Linkuri accesibilitate

ANRE a adoptat un nou ordin privind consumatorii casnici de electricitate


Piața de electricitate s-a liberalizat complet de la 1 ianuarie 2021
Piața de electricitate s-a liberalizat complet de la 1 ianuarie 2021

Clienții casnici care nu încheiat un nou contract vor avea cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor lor și vor schimba furnizorul în cadrul unui proces mult simplificat, a anunțat ANRE care a adoptat miercuri ordinul care simplifică procesul de contractare a unui furnizor de energie electrică și obligă furnizorii să-i factureze pe clienții actuali la cel mai bun tarif pe care îl au afișat.

Ordinul este criticat de Răzvan Niculescu, fost șef al Agenției Europene de Reglementare și fost ministru delegat pentru Energie.

Aşa cum am anticipat problemele consumatorilor casnici de energie electrică rămân, din păcate, nerezolvate, deşi ordinul emis astăzi de ANRE e cea mai bună versiune văzută până acum”, a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

După aprobarea acestui ordin, rămân trei mari probleme, respectiv lipsa de informare a consumatorilor, avantajul pe care autoritatea îl acordă ilegal furnizorilor care asigură serviciu universal şi confuzia creată cu introducerea unor date care nu au relevanţă.

1. Lipsa de informare a consumatorilor coroborată cu indiferenţă ANRE faţă de această problema. Nu te poţi aştepta ca furnizorii actuali să îi înveţe pe oameni cum să renunţe la ei. E o utopie. Nu se va întâmpla, iar liberalizarea exact despre acest lucru este: să ştii cum să îi schimbi pe furnizorii care nu îţi plac; 2. Avantajul pe care autoritatea îl acordă ilegal furnizorilor care asigură serviciu universal în condiţiile în care majoritatea ofertelor concurenţiale cele mai bune ale acestora îi ard pe consumatori la buzunare sunt inferioare celor oferite, de exemplu de compania de stat Hidroelectrica; 3. Confuzia creată cu introducerea unui formular, a unor date care nu au relevanţă şi a unei oferte comerciale care nu are o dată de referinţă în ordin. Toate acestea sunt prezentate a fi pentru consumatori, însă mai mult îi încurcă decât îi ajută”, a mai scris Nicolescu.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, în ședința Comitetului de reglementare, ordinul prin care se prelungește termenului de tranziție către un frunizor de energie electrică până la 30 iunie, clienții casnici urmând să beneficieze de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și având posibilitatea să aleagă o altă ofertă, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Ordinul ANRE prevede obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

Potrivit ANRE, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți că este „ușor nemulțumit” de noul ordin al ANRE, prin care a prelungit perioada de schimbare a contractelor pentru energie electrică până pe 30 iunie și care prevede că furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, dar că „lucrurile sunt normale” dacă furnizorii vor anunța public prin „comunicate că vor acorda acest discount tuturor”.

De la 1 ianuarie 2021 piaţa de electricitate s-a liberaliza complet, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26%.

Prin liberalizarea completă a pieţei de la 1 ianuarie 2021 România respectă în integralitate prevederile legislaţiei europene, respectiv prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică. Aceasta prevede că preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă.

În urma analizei ofertelor concurenţiale puse la dispoziţia clienţilor casnici de către furnizori prin intermediul comparatorului se constată că diferenţa între media primelor 10 oferte care nu conţin componenta fixă (lei/zi), ordonate după valoarea facturii la un consum mediu lunar de 100 kwh, aplicabile în anul 2021 şi media preţului din ofertele de serviciu universal este mai mică cu circa 6,7 lei (0,06 lei/KWh).

Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanţă la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Procesul de schimbare a furnizorului gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și nu se percep taxe sau tarife.

Clienţii casnici au posibilitatea de a alege o ofertă concurenţială accesând ofertele disponibile pe paginile de internet ale tuturor furnizorilor.

XS
SM
MD
LG