Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Ministrul de Externe al Germaniei: UE nu va ceda în fața șantajului Moscovei


Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în dialog cu corespondentul Europei Libere Ray Furlong.
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, în dialog cu corespondentul Europei Libere Ray Furlong.

Uniunea Europeană nu va ceda în fața șantajului Moscovei, a declarat șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, după ce Gazprom a anunțat o nouă reducere substanțială a gazului livrat prin magistrala Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă acordat pe 26 iulie, Baerbock a spus că țara sa și Uniunea Europeană văd în tactica Rusiei încă o încercare de a diviza UE, dar care nu va avea succes, pentru că Europa e unită cum nu a mai fost vreodată înainte și înțelege că trebuie să pună capăt dependenței sale de energia rusească.

„Vrem să devenim independenți sută la sută - independenți de energia fosilă rusească - cât mai repede cu putință”, a mai spus ministrul german de Externe, în interviul preluat de Radio Europa Liberă Moldova, adăugând că Europa intenționează să rămână pe această cale.

Annalena Baerbock a făcut declarațiile la o zi după ce gigantul energetic rusesc controlat de stat a anunțat că începând de pe 27 iulie va reduce cu o cincime gazul furnizat spre Germania prin Nord Stream 1.

Ministrul german de Externe critică „șantajul” energetic al Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Anterior, Gazprom reluase furnizarea gazului după o pauză de 10 zile pentru întreținere, dar doar la 40 la sută din capacitatea conductei, precizând că este forțat să micșoreze volumul din cauza primirii cu întârziere a unei turbine ce fusese trimisă în Canada pentru reparații.

Gazprom a pus ultima reducere a furnizării de gaz pe seama nevoii de a opri operațiunile la o altă turbină și la o stație de compresare de la capătul rusesc al conductei.

Atât Germania, cât și Uniunea Europeană au spus că nu există nici o justificare tehnică pentru încetinirea fluxului de gaz, și că acțiunile Rusiei sunt motivate politic din cauza sancțiunilor impuse de UE după ce Rusia a invadat Ucraina.

Baerbock a mai declarat că problemele de întreținere la turbine sunt un alt exemplu al felului în care Rusia încearcă „orice fel de instrumente și trucuri” pentru a diviza Europa, iar Europa trebuie să rămână unită.

Șefa diplomației germane a adăugat că dacă Rusia oprește complet transportul gazului prin Nord Stream 1, nu e „nicio îndoială” că Germania va continua politica sa de sancțiuni contra Rusiei

În interviul pentru RFE/RL, ministrul german de Externe a precizat și că Germania va continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă Rusia va întrerupe complet furnizarea de gaze.

Din păcate, spune ea, Germania nu are o cantitate semnificativă de arme grele modernizate:

Annalena Baerbock: Vom continua să livrăm arme Ucrainei, chiar dacă Rusia întrerupe cu totul gazele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00
XS
SM
MD
LG