Linkuri accesibilitate

Salarii mărite pentru angajații din agricultură. Sporuri de risc și solicitare neuropsihică pentru cei de la ANI


 Amendamentul privitor la ANI a fost introdus de Ionel Stancu, de la grupul minorităților.
Amendamentul privitor la ANI a fost introdus de Ionel Stancu, de la grupul minorităților.

Angajații Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) vor primi spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică.

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 178 de voturi pentru, 77 împotrivă și 15 abțineri, un proiect de modificare a Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (153/2017). Proiectul a fost adoptat pe 6 februarie de Senat, iar Camera este for decizional.

La Senat, proiectul prevedea creșteri de salarii pentru angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar luni deputații din Comisia de agricultură au aprobat un raport care i-a inclus și pe angajații Academiei de Științe Agricole și Silvice și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

De asemenea, ei vor primi sporuri pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă.

Amendamentul privitor la ANI a fost introdus de Ionel Stancu, de la grupul minorităților, scrie G4Media.

„De sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică prevăzut la art.5, secţiunea 1, capitolul VIII al anexei nr.V la prezenta lege beneficiază şi personalul din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate. Sporul nu se ia în calcul la stabilirea limitei prevăzută la art. 25 din prezenta lege. Categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate”, prevede un amendament al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu.

Grupurile AUR şi USR au votat împotriva proiectului de lege.

Creșterile de salarii au loc pe fondul unei creșteri accelerate a inflației. Rata medie anuală a inflației IAPC (Indicii Armonizați ai Prețurilor de Consum) este estimată la 9,7 % în 2023, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, este 15,1%.

Totodată, numărul salariaților bugetari a crescut, fiind la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, arată o analiză Economedia, în condițiile scăderii populației României cu peste un milion în ultimul deceniu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG