Linkuri accesibilitate

George Niculescu, noul președinte ANRE. UDMR a pierdut postul de vicepreședinte


 Plenul reunit a votat miercuri noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. George Niculescu (PNL) a fost ales președinte, iar vicepreședinte este Gabriel Andronache (PSD). UDMR, care a pierdut postul de vicepreședinte, nu a participat la vot.
Plenul reunit a votat miercuri noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. George Niculescu (PNL) a fost ales președinte, iar vicepreședinte este Gabriel Andronache (PSD). UDMR, care a pierdut postul de vicepreședinte, nu a participat la vot.

Plenul reunit a votat miercuri noua conducere a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Votul a fost secret, cu bile. Noul președinte este George Niculescu (PNL), ales cu 256 de voturi pentru şi 24 de voturi împotrivă.

Vicepreședinte a fost ales Gabriel Andronache (PSD), actualul director al Transelectrica, cu 263 de voturi pentru şi şase voturi împotrivă.

Andronache îl înlocuiește pe Zoltan Nagy Bege, care a reprezentat instituția în ieșirile publice. Din acest motiv, UDMR a lipsit de la vot. Parlamentarii UDMR au protestat, prin absență, pentru că au fost excluși de PSD și PNL din conducerea instituției.

Senatorul Lorant Antal a anunțat absența UDMR de la vot dar a dat asigurări că demersul nu are legătură cu funcționarea coaliției de PSD-PNL-UDMR.

„Am luat act de această decizie care nu este o decizie sănătoasă”, a spus Lorant Antal (...) UDMR nu va participa nici astăzi la vot, considerăm că nu e nevoie să votăm şi noi şi să participăm la acel fenomen unde nu e nevoie de cunoştinţele, de specialiştii UDMR. A fost o comunicare clară, dar, pe acest subiect ANRE, PNL și PSD au decis să ia toate locurile”, a explicat senatorul.

Sorin Bumb, senator PNL, vicepreședintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat a fost ales (260 pentru și 80 împotrivă), alături de Cornelia Sulger (244 pentru, 96 împotrivă) vor ocupa posturi de membri în Comitetul de reglementare al ANRE, cea din urmă ocupând și în prezent aceeași poziție.

Constănțeanul George Niculescu este din martie 2021 secretar de stat în Ministerul Energiei. Totodată este și membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța, posturi la care va renunța după preluarea conducerii ANRE.

Este licențiat în drept și are un master în administrarea afacerilor din domeniul energiei, la Academia de Studii Economice din București.

Până în 2019 a fost administrator al unei companii care furnizează energie, iar între anii 2016-2019 a fost consilier județean.

Între decembrie 2019 și octombrie 2020, a fost prefect de Constanța.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG