România și Marea Britanie au un parteneriat puternic de 20 de ani. Este un loc fabulos pentru a fi ambasador britanic, mărturisește Andrew Noble.
„Cred că ritmul schimbării aici, ritmul de creștere, este mai rapid decât în orice altă țară din Europa Centrală și de Est. Desigur, există încă provocări. Sunt oameni lăsați în urmă, în sărăcie, dar cred că românii ar trebui să fie cu adevărat mândri de țara lor”, spune diplomatul.
Cele mai importante declarații
- despre ce îi place în România: „Oamenii sunt speciali, calzi, toleranți, dar și foarte umili. Mi-aș dori să fie puțin mai asertivi. La nivel internațional, avem nevoie ca România să fie mai asertivă. Am putea face lucrurile cu puțin mai multă voce.”
- despre schimbări în România: „Sărăcia abordată cu mai multă consecvență, mai multă incluziune pentru romi, persoane cu dizabilități, LGBT. România luptă să ajute Ucraina. Este important ca și celelalte aspecte să se întâmple.”
- despre acceptarea persoanelor LGBT: „Oamenilor le este frică de ceea ce nu știu. Trebuie luate măsuri pentru a pune în aplicare hotărârea CEDO. Cuplurile de același sex trebuie să se bucure de aceleași drepturi în orice stat membru al UE.”
- despre romi: „Mulți romi trăiesc într-o sărăcie extremă. România are o participare foarte scăzută pe piața muncii a femeilor rome. Economia pierde din cauza faptului că femeile rome părăsesc școala foarte devreme.”
- despre femei: „Trebuie să protejăm fetele. Statutul lor în toate societățile nu este încă atât de clar și de puternic pe cât trebuie să fie. Femeilor noastre le datorăm mult mai multă protecție. Trebuie să le oferim educație sexuală.”
Poți urmări interviul one2one cu ambasadorul Andrew Noble și pe pagina noastră de YouTube:
25% din români, de acord cu căsătoria între persoane de același sex
Andrew Noble își amintește de un moment în care a vorbit cu un politician român important, acum câțiva ani, care i-a spus că România nu este pregătită pentru drepturile LGBT și căsătoria între persoane de același sex.
„I-am spus că drepturile omului nu înseamnă că o majoritate trebuie să fie de acord. Sunt drepturile omului. Apoi am început să vorbim despre o rudă tânără a acestui politician care probabil era LGBT și instantaneu am trecut de la o aversiune instinctivă față de subiect la o abordare mai umană, în care acestui nepot trebuia să i se permită să fie el însuși și să-și trăiască întreaga viață”, mărturisește Noble.
„Vrei ca tânăra ta rudă să trăiască o viață în secret sau să fie ceea ce poate fi el sau ea? Dacă puneți dezbaterea în acești termeni, atunci mult mai mulți oameni decât 25% vor spune: «Da, vrem ca toată lumea să fie persoana care este, și nu doar în privat.»”
Cât privește decizia CEDO care a hotărât recent că România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex, ambasadorul Marii Britanii în România spune că trebuie luate măsuri pentru a pune în aplicare acea hotărâre.
„Nu a trecut mult timp de când aceste drepturi au fost introduse în Marea Britanie. Și nu a fost un pas popular, dar legislația a fost adoptată. Și, în afară de niște grupuri foarte mici de oameni, nimănui nu-i mai pasă cu adevărat. Nu este un subiect de dezbatere populară. Și bănuiesc că așa ar fi și în România.”
Dacă s-ar introduce căsătoriile între persoane de același sex sau parteneriatele civile, ar exista o oarecare opoziție pentru început, crede ambasadorul, dar, apoi, așa cum am văzut cu referendumul, „majoritatea oamenilor ar fi bine cu acest subiect”.
România, pe primul loc în Uniunea Europeană, la mame minore
Decizia luată recent de a avea o vârstă minimă legală clară pentru consimțământul sexual a fost un pas fundamental important în România, susține Andrew Noble.
„În Marea Britanie, tocmai am mărit vârsta minimă legală pentru căsătorie la 18 ani. Era de 16 ani. Obișnuiam și noi să avem una dintre cele mai mari rate de sarcini la minore. Guvernul britanic, în ultimii 10 ani, a făcut pași importanți, iar una dintre modalități este de a împuternici fetele, oferindu-le cunoștințele de care au nevoie.”
Educația sexuală în Marea Britanie începe la vârsta de 10 ani.
„Dacă nu le oferim educație sexuală acasă, și mulți părinți nu o fac, e necesar ca elevii să primească informații obiective, într-un spațiu sigur, adică la școală.”
În mod clar, în România, nu există suficiente informații despre cum faci cancer de col uterin și cum îl poți preveni, spune diplomatul.
În Marea Britanie și Australia, țări care acum au un nivel foarte ridicat de vaccinare împotriva HPV, ratele noastre de cancer de col uterin au scăzut puternic.
„Acesta este un domeniu în care puteți lega absența educației sexuale de cea mai mare rată a mortalității prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este acum cel mai mare ucigaș al româncelor sub 45 de ani.”
Care este mesajul pentru persoanele discriminate, abuzate, care suferă în tăcere?
„Trebuie să fie asertive cu privire la drepturi, deoarece ele există, sunt protejate de convențiile internaționale, precum și de majoritatea legislației românești. Dar, dacă nu se bucură de această egalitate, atunci există ONG-uri care îi vor ajuta. Ar trebui să se adreseze lor și să accepte ajutorul oferit de aceste organizații.”