Linkuri accesibilitate

Angajații din sursă externă ai MAE, scutiți de concursuri până anul viitor


Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, gestionează 500 de posturi de diplomați fără experiență
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, gestionează 500 de posturi de diplomați fără experiență

Peste 500 de angajați ai ministerului de Externe, angajați din sursă externă, vor rămâne pe posturile ocupate fără concurs până anul viitor, după ce Guvernul a dat o derogare de la regulă invocând criza Covid-19 care împiedică organizarea concursurilor.

Pe 26 iunie, Guvernul Orban a emis o ordonanță de urgență prin care angajările din sursă externă în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rămân valabile până în 31 martie 2021. OUG amintită modifica altă ordonanță de urgență, dată în urmă cu șase luni, în care se arată că toate detașările din sursă externă încetează. În cazul particular al MAE, detașările din sectorul privat la minister încetau la 31 august anul acesta. Motivul invocat de guvern pentru derogare este acela că în perioada pandemiei nu au putut fi organizate concursuri, astfel încât „încetarea detașărilor din sectorul privat ar conduce la funcționarea defectuoasă sau blocarea activității MAE, în special a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare”, se arată în documentul oficial.

Potrivit statutului Corpului diplomatic și consular, Ministerul de Externe trebuie să organizeze concursuri de admitere în Corpul diplomatic și consular al României. „Gradul diplomatic de atașat sau gradul consular de agent consular se acordă candidaților care au promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic și consular al României”, se arată în statutul corpului diplomatic.

În Ministerul de Externa așadar, nu ar trebui să existe funcționari care nu au dat concurs și care nu fac parte din Corpul diplomatic. Regula este valabilă atât pentru cei trimiși în străinătate, cât și pentru angajații care lucrează în Centrala MAE. Cu toate acestea, în ultimii ani, MAE nu a mai organizat concursuri pentru Corpul diplomatic, care fusese gândit ca o pepinieră de diplomați, ci a preferat să angajeze oameni din afara sistemului, care nu au nicio legătură cu diplomația.

În aceste condiții, am întrebat MAE câți angajați din sursă externă are în acest moment. Și nu sunt deloc puțini. „La nivelul Ministerului Afacerilor Externe își desfășoară activitatea, în prezent, 2.200 de angajați – 1.322 în Serviciul Exterior și 878 în Centrala MAE. Dintre cele 1.322 de posturi ocupate în Serviciul Exterior, 358 de posturi sunt încadrate cu personal detașat din mediul privat, dintre care 145 de posturi cu personal diplomatic și consular, iar 213 posturi cu personal încadrat pe funcții de execuție, specifice MAE (cu atribuții precum secretariat, administrativ, contabilitate). Dintre cele 878 de posturi ocupate în Centrala MAE, 180 sunt încadrate cu personal detașat din mediul privat doar pe funcții de execuție specifice MAE, nu și pe funcții diplomatice sau consulare”, se arată în răspunsul MAE transmis către Europa Liberă. Așadar, în total, 538 de posturi bine plătite, uneori în valută.

Posturi pentru piloși

Angajările în MAE din sursă externă nu au cum să conducă la profesionalizarea personalului din ambasade și consulate. Din contră, ele generează nepotism și fac loc clientelei politice. „Detasarea din sursă privată reprezintă o modalitate veche de recrutare a personalului MAE. Un obicei de peste 10 ani. Din păcate, ea a fost preponderent utilizată mai degrabă pentru plasarea pilelor în sistem decât pentru crearea și consolidarea unui corp diplomatic și consular profesionist. Dacă politica de resurse umane a MAE urmărea acest obiectiv, s-ar fi putut organiza mai multe consursuri de admitere în corpul diplomatic și consular, unde existau premise pentru recrutarea unor specialiști cu o pregătire de bază foarte serioasă. Din păcate, fie aceste examene au fost blocate, fie s-a invocat durata prea lungă, de aproximativ un an, a acestor proceduri. Prin urmare, soluția așa-zis flexibilă la care s-a ajuns a fost cea a detașărilor, în special din privat, rezultatul finit fiind catapultarea în posturi de responsabilitate și reprezentare a unor fii și fiice sau a clientelei de partid”, ne-a declarat un diplomat care cunoaște foarte bine sistemul.

Dintre sutele de detașați în MAE din sursă externă am identificat câteva nume care au intrat în diplomație fără a avea nicio legătură cu sistemul.

  • Tudor Oancea este fiul lui Dan Oancea, membru în comisia permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), bun prieten cu actualul ministru de Externe, Bogdan Aurescu. Tudor Oancea este prezentat de presa tabloidă drept un tânăr de bani gata crescut în umbra bunicului. Cel din urmă este Constantin Oancea, vechi diplomat român. Tânărul Oancea este detașat la ambasada României la Luxemburg și ocupă postul de secretar III de ambasadă, de unde primește 2.200 de euro pe lună.
  • Casandra Marinescu este angajată a MAE din sursă privată și ocupă un post la consulatul României din Viena. Este sora lui Cristian Mihai Marinescu, fost secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor în guvernul Ponta.
  • Dragoș Vulvara, fost jurnalist, ocupă în prezent funcția de secretar II la ambasada României la Ankara.
  • Liliana Lăzărescu a fost angajată din sursă externă și astăzi ocupă postul de consilier ministru la ambasada României de la Paris.
  • Adrian Adam, fost jurnalist de televiziune, în prezent angajat al MAE și trimis la ambasada României de la Viena.
  • Călin Radu Ancuța, fost presedintele al Agenției Nationale de Control al Exporturilor (ANCE) ocupă în prezent un post la Consulatul general al României la New York.
  • Mihai Bujor Sion, fiul „adoptiv” al lui Ion Iliescu, fost consilier al fostului președinte. Detașat fără concurs în MAE, este însărcinatul cu afaceri al României în Filipine. Încasează un salariu de 6.000 de dolari pe lună.
  • Anton Emanuel Barbu, fiul fostului ministru din al Culturii, din partea ALDE, Daniel Barbu, a fost numit de fostul premier Viorica Dăncilă consul general, şef al Consulatului General al României la Edinburgh.
  • Raluca Stratulat este angajată a Direcției Protocol din MAE. Înainte a fost asistentul personal al principesei moştenitoare Margareta, reprezentanta Casei Regale.
  • Amalia Manole este colega Ralucăi Stratulat la Protocol. A lucrat pentru Fundația regală Margareta a României. Manole și Stratulat au ajuns la MAE odată cu exercitarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene și au rămas în minister.
  • Andrei Ene este și el angajat din sursă externă al MAE, Direcția Protocol. Până în martie 2019 a fost consilier la Primăria Odobești, Vrancea. Vine din Buzău și, potrivit CV-ului, a fost „paricipant activ, în calitate de membru în cadrul Direcției de Planificare si Procolol, la activitățile de pregătire a Președinției României la Consiliul UE”.
  • Cosmin Stoica, angajat fără concurs la Institutul Diplomatic Român (IDR), instituție din subordinea MAE. Stoica s-a detașat din mediul privat în august 2018. Pe 9 ianuarie 2020 i-a încetat detașarea conform OUG 1/2020, dar s-a angajat o zi la Secretariatul General al Guvernului (SGG) și s-a detașat din nou la IDR cu „binecuvântarea” fostului director general Dan Petre.
  • Patricia Manea, angajată a Departamentului de resurse umane de la IDR. Până în 2013 a fost consilierul personal al primarului din Lugoj, apoi s-a angajat la IDR, loc în care lucrează și soțul ei. El este și liderul de sindicat al angajaților din instituție.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG