Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Ministrul de Externe al Germaniei: UE nu va ceda în fața șantajului Moscovei


Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în dialog cu corespondentul Europei Libere Ray Furlong.

Uniunea Europeană nu va ceda în fața șantajului Moscovei, a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, după ce Gazprom a anunțat o nouă reducere substanțială a gazului livrat prin magistrala Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă acordat pe 26 iulie, Baerbock a spus că țara sa și Uniunea Europeană văd în tactica Rusiei încă o încercare de a diviza UE, dar care nu va avea succes, pentru că Europa e unită cum nu a mai fost vreodată înainte și înțelege că trebuie să pună capăt dependenței sale de energia rusească.

„Vrem să devenim independenți sută la sută - independenți de energia fosilă rusească - cât mai repede cu putință”, a mai spus ministrul german de Externe, în interviul preluat de Radio Europa Liberă Moldova, adăugând că Europa intenționează să rămână pe această cale.

Annalena Baerbock a făcut declarațiile la o zi după ce gigantul energetic rusesc controlat de stat a anunțat că începând de pe 27 iulie va reduce cu o cincime gazul furnizat spre Germania prin Nord Stream 1.

Ministrul german de Externe critică „șantajul” energetic al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Anterior, Gazprom reluase furnizarea gazului după o pauză de 10 zile pentru întreținere, dar doar la 40 la sută din capacitatea conductei, precizând că este forțat să micșoreze volumul din cauza primirii cu întârziere a unei turbine ce fusese trimisă în Canada pentru reparații.

Gazprom a pus ultima reducere a furnizării de gaz pe seama nevoii de a opri operațiunile la o altă turbină și la o stație de compresare de la capătul rusesc al conductei.

Atât Germania, cât și Uniunea Europeană au spus că nu există nici o justificare tehnică pentru încetinirea fluxului de gaz, și că acțiunile Rusiei sunt motivate politic din cauza sancțiunilor impuse de UE după ce Rusia a invadat Ucraina.

Baerbock a mai declarat că problemele de întreținere la turbine sunt un alt exemplu al felului în care Rusia încearcă „orice fel de instrumente și trucuri” pentru a diviza Europa, iar Europa trebuie să rămână unită.

Șefa diplomației germane a adăugat că dacă Rusia oprește complet transportul gazului prin Nord Stream 1, nu e „nicio îndoială” că Germania va continua politica sa de sancțiuni contra Rusiei

În interviul pentru RFE/RL, ministrul german de Externe a precizat și că Germania va continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă Rusia va întrerupe complet furnizarea de gaze.

Din păcate, spune ea, Germania nu are o cantitate semnificativă de arme grele modernizate:

Annalena Baerbock: Vom continua să livrăm arme Ucrainei, chiar dacă Rusia întrerupe cu totul gazele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG