Linkuri accesibilitate

Noul ministrul de Externe al Ucrainei cere României să doboare drone și rachete rusești


Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sîbiha, și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu. București, 18 septembrie 2024.
Șeful diplomației ucrainene, Andrii Sîbiha, și ministrul român de Externe, Luminița Odobescu. București, 18 septembrie 2024.

Noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a venit la București în prima sa vizită într-un stat străin de la preluarea mandatului, la începutul lunii. El a mulțumit pentru sistemul Patriot donat Ucrainei și a cerut României să doboare dronele rusești din apropierea spațiului său aerian.

Ministrul de Externe de la Kiev a spus că este „recunoscător” pentru decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei.

„Este foarte importantă, pentru a consolida apărarea Ucrainei. Este un scut nu numai pentru Ucraina, cât şi pentru Europa [...] Avem cazuri numeroase de încălcare a spaţiilor aeriene ale statelor NATO de către rachetele sau dronele ruseşti. De aceea, acest sistem, mai ales în preajma iernii, ne va permite să consolidăm capacităţile noastre de apărare”, a spus Andrii Sîbiha, tranmsite Agerpres.

Șeful diplomației ucrainene a subliniat că rachetele şi dronele ruse trec sau cad în apropiere de centralele nucleare din Ucraina şi pot fi extrem de periculoase.

„De aceea vreau să rog partenerii noştri din România să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”, a adăugat Sîbiha.

De cealaltă parte, ministrul de Externe român, Luminiţa Odobescu, a reafirmat „sprijinul total” al României „pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, transmite News.ro.

„Am reconfirmat astăzi domnului ministru faptul că România va continua să fie alături de Ucraina, oferind sprijinul deplin, multidimensional şi consistent pentru cauza ucraineană în lupta sa legitimă cu agresorul rus. Suntem în cea de-a 937-a zi a acestui război de agresiune declanşat de Rusia fără niciun motiv, în fiecare zi am văzut cum ordinea internaţională bazată pe reguli este încălcată flagrant”, a declarat Luminiţa Odobescu.

Diplomații român și ucrainean au mai spus că discuțiile lor au vizat atât situaţia conflictului din ţara vecină, cât şi provocările aflate în fața Ucrainei odată cu apropierea iernii.

În plus, Luminiţa Odobescu, a afirmat că a primit asigurări de la Andrii Sîbiha că autoritățile de la Kiev vor lua toate măsurile pentru menţinerea drepturilor minorităţii române.

„Am discutat cu omologul meu ucrainean despre drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, inclusiv dreptul a libertate religioasă. Am primit asigurări de la domnul ministru că autorităţile ucrainene vor lua toate măsurile necesare pentru menţinerea dreptului la oficierea slujbelor în limba română”, a declarat Luminiţa Odobescu la finalul întâlnirii de la Bucureşti cu noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sybiha.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG