Linkuri accesibilitate

Guvernul a emis ultimul act normativ necesar pentru transferul sistemului românesc Patriot în Ucraina


Un sistem lansator de rachete Patriot al Forțelor Armate Române este văzut în timpul unui exercițiu la poligonul de antrenament Capu Midia din județul Constanța, pe 15 noiembrie 2023.
Un sistem lansator de rachete Patriot al Forțelor Armate Române este văzut în timpul unui exercițiu la poligonul de antrenament Capu Midia din județul Constanța, pe 15 noiembrie 2023.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută ultimul act normativ necesar transferului sistemului românesc Patriot în Ucraina. Documentul, care este confidențial și nu va fi publicat în Monitorul Oficial, prevede că România acordă drept de folosire gratuită Ucrainei.

Sistemul Patriot deținut de România poate ajunge din punct de vedere legal în Ucraina, după ce Guvernul a emis și ultimul act normativ necesar transferului.

Este vorba despre o Hotărâre de Guvern emisă săptămâna trecută, au precizat pentru Europa Liberă surse militare și civile.

Actul normativ fost adoptat la secțiunea „confidențial” și nu a apărut în Monitorul Oficial.

Potrivit hotărârii, Guvernul României acordă Ucrainei drept de folosire gratuită a sistemului Patriot.

Hotărârea fost adoptată după ce, la începutul lunii septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de cameră decizională proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina.

Legea a fost promulgată după două zile de către președintele Klaus Iohannis.

Deputatul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de Apărare, a declarat la interviurile one2one că, de fapt, Parlamentul a aprobat achiziționarea de către România a unui alt sistem Patriot, prin modificarea Legii 222 din 2017 care prevedea cumpărarea celor şapte sisteme, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.

Prin urmare, hotărârea secretă emisă de Guvern săptămâna trecută rezolva inclusiv o sesizare făcută de APADOR-CH, care a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională legea votată rapid de Parlament privind donația sistemului Patriot către Ucraina.

„Constituția interzice înstrăinarea (vânzarea sau donarea) bunurilor proprietate publică, așa cum este și acest sistem de apărare Patriot. Ceea ce ar fi putut face Parlamentul în acest caz, pentru a ajuta Ucraina, ar fi fost transmiterea în folosință gratuită a sistemului de apărare, păstrând în același timp proprietatea asupra lui”, argumenta APADOR-CH.

Informația privind hotărârea adoptată de Guvern apare cu o zi înainte de o nouă întrunire a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Subiectele anunțate public sunt: războiul din Ucraina, efectele sale în România și înzestrarea Armatei.

De altfel, ultima ședință CSAT a avut loc pe 20 iunie, când membrii consiliului au decis că România va dona Ucrainei un sistem Patriot.

Ministrul ucrainean de Externe vizitează România

De asemenea, în contextul transferului sistemului Patriot, la București a ajuns miercuri noul ministru de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha.

Potrivit informațiilor Europa Liberă, premierul Marcel Ciolacu l-a primit dimineață pe oficialul ucrainean.

Aceasta este prima sa vizită oficială a lui Sybiha într-o țară străină de la preluarea mandatului, la începutul acestei luni, potrivit Kyiv Independent.

Diplomat de carieră, Sybiha l-a înlocuit pe Dmytro Kuleba în funcția de ministru de Externe pe 5 septembrie, într-o amplă remaniere a guvernului ucrainean.

Potrivit Ministerului de Externe de la Kiev, Andrii Sybiha are programate negocieri bilaterale cu omologul său român, Luminița Odobescu, și cu alți oficiali de rang înalt. După negocieri, miniștrii vor susține o conferință de presă comună.

Potrivit Kyiv Independent, cei doi diplomați vor discuta despre sprijinul pentru capacitățile de apărare ale Kievului, despre calea Ucrainei către aderarea la Uniunea Europeană și NATO și despre punerea în aplicare a formulei de pace a președintelui Volodimir Zelenski.

Zilele trecute, președintele ucrainean anunța că planul său de pace este realizat în proporție de 90% și că urmează să fie prezentat aliaților în viitorul apropiat.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG