Linkuri accesibilitate

Senatorul Bodog a plătit în contul DNA banii încasați ilegal de fosta consilieră. O istorie a angajărilor fictive


Senatorul PSD Florian Bodog susține că nu a făcut nimic ilegal, dar a pus într-un cont aflat la dispoziția DNA prejudiciul stabilit de procurori
Senatorul PSD Florian Bodog susține că nu a făcut nimic ilegal, dar a pus într-un cont aflat la dispoziția DNA prejudiciul stabilit de procurori

Potrivit rechizitoriului DNA prin care fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a fost trimis în judecată, acesta a depus într-un cont bancar suma de 75.741 de lei, prejudiciul reclamat de Minister după ce fosta sa consilieră nu s-a prezentat nicio zi la serviciu, dar a încasat salariu.

Luni, fostul ministru, reales senator în 2020, declara: „nu am prejudiciat niciodată statul cu nimic şi sunt, fără dubiu, nevinovat”.

Procurorii arată în rechizitoriu că „la data de 26.08.2021 inculpatul Bodog Florian Dorel a depus extrasul contului bancar în care a consemnat suma de 75.741,25 RON. Prin ordonanţă s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 75.656 lei, asupra sumelor de bani existente în contul bancar deschis pe numele inculpatului Bodog Florian, în care a consemnat suma amintită”.

Olivia Andreea Marcu a fost încadrată în calitate de consilier personal la Cabinetul ministrului sănătății Bodog Florian Dorel, în baza a două contracte de muncă, cu jumătate de normă. „Potrivit celor două contracte individuale de muncă, activitatea urma să se desfășoare la un loc de muncă fix, respectiv la Cabinetul ministrului sănătății Bodog Florian Dorel. Atribuțiile postului urmau să fie prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, fișă a postului care deși a fost întocmită nu a fost semnată de către inculpata Marcu Olivia Andreea deoarece nu s-a prezentat nicio singură zi la locul de muncă”, se mai arată în rechizitoriul consultat de Europa Liberă.

Prezentă doar la Oradea

Din verificări, a rezultat că în perioada în care a figurat că și-a desfășurat activitatea în calitate de consilier personal la Cabinetul ministrului sănătății Bodog, consiliera a activat efectiv în cadrul Universității din Oradea-Facultatea de Medicină și Farmacie, în calitate de asistent universitar, fără a se prezenta la locul de muncă din Ministerul Sănătății.

Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată senatorul social democrat
Rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată senatorul social democrat

În acest sens este citată Universitatea din Oradea care a recunoscut, în scris, că de la data de 18.11.2016 și până la data de 30.09.2017, Marcu a prestat activitate didactică remunerată cu ora, în cadrul Universității din Oradea-Facultatea de Medicină și Farmacie, în baza contractului individual de muncă cu timp parțial pentru plata cu ora a activităților didactice. „După cum se poate observa din analiza programului zilnic de activitate al inculpatei Marcu în cadrul Universității din Oradea - Facultatea de Medicină și Farmacie, conform orarului pentru anii universitari 2016/2017 și 2017/2018, aceasta avea ore de activitate în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni”, se mai arată în rechizitoriu.

Consiliera preferată

DNA mai arată că, „în urma verificărilor efectuate nu a existat niciun consilier personal al ministrului sănătății care să nu vină la locul de muncă, să stea acasă și să susțină că își desfășoară activitatea de la distanță”.

Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei, bani pe care senatorul PSD Bodog i-a pus la dispoziția DNA. „Voi avea ocazia cât mai curând, în fața instanței, să fiu declarat nevinovat, pentru că probele aduse împotriva mea nu atestă acuzațiile făcute de procurori. (…) Din punctul meu de vedere totul este cât se poate de limpede: nu am prejudiciat niciodată Statul cu nimic și sunt, fără dubiu, nevinovat”, scria fostul ministru pe Facebook la data trimiterii în judecată.

Angajări fictive, concursuri fraudate

Prin acest caz Florian Bodog se alătură altor politicieni care, de-a lungul anilor, s-au ales cu dosare penale după ce și-au angajat ilegal, la stat, cunoștințele.

Cel mai cunoscut caz este Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Grindeanu, care și-a angajat o consilieră în urma unui concurs trucat. Senatorii au votat, pe 3 octombrie 2017, împotriva cererii DNA privind începerea urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, într-un dosar privind organizarea unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici.

Potrivit procurorilor, ministrul era suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora.

Alt caz mediatizat este cel al lui Petru Avram, fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) „Prut-Bârlad”, după ce a detașat la instituția pe care o conducea doi consilieri angajați de formă la o primărie din mediul rural.

Pe 7 aprilie 2020 erau trimiși în judecată de DNA mai mulți funcționari de stat, printre care și Cristian Horgea, vicepreședinte al PSD Arad și șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II. El este acuzat de luare de mită după ce, alături de inculpații Cristian Ilie și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. „De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe. Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro. În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, se arată într-un comunicat al DNA.

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupție în iulie 2021 după ce „în perioada 28 mai – 20 iunie 2021, și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită, seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II”, anunța DNA.

În iunie 2019, era trimis în judecată Constantin Havriș, director al Direcției Dezvoltare Investiții în cadrul SN Nuclearelectrica, după ce a transmis, prin email, unei persoane, subiectele ce urmau a fi date cu ocazia susținerii probei scrise (cinci întrebări și răspunsurile aferente) pentru ocuparea unui post de economist în cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavodă – Direcția Dezvoltare Investiții al Societății Naționale Nuclearelectrica S.A. Mai mult, Havriș a completat în fals procesul verbal de examinare a candidaților, atât pentru proba scrisă cât și pentru cea interviului, în condițiile în care la interviu nu a fost prezent, fiind plecat în concediu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG