricat probe și a obligat mai multe persoane să facă declarații mincinoase în dosarul „Tony Blair”, care îi vizează pe fostul deputat Sebastian Ghiţă şi pe fostul premier Victor Ponta, a fost restituit la Parchetul General.

În acest caz, Negulescu a fost arestat preventiv trei săptămâni la propunerea Adinei Florea de la SIIJ.

Alte trei dosare se află pe rolul instanțelor.

La începutul anului, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se arăta încrezător că noua structură va fi superioară SIIJ. „ Cu certitudine această nouă structură va fi mult mai eficientă”, declara Predoiu într-o conferință de presă.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG