Linkuri accesibilitate

ANI: Primarul Timişoarei ar fi fost în conflict de interese acum patru ani. Dominic Fritz: E ca la Radio Erevan


Dominic Fritz este primarul Timișoarei din 2020.
Dominic Fritz este primarul Timișoarei din 2020.

Agenţia Naţională de Integritate a anunțat miercuri că primarul Timişoarei, Dominic Fritz, s-ar fi aflat în conflict de interese în urmă cu patru ani. În campania electorală din 2020, Fritz ar fi luat un împrumut de la o persoană fizică, după care ar fi întocmit un act administrativ în folosul acesteia. Primarul Timișoarei spune că „e ca la Radio Erevan”.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuză pe primarul Timişoarei, Dominic Fritz, că s-a aflat în conflict de interese administrativ după ce a luat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică, iar ulterior ar fi întocmit un act administrativ în folosul societăţii reprezentată de acea persoană.

„În perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societăţii reprezentate de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese. Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din OUG nr. 57/2019”, precizează ANI în comunicat.

În replică, Dominic Fritz a afirmat miercuri dimineață că Agenția Națională de Integritate propune „să mi se înceteze mandatul”, după ce „mi-au făcut și mie un dosărel”.

„Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic”, a mai spus primarul Timișoarei.

El a menționat că „e ca la Radio Erevan”. „Ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal - n.r.) pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani - doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani”.

Potrivit edilului, un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client, iar acel PUZ a trecut toate etapele înainte ca el să ajungă primar „cu tot cu semnătura predecesorului meu”.

„Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgula, în CL”, a susținut Dominic Fritz.

Primarul a adăugat că arhitectul, care este și consilier local USR, nu este beneficiarul PUZ-ului, conform acuzațiilor ANI, ci doar l-ar fi elaborat pentru un client și „fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui”.

Fritz a afirmat că, de fapt, consilierul USR a împrumutat campania sa de primar din 2020 cu suma de 25.000 de lei, o sumă „din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie”, deoarece „așa se finanțează campaniile electorale în România”.

„Asta este povestea pe scurt. O să auziți multe atacuri în următoarele zile. O să atac la rândul meu raportul ANI în instanță și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate. O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pata pe mine”, a completat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG