Linkuri accesibilitate

Angela Merkel anunță creșterea contribuției Germaniei la bugetul UE


Angela Merkel, alături de Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen
Angela Merkel, alături de Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen

Institutului Robert Koch a anunțat joi că numărul infectărilor cu coronavirus a crescut în Germania cu 2.352, ajungând la un total de 148.046. De asemenea, s-au înregistrat 215 noi decese, totalul morților în Germania fiind de 5.094.

În tot acest timp, cancelarul Angela Merkel s-a arătat dispusă să crească contribuția financiară a Germaniei la bugetul Uniunii Europene „într-un spirit de solidaritate" ca urmare a recesiunii provocate de pandemia de coronavirus.

Consultările noastre de astăzi nu vor fi despre stabilirea detaliilor sau a volumului, însă un lucru este deja clar: în spiritul solidărității, ar trebui să fim pregătiți - pe o perioadă limitată - să oferim contribuții foarte diferite, adică mult mai mari, la bugetul UE", a declarat Angela Merkel, citată de agenția Reuters.

Totul despre evoluția coronavirusului, în România și în lume, citiți pe liveblogul Europa Liberă.

Un plan european de relansare economică ar putea susține relansarea în cursul următorilor doi ani și lucrăm la el", a adăugat cancelarul, în fața deputaților germani, înainte de a participa, joi după-amiază, la o reuniune a liderilor celor 27 de țări membre care are ca temă identificarea de soluții la criza economică provocată de pandemie.

Cancelarul german și-a menținut însă opoziția față de așa-numitele eurobonduri sau coronabonduri, un instrument comun privind datoriile care este solicitat de statele sudice precum Italia sau Spania. Merkel a argument opoziția prin că ar fi un proces dificil și care necesită mult timp pentru că fiecare stat membru ar trebui sa primească aprobarea Parlamentului pentru transferarea către blocul comunitar a unui element din suveranitatea bugetară.

Acum e vorba de a ajuta prompt și de a avea instrumente rapide pentru a diminua efectele negative ale crizei", a argumentat Angela Merkel.

Un alt mesaj important a fost transmis pentru Organizația Mondială, a Sănătății, pe care cancelarul german a numit-o un „partener de neînlocuit" în eforturile de stopare și învingere a pandemiei, conform DW. Donald Trump a acuzat că organizația a promovat propaganda Chinei privind virusul ceea ce a condus ca pandemie să fie mai extinsă decât ar fi trebuit și a anunțat că SUA va opri finanțarea.

În urmă cu două zile, chiar Angela Merkel a pus la îndoială informațiile furnizate până în prezent de regimul de la Beijing.

„​Cu cât China va fi mai transparentă despre originea reală a virusului, cu atât mai bine va fi pentru cei din lumea întreagă, spunea Angela Merkel.

În Germania, relaxarea treptată a restricțiilor prevede menținerea regulilor de distanțare socială până la 3 mai. Școlile vor începe să se deschidă de la 4 mai, cu prioritate pentru elevii din anii terminali. Saloanele de coafură se vor putea redeschide tot atunci. Merkel și liderii landurilor vor discuta din nou la 30 aprilie pentru a analiza ce măsuri vor fi luate după 3 mai.

Dacă dăm dovada de cea mai mare rezistență și de cea mai mare disciplină posibile la începutul acestei pandemii, vom putea să revenim la viața economică, socială și publică mai repede și mai durabil", a adăugat cancelarul german.

Și, cu toate acestea, cancelarul Angela Merkel a avertizat că țara se află abia la începutul pandemiei de coronavirus, precizând că oamenii vor fi nevoiți să trăiască cu ea mult timp.

XS
SM
MD
LG